Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Gust metalic în gură? Aflați care ar putea fi cauzele

Alida Enache; surse: health.clevelandclinic.org, nhs.uk, medicalnewstoday.com, express.co.uk
26 aprilie 2023
Share
Gust metalic în gură? Aflați care ar putea fi cauzele

Pe cât de neplăcut și deranjant, pe atât de des întâlnit, gustul metalic în gură poate avea numeroase cauze. În general, este doar o manifestare a unor afecțiuni de care ați putea suferi, printre care și problemele dentare, infecțiile sinusurilor sau ale căilor respiratorii superioare. În unele cazuri, ar putea apărea ca urmare a dezechilbrelor hormonale sau chiar în urma administrării unor medicamente.

Este foarte important să înțelegeți cauzele posibile ale acestui simptom pentru că doar în felul acesta puteți lua măsurile necesare pentru a-l trata și chiar preveni. Este recomandat ca, înainte de toate, să vă adresați medicului specialist, pentru a primi diagnosticul potrivit, dar și tratamentul necesar. Afecțiunea de care a-ți putea suferi depinde și de alte manifestări pe care le prezentați.

În acest articol, explorăm în detaliu cauzele gustului metalic în gură și expunem toate opțiunile de tratament, dar și măsurile de prevenție ale afecțiunilor care duc la apariţia sa.

Gust metalic în gură – cauze

Apariția gustului metalic în gură poate avea numeroase cauze. Printre acestea se numără și igiena orală precară, infecțiile bacteriene, prezența tumorilor bucale, ulcerul, complicații ale protezelor dentare, infecțiile fungice și traumatismele la nivelul gurii.

Sindromul Sjogren

Gustul metalic în gură poate apărea ca urmare a declanșării sindromului Sjogren. Această boală autoimună se mai manifestă prin uscăciune la nivelul gurii, ochilor și sinusurilor. Persoanele care suferă de această boală simt un gust metalic în gură indiferent că beau apă sau consumă diverse alimente.

gust metalic, gustul metalic, gustul metalic în gură,

Problemele la nivelul sinusurilor

În cazul în care suferiți de o afecțiune a sinusurilor, cum ar fi sinuzita, nu este de mirare că simțiți un gust metalic în gură. El va dispărea în momentul în care infecția va fi vindecată. Gustul și mirosul sunt două simțuri care funcționează împreună, iar afecțiunile la nivelul sinusurilor pot determina alterarea acestora.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Naturalis SinuStop; care susţine sănătatea tractului respirator superior, datorită celor 8 extracte naturale pe care le conţine.

Tratamentele pentru cancer

Persoanele care trec prin chimioterapie și radioterapie se pot confrunta cu senzația de gust metalic în gură. Asta se întâmplă pentru că aceste tratamente au ca efect secundar modificarea gustului.

Boala Alzheimer

Boala Alzheimer poate afecta percepțiile gustului, deoarece acea parte din creier care este responsabilă de gust poate fi alterată. Mai mult de atât, chiar și persoanele care suferă de demență în stadiu incipient pot începe să simtă un gust metalic în gură.

gust metalic, gustul metalic, gustul metalic în gură,

Bolile de ficat

Gustul metalic din gură poate indica și prezența unei afecțiuni hepatice. În cazul în care nu mai funcționează eficient, ficatul ar putea acumula mari cantități de amoniac, pe care, ulterior, le va transforma în uree. Ureea este eliminată prin urină, substanță care este, de fapt, vinovată pentru apariția gustului metalic în gură. 

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Hepafort. Contribuie la scăderea colesterolului, detoxifierea ficatului, protejarea şi regenerarea celulelor hepatice.

Indigestie

Dacă aveți probleme de digestie, este de așteptat să simțiți un gust metalic în gură! În cazul în care acest simptom este însoțit de arsuri gastrice, balonare, reflux sau greață, aveți, de fapt, indigestie.

Gust metalic în gură – când este cazul să apelați la medic

Deseori, gustul metalic în gură nu reprezintă un motiv de îngrijorare, însă doar dacă acesta dispare după o perioadă scurtă de timp. Dacă, totuși, afecțiunea persistă, este indicat să vă prezentați în cabinetul medicului ORL-ist pentru a identifica adevărata sa cauză.

De asemenea, trebuie să apelați la un specialist și în cazul în care simțiți un gust metalic în gură, deși nu ați suferit de afecțiuni respiratorii recente sau nu ați trecut prin intervenții chirurgicale.

În plus de asta, dacă nu ați urmat recent un tratament medicamentos și nici nu obișnuiți să folosiți vitamine, este absolut necesar să cereți sfatul medicului. În aceste situații, gustul metalic în gură poate fi un simptom al unor afecțiuni grave.

gust metalic, gustul metalic, gustul metalic în gură,

Gust metalic în gură – diagnostic și tratament

Având în vedere că există numeroase boli care pot determina apariția gustului metalic în gură, specialistul vă va recomanda o serie de analize și investigații înainte de a vă stabili diagnosticul final. Inițial, v-ar putea pune anumite substanțe pe limbă pentru a verifica gustul și concentrația pe care le simțiți. Ulterior, în funcție de simptomele pe care le mai aveți, dacă suspectează un ulcer sau probleme la nivelul tractului digestiv, v-ar putea cere să faceți o endoscopie, de exemplu.

De asemenea, dacă se suspectează o problemă dentară sau orală, specialistul poate sugera o vizită la un medic stomatolog pentru o examinare detaliată.

Uneori, se pot cere chiar și teste de sânge sau analize de laborator pentru a se descoperi adevărata cauză a gustului metalic în gură.

Tratamentul depinde, bineînțeles, de cauza care a determinat apariția gustului metalic în gură. Simptomul va dispărea în momentul în care boala este vindecată sau ținută sub control.

Prevenția gustului metalic în gură

Există câteva recomandări generale care vă pot ajuta să preveniți apariția gustului metalic în gură.

În primul rând, este absolut necesar să vă asigurăți că aveți o bună sănătate orală. Spălați-vă pe dinți de cel puțin două ori pe zi și folosiți ață dentară după fiecare masă. Dacă observați sângerări gingivale sau vă confruntați cu dureri la nivelul gurii, consultaţi un medic stomatolog.

De asemenea, gustul metalic în gură poate fi evitat cu ajutorul gumei de mestecat sau a bomboanelor mentolate fără zahăr. Este important și să vă hidratați corespunzător și să beți cel puțin doi litri de apă pe zi pentru a evita apariția acestui simptom.

Și, nu în ultimul rând, dacă vă doriți să preveniți apariția gustului metalic în gură, trebuie să evitați fumatul.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.