Revista care te menține sănătos

Știri

Coronarografia: un simplu test iti salveaza viata!

3 iulie 2013
Share

Conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), bolile cardiovasculare sunt responsabile de 60% dintre decesele inregistrate la nivel national in anul 2012. Conform specialistilor, acestea reprezinta o adevarata problema de sanatate publica in Romania, cu atat mai mult cu cat se intalnesc tot mai des in randul persoanelor tinere, sub 40 de ani.

Coronarografia este o modalitate eficienta, precisa si rapida de a indentifica daca exista boala aterosclerotica a vaselor inimii la pacientii cu angina pectorala si apreciaza riscul de infarct miocardic, doua dintre cele mai intalnite afectiuni cardiovasculare. Aceasta procedura de diagnostic minim invaziva permite depistarea afectiunilor coronariene si stabilirea cu exactitate a numarului, localizarii si a severitatii ingustarilor vaselor cardiace.

„Coronarografia este o procedura indicata in cazul persoanelor care au dureri toracice anterioare la efort redus sau in repaus, au suferit un infarct miocardic recent sau pierderi ale starii de constienta prin tulburari  grave ale ritmului cardiac. Aceste probleme de sanatate sunt intalnite mai ales in randul celor care au factori de risc cardiovascular: fumeaza, au hipertensiune arteriala, diabet zaharat sau colesterolul marit, precum si la pacientii care au o electrocardiograma anormala la efort de intensitate redusa”, a explicat printr-o informare de presa conf. dr. Serban Balanescu, seful Sectiei de Cardiologie Interventionala, Spitalul Monza – Centru Cardiovascular Bucuresti.

„Procedura minim invaziva se realizeaza prin injectarea unei substante de contrast pe baza de iod in interiorul vaselor cardiace si prin expunerea concomitenta la razele X se poate observa cu exactitate fluxul sangvin si eventualele obstacole. Diagnosticul este comunicat pacientului pe loc. Cu ajutorul acestei proceduri, medicul poate indica tratamentul optim pentru pacient, fie prin angioplastie cu implantare de stent, by pass aorto-coronarian sau simplu, prin continuarea tratamentului medicamentos”, a mai spus conf. dr. Serban Balanescu.

Irina Prodan

Nota pentru articolul «Coronarografia: un simplu test iti salveaza viata!»:2.00/ 5 (2 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.