Revista care te menține sănătos

Știri

Screeningul pentru cancerul de colon ar trebui să înceapă de la 45 de ani

4 noiembrie 2020
Share
Screeningul pentru cancerul de colon ar trebui să înceapă de la 45 de ani

Screeningul pentru cancerul de colon ar trebui să înceapă cu vârsta de 45 de ani. Specialiştii recomandă scăderea pragului de vârstă din cauza creşterii incidenţei acestui tip de cancer în ultimii ani.

Cancerul colorectal, denumit şi cancer de colon, respectiv cancer rectal, este o afecţiune în care celulele maligne, canceroase, se formează în rect sau în colon. Depistarea timpurie a cancerului de colon, care a cunoscut o creştere alarmantă în ultimii ani, ar putea să salveze vieţi. De aceea după vârsta de 45 de ani se impun investigaţii obligatorii.

Date noi arată faptul că, numai în Statele Unite, peste 53.000 de mii de persoane se află într-un stadiu avansat al bolii.

Începând cu vârsta de 45 de ani, este recomandat ca adulţii să efectueze periodic teste screening (de prevenţie).

Pus la timp, diagnosticul salvează vieţi

În ultimele două decenii, cancerul de colon este din ce în ce mai des întâlnit în rândul persoanelor de sub 50 de ani.

Screeningul periodic pentru cancerul de colon poate salva vieţi, înainte de a fi prea târziu. Cele mai frecvente teste de prevenţie sunt colonoscopia totală, rectosigmoidoscopia flexibilă sau colonografia CT.

Teama şi ruşinea sunt principalele motive pentru care oamenii amână un consult, însă investigaţiile efectuate la timp ajută medicul să depisteze boala la timp şi să stabilească o schemă de tratament cu o rată mare de succes.

Sangerarile rectale: ce sunt si care sunt cauzele?

Atenţie la principalele simptome

Apariţia sângelui în scaun, durerea rectală, crampele abdominale frecvente, balonarea excesivă fără o cauză certă care poate fi asociată cu alimentaţia şi orice modificări ale formei şi culorii scaunului nu trebuie neglijate şi trebuie luate urgent în considerare, pentru că pot semnala apariţia cancerului de colon.

Simptomele mai puţin evidente pot fi oboseala excesivă, pierderea neintenţionată în greutate, vărsăturile frecvente, fără o cauză clară, sau durerile de cap.

Testarea ADN a scaunului sau colonoscopia digitală sunt câteva dintre variantele rapide şi non-invazive pentru care se poate opta, în condiţiile în care frica de durere este unul dintre motivele principale pentru care se întârzie vizita la medic.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.