Revista care te menține sănătos

Medicină generală

10 simptome pe care nu trebuie să le ignoraţi

Corina Ionescu; Sursa: MayoClinic.com
4 februarie 2022
Share
10 simptome pe care nu trebuie să le ignoraţi

Probabil că ştiţi deja că simptome precum durerile toracice, abdominale sau sângerări inexplicabile reprezintă cel mai bun motiv pentru a consulta medicul. Dar sunt şi semne mai puţin evidente care ar trebui să vă pună pe gânduri.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

Iată o listă cu 10 simptome care merită o atenţie deosebită, pentru că pot semnala probleme serioase de sănătate. Chiar şi simptomele uşoare, dar persistente, pot semnala probleme majore.

1. Pierderea rapidă în greutate

Dacă slăbiţi excesiv, fără să fi avut intenţia de a face acest lucru, într-un interval de o lună, trebuie să consultaţi medicul.
O scădere inexplicabilă în greutate ar putea fi cauzată de afecţiuni precum hipertiroidia, depresia, bolile hepatice, chiar cancer, dar şi de unele tulburări legate de modul în care organismul absoarbe nutrienţi (tulburări de malabsorbţie).

simptome

2. Febra persistentă

Febra persistentă poate semnala infecţii ascunse, cum ar fi cele ale tractului urinar sau tuberculoza. Alteori, formele maligne de cancer, precum limfoamele, pot provoca febră prelungită sau persistentă, la fel ca în cazul unor reacţii la anumite medicamente. Febra este adesea întâlnită în infecţiile tratabile, cum ar fi infecţii ale tractului urinar. În cazul în care o febră uşoară persistă mai mult de două săptămâni, este cazul să faceţi o vizită medicului. Unele tipuri de cancer pot provoca febră prelungită, persistentă, dar aceeaşi senzaţie poate fi resimţită şi în cazul tuberculozei sau al altor tulburări.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar StresControl. Este recomandat pentru combaterea efectelor stresului, reducerea anxietăţii şi îmbunătăţirea calităţii somnului.

3. Insuficienţa respiratorie

Senzaţia de lipsă de aer, dincolo de nasul înfundat sau de lipsa de aer cauzată de exerciţiul fizic, ar putea semnala o problemă serioasă de sănătate. Dacă vă veţi găsi vreodată în imposibilitatea de a respira, solicitaţi de urgenţă asistenţă medicală.
Insuficienţa respiratorie poate fi provocată de boli pulmonare obstructive cronice, bronşite cronice, astm, probleme cardiace, anxietate, atacuri de panică, pneumonie, un cheag de sânge la plămâni (embolie pulmonară), fibroză pulmonară şi hipertensiune pulmonară.

simptome

4. Modificări inexplicabile la nivelul tranzitului intestinal

Mergeţi la medic dacă aveţi oricare dintre următoarele simptome:

  • diaree severă care durează mai mult de două zile;
  • diaree uşoară cu durată de o săptămână;
  • constipaţie, mai mult de două săptămâni;
  • crampe inexplicabile.

Schimbările la nivel intestinal pot semnala o infecţie bacteriană cum ar fi Salmonella sau Helicobacter Pylori, o infectie virală sau parazitară. Alte cauze posibile: o boală inflamatorie a intestinelor sau cancer de colon.

5. Schimbări ale stării psihice

Modificările de comportament sau de gândire pot fi cauzate de unele infecţii sau afecţiuni neurologice (accident vascular cerebral). De asemenea, de vină poate fi scăderea nivelului glicemiei.
Este necesar consultul medical de urgenţă dacă:

  • sunteţi dezorientat;
  • vă simţiţi confuz din varii motive;
  • aveţi un comportament agresiv sau halucinaţii.

Modificările de comportament sau de gândire pot fi cauzate şi de unele afecţiuni la cap, accident vascular cerebral sau din cauza diferitelor medicamente.

simptome

6. Dureri severe de cap

Solicitaţi imediat asistenţă medicală dacă aveţi:

  • durere de cap bruscă şi severă;
  • durere de cap însoţită de febră, torticolis, erupţii cutanate, convulsii, modificări ale vederii, slăbiciune fizică, amorţeală sau durere în timpul masticaţiei.

Aceste dureri de cap, mai ales dacă apar după 50 de ani, pot fi simptome cauzate de accidente vasculare cerebrale, arterite, meningite, tumori cerebrale sau anevrism.

Anevrismul cerebral. Nu treceţi cu vederea durerile de cap!

7. Vedere înceţoşată şi dificultate în exprimare

Dacă experimentaţi simptome de genul pierderea vederii sau a controlului mişcărilor, dificultate în vorbire, pe termen scurt, ele ar putea fi semne ale unui accident vascular cerebral (AVC) sau atac ischemic tranzitoriu.
Consultaţi medicul dacă aveţi oricare dintre următoarele:

  • slăbiciune bruscă sau amorţeala a feţei, braţului sau piciorului;
  • vedere înceţoşată sau pierderea acesteia pentru scurt timp;
  • incapacitatea de a vorbi sau probleme în exprimare sau înţelegerea cuvintelor;
  • dureri puternice de cap.
simptome

8. Sătul fără a fi mâncat suficient

Dacă vă simţiţi sătul mai devreme decât în mod obişnuit după ce aţi mâncat, iar senzaţia de greaţă (posibile vărsături) persistă mai mult de o săptămână, nu ezitaţi să faceţi o vizită medicului. Există multe cauze posibile, inclusiv cancerul pancreatic, cel de stomac şi cancerul ovarian.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena ArtroSuport Forte Naturalis, supliment alimentar cu sulfat de glucozamină, MSM, sulfat de condroitină, extract de ginkgo biloba şi Boswellia serrate.

9. Articulaţii tumefiate

Aceste semne pot apărea din cauza unei eventuale infecţii la nivelul articulaţiei respective, ceea ce necesită asistenţă de urgenţă pentru a salva articulaţia şi pentru a împiedica răspândirea acesteia în organism. Alte cauze pot fi guta sau anumite tipuri de artrită, cum ar fi artrita reumatoidă.

8 semne ale cancerului oral ce nu trebuie ignorate

10. Inflamaţii dureroase ale cavităţii bucale

Acestea pot fi cangrene sau ulceraţii care pot apărea în orice zonă a cavităţii bucale, inclusiv pe limbă. De asemenea, pot fi extrem de dureroase. În general, cei cu predispoziţie genetică pentru ulceraţii vor sesiza că ele apar odată cu alţi factori, cum ar fi o receală sau febră ori după consumul de citrice în exces. O ulceraţie se vindecă într-o săptămână, maximum 10 zile. Dacă nu dispare, ar putea fi un semn de cancer oral, ceea ce înseamnă consultarea de urgenţă a medicului dentist.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.