Revista care te mentine sanatos

Stiri

Valorile mari ale cortizolului tradeaza deteriorarea memoriei

30 mai 2013
Share

Cortizolul este un hormon ce poate fi folosit ca un biomarker in identificarea anumitor tipuri de tulburari cognitive usoare. Asta reiese din lucrarea realizata de Cesar Venero, cercetator in cadrul Departamentului de Psihobiologie UNED, publicata in revista Psychoneuroendocrinology.

„La valori normale, cortizolul este un hormon care influenteaza invatarea, insa in cazul in care nivelurile sunt ridicate si raman asa mai mult timp pot aparea modificari in creierul nostru, cu efecte negative”, spune cercetatorul. Studiul a fost efectuat pe 56 de persoane cu varste cuprinse intre 65 si 90 de ani, prin intermediul unor chestionare focusate pe memoria semantica, memoria pe termen scurt si pe termen lung si functia executiva. Nivelurile de cortizol au fost masurate de trei ori pe zi: la trezire, dupa-amiaza si inainte de culcare, tinand cont de faptul ca acest hormon este mai abundent dimineata decat noaptea.

Potrivit lui Venero, determinarea a fost efectuata cu probe de saliva depozitate in bumbac. Rezultatul? La valori mari de cortizol neuronii pierd capacitatea de a comunica unul cu celalalt in mod corespunzator si chiar pot muri, ca rezultat al modificarii functiei cognitive. Aceste rezultate ar putea ajuta la prevenirea sau intarzierea instalarii anumitor tipuri de tulburari cognitive asociate cu inaintarea in varsta.

 

Cristina Ionescu

Sursa: Salud.es

Nota pentru articolul «Valorile mari ale cortizolului tradeaza deteriorarea memoriei»:1.00/ 5 (2 voturi)

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Mentine-te
sanatos
in fiecare luna

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Politica de confidentialitate