Revista care te menține sănătos

Știri

Dislipidemia, important factor de risc cardiovascular

26 noiembrie 2011
Share

Dislipidemia reprezinta un dezechilibru al nivelului de grasimi din sange si afecteaza peste 55% din populatia cu varste intre 20 si 60 din Romania. Acest dezechilibru poate constitui un important factor de risc cardiovascular, printre parametrii luati in considerar, enumarandu-se: cresterea colesterolului total, cresterea LDL-colesterolului (colesterol „rau”), scaderea HDL-colesterolului si cresterea trigliceridelor.

Avand in vedere cele mentionate, de curand a avut loc cea de-a II-a editie a Conferintei Nationale pentru Managementul Dislipidemiilor, eveniment organizat sub egida Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Printre speakerii evenimentului s-au numarat medici renumiti, precum: Prof. Univ. Dr. Dan Gaita, presedinte Fundatia Romana a Inimii, cu tema „Dislipidemiile in preventia cardio si cerebrovasculara primara”, Prof. Univ. Dr. Amorin Popa, seful Comisiei Nationale de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice – „Este posibila prevenirea dislipidemiilor?”, dr. Ion Victor Bruckner, presedinte Societatea Romana de Medicina Interna – „Screening-ul dislipidemiilorpopulational? In grupurile de risc? Oportunistic?”, dr. DragosVinereanu, presedintele Comisiei de Cardiologie din Ministerul Sanatatii – „Omega-3, mania este justificata”, dr. Cornelia Bala, presedintele Asociatiei Romane de Educatie in Diabet, „Optimizarea stilului de viata si educatia terapeutica in dislipidemii”.

Bolile cardiovasculare au drept cauza, in principal, stilul de viata dezordonat (dieta bogata in grasimi, fumatul, alcoolul in exces, sedentarismul, stresul), varsta (la femei exista risc crescut peste 55 de ani, odata cu instalarea menopauzei, iar la barbati riscul creste dupa 45 de ani), istoricul familial de cardiopatie ischemica sau existenta altor afectiuni, precum hipercolesterolemie, hipertensiune arteriala sau diabet zaharat.

Paula Rotaru

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.