Revista care te menține sănătos

Știri

Valorile mari ale cortizolului tradeaza deteriorarea memoriei

30 mai 2013
Share

Cortizolul este un hormon ce poate fi folosit ca un biomarker in identificarea anumitor tipuri de tulburari cognitive usoare. Asta reiese din lucrarea realizata de Cesar Venero, cercetator in cadrul Departamentului de Psihobiologie UNED, publicata in revista Psychoneuroendocrinology.

„La valori normale, cortizolul este un hormon care influenteaza invatarea, insa in cazul in care nivelurile sunt ridicate si raman asa mai mult timp pot aparea modificari in creierul nostru, cu efecte negative”, spune cercetatorul. Studiul a fost efectuat pe 56 de persoane cu varste cuprinse intre 65 si 90 de ani, prin intermediul unor chestionare focusate pe memoria semantica, memoria pe termen scurt si pe termen lung si functia executiva. Nivelurile de cortizol au fost masurate de trei ori pe zi: la trezire, dupa-amiaza si inainte de culcare, tinand cont de faptul ca acest hormon este mai abundent dimineata decat noaptea.

Potrivit lui Venero, determinarea a fost efectuata cu probe de saliva depozitate in bumbac. Rezultatul? La valori mari de cortizol neuronii pierd capacitatea de a comunica unul cu celalalt in mod corespunzator si chiar pot muri, ca rezultat al modificarii functiei cognitive. Aceste rezultate ar putea ajuta la prevenirea sau intarzierea instalarii anumitor tipuri de tulburari cognitive asociate cu inaintarea in varsta.

 

Cristina Ionescu

Sursa: Salud.es

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.