Revista care te menține sănătos

Știri

HPV, un virus inselator 75% dintre femei il contacteaza cel putin o data

20 iulie 2009
Share

In fiecare an, in intreaga lume, au fost inregistrate mai mult de 400 000 de cazuri noi de cancer de col uterin si s-au raportat mai mult de 200 000 de cazuri de deces, cauzate de cancerul de col uterin. Acest tip de cancer ocupa locul doi ca mortalitate, dupa cel de san.

Femeile din Romania au acum posibilitatea de prevenire a acestei maladii, prin noua analiza de depistare a infectiilor cu virusul HPV (testul molecular Chip HPV Typing). Depistarea precoce a aparitiei acestei infectii poate fi un factor determinant in lupta cu cancerul si vindecarea lui.

Ce inseamna HPV?
Virusul Papilloma sau Virusul Uman Papilloma (HPV) face parte din familia Papovaviridae. Este un virus mic care are o capsida icosaedrica cu diametrul de 45-55 mm, continand un genom format dintr-un lant circular, dublu catenar de ADN. Proteinele structurale L (Late) ce formeaza capsida difera la subtipurile de HPV si se exprima in fazele finale de multiplicare a ciclului viral. L1 este forma cea mai frecventa a acestor proteine. Cele rezultate prin activarea genelor virale, E6 si E7, pot interfera cu metabolismul celular, favorizand transformarea neoplazica a celulei gazda.
Luand ca exemplu secventa L1, pot fi identificate mai mult de 100 de genotipuri diferite de Papillomavirus. Dintre acestea, aproxinativ 70 de tulpini sunt implicate in patologia umana. Virusul infecteaza celulele bazale din tesuturile epiteliale scuamoase stratificate, din piele si din mucoasa, producand leziuni ca: veruci (mici tumori cutanate benigne), condiloame (negi genitali) si leziuni neoplazice canceroase si precanceroase.

Tipuri de Papillomavirus

In functie de tipul de risc oncogenic sau de frecventa izolarii virusului HPV din leziunile canceroase sau precanceroase, acesta se poate imparti in doua grupe:
HPV cu risc mare (HR) – riscul oncogenic este mediu spre mare, aceasta grupa de virusuri fiind cel mai frecvent asociata cu aparitia celor mai grave leziuni; HPV cu risc mic (LR) – riscul oncogenic fiind mic, pana acum acest tip de virus a fost izolat doar in leziunile benigne. In anumite circumstante, ADN-ul viral se poate integra in genomul celulei umane. Acest lucru poate cauza pierderea unor parti din genomul viral, determinand dificultati in diagnosticul, genotiparea si urmarirea cazurilor pozitive, mai ales daca pierderea are loc la nivelul genei L1.

Cum se transmite HPV?
Infectia se transmite mai ales prin contact sexual. Raspandirea virusului prin folosirea acelorasi obiecte este foarte rara.

S-a estimat ca cel putin 75% dintre femeile active sexual se infecteaza cel putin o data cu unul din tipurile de virus HPV. Cancerul de col uterin este o boala care poate fi complet tratata daca este diagnosticata la timp. Intervalul dintre momentul infectiei si aparitia cancerului poate fi si de cativa ani (10-30).

Virusul HPV este implicat, in majoritatea cazurilor, in neoplasmul penian si rectal. Numarul leziunilor neoplazice este substantial mai mic la barbati decat la femei.
In timpul sarcinii, virusul poate fi transmis de la mama la fat in timpul travaliului, desi s-a luat in considerare si transmiterea transplacentara, deoarece HPV ADN a fost detectat si in lichidul amniotic.

Protocolul de diagnostic recomanda femeilor active sexual, cu varste intre 18 si 65 de ani, efectuarea testului Babes-Papanicolau o data pe an. Dupa varsta de 40-50 de ani, se recomanda efectuarea testului in fiecare an, indiferent de existenta sau lipsa activitatii sexuale.

Ce beneficii are testul ProDect Chip HPV Typing?

Pe langa progresia infectiei cu HPV, aparitia cancerului de col uterin necesita si prezenta altor cofactori, cum ar fi: imunosupresia, infectii mai vechi cu virus herpetic tip 2 sau cu Chlamydia trachomatis, consumul excesiv de alcool, tutun, contraceptive orale si expunerea la factori cancerigeni.
Testul molecular ProDect Chip HPV Typing permite detectia HPV-ului chiar si in cazurile in care genomul viral este integrat in genomul celular, datorita identificarii diferitelor secvente de ADN viral, incluzand regiunea L1, dar si E6 si E7. Astfel, permite diferentierea a 19 dintre cele mai frecvente tipuri de HPV, dintre care 14 sunt clasificate cu risc mediu spre mare si 5 cu risc oncogenic mic.
In combinatie cu examenul Babes-Papanicolau, testul ProDect Chip HPV Typing s-a dovedit o metoda foarte buna pentru screening-ul citologic si molecular al infectiei cu HPV.
Pregatirea pacientelor inainte de prelevarea probelor necesare pentru depistarea HPV consta in evitarea spalaturilor intravaginale cu 24 de ore inainte de prezentarea la medic si evitarea contactului sexual timp de 48 ore.

Dr. Florinel Pop
Medic primar Anatomie Patologica,
Doctor in stiinte medicale,
Clinica Medcenter
0800 800 599, apel gratuit

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.