Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

6 moduri în care vă puteţi păstra articulaţiile sănătoase

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
17 noiembrie 2023
Share
6 moduri în care vă puteţi păstra articulaţiile sănătoase

Există numeroase motive pentru care articulaţiile dor sau devin rigide: înaintarea în vârstă, suprasolicitarea, eventualele accidente, precum şi factorii genetici. Dar există, de asemenea, şi câteva lucruri pe care le putem face pentru a ne îngriji articulaţiile şi a le menţine sănătoase.

Chiar dacă nu vă supără acum articulaţiile, este important să le protejaţi. Iată ce puteţi face pentru a le menţine sănătoase pentru cât mai mult timp.

1. Menţineţi o greutate „sănătoasă“

Kilogramele în exces pun o presiune suplimentară asupra articulaţiilor, în special asupra celor mari (genunchii şi şoldurile). Unele studii au arătat că numai 1 kilogram în plus solicită genunchii cu o presiune suplimentară estimată de 2 kilograme şi şoldurile cu o presiune de 3 kilograme.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena KiloSlim Gold, supliment alimentar ce sprijină organismul în timpul procesului de slăbire.

2. Faceţi mişcare

Printre beneficiile exerciţiile fizice efectuate în mod regulat se află şi întărirea musculaturii din jurul articulaţiilor şi menţinerea sănătăţii sistemului osos. Se recomandă cel puţin 30 de minute pe zi, minimum 5 zile pe săptămână. Dacă nu obişnuiţi să faceţi mişcare, exerciţii precum mersul pe jos (în ritm alert), înotul, mersul cu bicicletă, yoga, genuflexiunile sau exerciţii uşoare de întindere a articulaţiilor sunt indicate pentru început.

articulaţii sănătoase

3. Adoptaţi o postură corectă

Adoptarea unei posturi incorecte (cocoşat sau cu picioarele încrucişate) poate să ducă la devierea coloanei vertebrale, precum şi la afectarea şoldurilor şi genunchilor. O postură corectă presupune menţinerea capului drept, cu bărbia înainte şi umerii drepţi. Dacă lucraţi la birou, coatele, şoldurile şi genunchii trebuie să fie poziţionate într-un unghi de 90 de grade, iar picioarele să fie sprijinite pe podea. Încercaţi să nu rămâneţi în aceeaşi poziţie pentru perioade lungi de timp şi să faceţi pauze la fiecare 30-40 de minute.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena ArtroSuport Forte Naturalis; supliment alimentar cu sulfat de glucozamină, MSM, sulfat de condroitină, extract de ginkgo biloba şi Boswellia serrata. Ajută la reducerea durerii articulare, contribuie la menţinerea articulaţiilor flexibile.

4. Renunţaţi la fumat

Riscurile date de fumat sunt bine-cunoscute, de la creşterea riscului de infarct miocardic, AVC şi boala arterială periferică până la creşterea riscului de apariţie a mai multor tipuri de cancere. Însă tutunul ars afectează întregul organism şi afectează şi oasele şi articulaţiile. Fumatul creşte, de asemenea, şi riscul de osteoporoză, bursită şi tendinită.

5. Adoptaţi o alimentaţie sănătoasă

Adoptarea unei alimentaţii sănătoase va ajuta întregul organism, inclusiv sistemul osteo-articular. O dietă sănătoasă include alimente integrale, fructe proaspete, legume, oleaginoase şi peşte, cu evitarea dulciurilor, produselor de patiserie şi fast-food, precum şi limitarea grăsimilor saturate. Aveţi grijă şi la nivelul de vitamina D!

6. Protejaţi-vă articulaţiile

Dacă obişnuiţi să mergeţi cu bicicleta, să patinaţi, alergaţi sau efectuaţi alte activităţi care solicită articulaţiile, vă sfătuim să purtaţi genunchiere, glezniere sau alt echipament de protecţie pentru a scădea riscul de accidentare. Şi să nu uitaţi că orice efort fizic trebuie precedat de câteva mişcări de încălzire!

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.