Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Mituri demontate despre cuptorul cu microunde

28 iunie 2018
Share
Mituri demontate despre cuptorul cu microunde

La inceput, cuptorul cu microunde a fost considerat o minune a tehnologiei, devenind in timp un obiect aproape nelipsit din orice bucatarie. In ultimii ani, insa, cuptorul cu microunde a inceput sa fie privit cu tot mai mult scepticism, alimentat si de teoriile care mai de care mai alarmiste de pe internet.

De la teoria potrivit careia microundele favorizeaza aparitia cancerului la asa-zisele studii care dau ca sigur faptul ca alimentele sunt pur si simplu distruse ori chiar iradiate daca sunt gatite ori incalzite in acest gen de cuptor, in mediul virtual circula foarte multe asemenea informatii. Exista ceva adevar in aceste mituri? Le-am analizat pe cele mai importante dintre ele.

Mitul 1: Microundele cresc riscul de cancer

Potrivit Societatii Americane a Cancerului (ACS), „cand cuptoarele cu microunde sunt utilizate conform instructiunilor, acestea nu reprezinta un risc pentru sanatatea oamenilor si nu exista niciun fel de argument care sa dovedeasca altceva”. De altfel, microundele nu sunt radioactive, ele fiind electromagnetice, prin urmare este total exclus ca alimentele sa devina in vreun fel radioactive. Microundele penetreaza alimentele si fac ca moleculele de apa din acestea sa oscileze, ceea ce incalzeste hrana.

In plus, standardele emise de autoritati limiteaza cantitatea de radiatii care se poate scurge de la un cuptor cu microunde la un nivel cu mult sub ceea ce ar putea dauna oamenilor, acest lucru fiind foarte clar reglementat atat pentru producatorii cuptoarelor cu microunde, cat si pentru comercianti.

Mitul 2: Microundele ucid nutrientii din alimente

Da, orice aliment expus la caldura isi pierde din nutrienti. Dar acest lucru este valabil in realitate in oricare alta situatie in care un produs este gatit si suspus unui procedeu termic, nu doar alimentelor gatite la cuptorul cu microunde. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), gatirea alimentelor la microunde este considerata o modalitate sigura, care pastreaza in general acelasi nivel de nutrienti ca si in cazul in care respectivele produse ar fi gatite in cuptor sau pe aragaz.

Dimpotriva, alta ar putea fi insa problema: in cazul produselor mai groase, cum ar fi o bucata de carne, este posibil ca aceasta sa nu fie complet gatita si, astfel, sa contina microorganisme daunatoare organismului, care sa va faca rau. De aceea, este indicat ca, dupa ce terminati gatirea, sa lasati alimentele „la odihna” in cuptor, timp de cateva minute, astfel incat caldura sa se disperseze in intregul produs.

Masurarea portiilor si greutatea

res-inainte de mitul 3

Mitul 3: Orice recipient nemetalic este sigur

S-a dovedit ca, din pacate, produsele din plastic – de la sticlutele pentru copii pana la ambalajele in care sunt impachetate alimentele – lasa sa se „scurga” substante chimice din compozitie, odata bagate in cuptorul cu microunde. Desi multe recipiente din plastic sunt acum etichetate ca fiind „safe microwave” sau „BPA free”, cercetatorii au descoperit ca in general produsele din plastic emit substante chimice cu activitate estrogenica – substante ce pot duce la probleme de sanatate, mai ales in cazul copiilor.

Din fericire, exista o solutie simpla la aceasta problema: incalziti ori preparati alimentele in recipiente din sticla sau ceramica – sunt absolut sigure si nu interactioneaza in niciun fel cu microundele.

Organizatiile de sanatate au ajuns la un consens general stiintific: utilizarea cuptorului cu microunde este sigura, atat timp cat respectati instructiunile de folosire si timpii de gatire. Evitati, insa, sa folositi cuptoare defecte ori a caror usa nu se inchide corespunzator.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.