Revista care te menține sănătos

Știri

Somnul neregulat creşte riscul apariţiei depresiei

Mădălina Cristea; sursă: sciencealert.com
15 martie 2021
Share
Somnul neregulat creşte riscul apariţiei depresiei

Odihna este esenţială pentru buna funcţionare a organismului. Contează atât momentul când mergem la culcare, cât şi numărul orelor de somn din fiecare noapte. În urma unui studiu recent, s-a descoperit că petrurbarea orarului firesc de somn poate cauza schimbarea dipoziţiei şi chiar depresie. Concluzia le aparţine cercetătorilor de la University of Michigan.

În cadrul studiului, cercetătorii au măsurat direct timpul de somn şi stările de spirit a 2.115 medici care se aflau în primul an de formare profesională. Oamenii de ştiinţă au descoperit că indivizii care au modele variabile de somn au fost mai predispuşi decât ceilalţi la dispoziţii proaste. De asemenea, în testele de evaluare, ei au avut scoruri mai mari în categoria simptomelor asociate depresiei.

Somnul, un factor ignorat în analiza depresiei

Datele au fost colectate prin utilizarea dispozitivelor portabile de urmărire a somnului, a aplicaţiilor mobile și a sondajelor de opinie.

Deşi este posibil ca dispozitivele portabile să nu fie la fel de exacte pentru urmărirea somnului ca instrumentele din laborator, acestea le permit oamenilor de știință să monitorizeze obiceiurile mai multor oameni simultan, pe o perioadă lungă de timp, fără a le perturba activităţile zilnice, dar şi pe cele nocturne.

Astfel, s-a ajuns la concluzia că somnul neregulat şi odihna insuficientă au acelaşi efect ca lipsa odihnei. Explicaţia constă în faptul că sincronizarea cu ritmurile circadiene este esenţială pentru sănătatea mentală.

Deşi au media de vârstă de 27 de ani şi sunt angrenaţi într-o formă de pregătire foarte solicitantă, medicii implicați în acest studiu nu sunt reprezentativi pentru populație. Cu toate acestea, ei le-au dat oamenilor de știință ocazia să studieze un număr mare de indivizi, aflaţi într-o situaţie similară, pe parcursul mai multor luni.

„Aceste concluzii evidențiază faptul că importanţa somnului este un factor subapreciat, adesea insuficient țintit în analiza depresiei şi a bunăstării”, spune unul dintre autorii studiului, neurologul Srijan Sen.

Afecţiuni cu un simptom comun: oboseala

Importanţa unui program regulat de somn

Așa cum v-ați aștepta, participanţii la studiu care s-au culcat devreme şi s-au trezit târziu, dar au şi respectat un orar regulat de somn, au avut o stare de spirit mai bună decât a celor care nu au respectat acest model regimentat de odihnă.

Specialiştii sugerează că ignorarea ritmurilor circadiene poate dăuna stării de spirit și, în timp, poate crește riscul apariţiei depresiei. Pentru a evita astfel de scenarii, ei vă sfătuiesc, dacă puteţi, să mergeţi la culcare la aceeaşi oră, pe o perioadă extinsă de timp. Acest mic obicei s-ar putea să vă îmbunătăţească starea de spirit şi perspectiva asupra vieţii.

În continuare, cercetătorii de la University of Michigan vor să-și îndrepte atenția către grupuri de oameni care nu au un control deplin asupra orei de culcare sau de trezire şi nici asupra orelor de somn, cum ar fi părinţii copiilor mici.

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.