Revista care te menține sănătos

Știri

Medici specialisti ofera consiliere online despre HIV/SIDA

26 iunie 2013
Share

In prezent, un pacient cu HIV/SIDA are acces la un singur medic prin sistemul medical de stat, se arata intr-o informare de presa a Institutului „Prof. Dr. Matei Bals”. In acest context, dar si din dorinta de a veni in sprijinul pacientilor, Institutul a devenit gazda unor conferinte online in care specialisti cu reputatie nationala raspund intrebarilor pacientilor.

Datorita suportului tehnologic oferit, pacientii beneficiaza de anonimat in cadrul acestor discutii si pot aborda teme oricat de complexe.

Potrivit statisticilor, in Romania sunt diagnosticate peste 11.581 de persoane infectate cu HIV/SIDA in viata. Din fericire insa, in prezent, Romania este una dintre tarile cu o durata medie de supravietuire mare a pacientilor infectati cu HIV, ajungand ca cei tratati cu terapiile moderne sa traiasca peste 80 de luni de la diagnosticare, fata de 10 luni in anii 1990. Acest lucru este posibil numai cu o foarte buna cooperare intre medic si pacient, care sa asigure o cat mai buna aderenta a acestuia la tratament.

Conferintele online au loc in perioada 18 iunie-2 iulie 2013, in zilele de marti si joi, intre orele 14:00-16:00 si sunt accesibile pe portalul www.edumedical.ro pentru pacientii afectati de infectia cu HIV, cat si pentru cei care sunt interesati de acest subiect sau sunt apropiati de o persoana diagnosticata cu HIV/SIDA. Conferintele online garanteaza confidentialitatea informatiilor venite din partea pacientilor.

„Prin intermediul acestui proiect incercam sa facem inca un pas in schimbarea mentalitatii legate de comunicarea medic-pacient, trecand de la comunicarea centrata pe boala la comunicarea centrata pe pacient. (…) Raspunsul pacientilor implicati in proiect si interesul lor pentru acest tip de dezbatere dovedesc pe deplin ca interventia noastra este una utila si acceseaza un canal de comunicare extrem de uzitat de generatia tanara, cea care are in cea mai mare masura nevoie de raspunsuri la intrebari”, a punctat dr. Mioara Predescu, coordonator Centrul Roman HIV/SIDA al INBI „Prof. Dr. Matei Bals”.

Tot prin platforma medicala www.edumedical.ro, peste 800 de pacienti cu HIV/SIDA au primit suport si raspunsuri la toate intrebarile adresate medicilor specialisti in cadrul unei campanii pe acelasi subiect desfasurata anul trecut.

Irina Prodan

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.