Revista care te menține sănătos

Investigații necesare

Ecocardiografie transesofagiană. Ce este, cum se efectuează și când este necesară

Irina Gache; Surse: heart.org, my.clevelandclinic.org, hopkinsmedicine.org, ncbi.nlm.nih.gov, heartandstroke.ca, healthline.com, medicalnewstoday.com, webmd.com
9 mai 2025
Share
Ecocardiografie transesofagiană. Ce este, cum se efectuează și când este necesară

Ecocardiografia transesofagiană, adesea prescurtată ETE, este un tip special de ecografie cardiacă. Aceasta oferă medicilor o privire mai atentă și mai clară asupra structurii și funcției inimii. Spre deosebire de o ecocardiografie standard efectuată din exteriorul toracelui, ETE presupune ghidarea delicată a unui tub subțire și flexibil cu o sondă cu ultrasunete pe gât și în esofag. Deoarece esofagul se află aproape de inimă, această metodă permite obținerea de imagini detaliate. Acestea pot ajuta la detectarea problemelor care ar putea să nu fie vizibile cu o ecocardiogramă obișnuită.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Assista Tensiometru de braţ. Este un dispozitiv medical cu o garanţie de 5 ani, care poate fi folosit pe baterii sau alimentat la priză. Tensiometrul este avizat şi de European Society of Hypertension.

Ecografie transesofagiană. Ce este?

Ecocardiografia transesofagiană este un test medical specializat care utilizează ultrasunetele pentru a crea imagini detaliate ale inimii. Spre deosebire de o ecocardiogramă standard care se efectuează prin plasarea unei sonde pe piept, ETE implică plasarea sondei cu ultrasunete în esofag. Această abordare unică permite medicilor să obțină imagini mult mai clare ale inimii, deoarece esofagul se află direct în spatele acesteia. Deoarece există mai puține structuri între sondă și inimă, cum ar fi coastele sau plămânii, undele sonore pot capta imagini mai clare și mai precise.

Ecocardiografia transesofagiană oferă imagini de înaltă rezoluție ale camerelor inimii, ale valvelor și ale vaselor de sânge importante. Aceste imagini sunt adesea mai detaliate decât cele obținute prin alte metode neinvazive. Ecocardiografia transesofagiană este deosebit de utilă în cazurile în care claritatea este esențială.

Deși ideea de a introduce o sondă în esofag poate părea incomodă, procedura este în general bine tolerată. De obicei, pacientul este supus unei sedări ușoare, ca să fie relaxat și să simtă un disconfort minim. Procesul real de imagistică este relativ rapid, iar pacienții sunt monitorizați îndeaproape pe tot parcursul acestuia.

ETE joacă un rol important în a-i ajuta pe medici să înțeleagă mai bine starea de sănătate a inimii unui pacient. Se recomandă frecvent atunci când este necesară o imagine mai clară a structurii inimii.

ecocardiografia transesofagiana (ETE), ecografie cardiaca, cand este necesara ecocardiografia transesofagiana, cum se efectueaza ecocardiografia transesofagiana,

Cum se efectuează o ecocardiografie transesofagiană

Ecocardiografia transesofagiană este efectuată într-un cadru medical controlat, de obicei într-un spital sau într-o clinică de cardiologie specializată. Este efectuată de către o echipă care include un cardiolog, o asistentă medicală și adesea un anestezist sau un tehnician. Procedura începe cu pacientul întins pe partea stângă pe o masă de examinare. Înainte de test, pacientul este rugat să nu mănânce sau să bea timp de câteva ore pentru a reduce riscul de complicații în timpul procedurii.

Pentru început, echipa medicală pulverizează un anestezic local în gâtul pacientului pentru a amorți zona și a reduce disconfortul. În majoritatea cazurilor, pacientului i se administrează și un sedativ ușor intravenos. Odată ce gâtul este amorțit și pacientul este calm, medicul introduce ușor în gură un tub subțire, flexibil, cu o mică sondă cu ultrasunete la vârf și îl conduce în esofag.

Deoarece esofagul este situat chiar în spatele inimii, această poziție permite sondei cu ultrasunete să capteze imagini detaliate de înaltă calitate ale structurii și mișcării inimii. Cu ajutorul sondei se creează imagini care sunt afișate în timp real pe un monitor. Cardiologul analizează aceste imagini în timpul procedurii pentru a evalua modul în care funcționează inima și valvele sale.

Întregul proces durează de obicei între 30 și 60 de minute. După ce imagistica este finalizată, sonda este îndepărtată cu grijă. Pacientul este apoi monitorizat pentru o perioadă scurtă, pe măsură ce efectul sedativului dispare. Majoritatea persoanelor pot pleca acasă în aceeași zi, dar sunt sfătuite să nu mănânce sau să bea până când amorțeala din gât dispare complet. De asemenea, se recomandă ca altcineva să conducă pacientul acasă.

ETE este în general sigură și bine tolerată, oferind medicilor o vedere mai clară a inimii atunci când testele standard nu sunt suficiente.

ecocardiografia transesofagiana (ETE), ecografie cardiaca, cand este necesara ecocardiografia transesofagiana, cum se efectueaza ecocardiografia transesofagiana,

Când este necesară o ecocardiografie transesofagiană

Ecocardiografia transesofagiană este recomandată în situațiile în care medicii au nevoie de imagini mai detaliate sau mai precise ale inimii decât cele furnizate de o ecocardiogramă transtoracică standard. Deoarece esofagul se află atât de aproape de inimă, ETE permite sondei cu ultrasunete să capteze imagini mai clare, care nu sunt obstrucționate de coaste, plămâni sau alte țesuturi.

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru efectuarea unei ETE este investigarea prezenței cheagurilor de sânge în inimă. În special în atriul stâng, unde pot fi dificil de detectat cu o ecocardiografie standard. Acest lucru este deosebit de important la pacienții cu fibrilație atrială sau la cei care se pregătesc pentru anumite proceduri cardiace, cum ar fi cardioversia.

Ecocardiografia transesofagiană este, de asemenea, utilizată frecvent pentru a evalua mai atent valvele cardiace. Ajută la identificarea problemelor precum infecțiile valvelor (endocardita), îngustarea valvelor (stenoza) sau scurgerile (regurgitarea). ETE este adesea metoda preferată pentru detectarea unor mici creșteri sau leziuni ale valvelor care pot să nu fie vizibile cu alte teste în endocardita infecțioasă.

În cazul unui accident vascular cerebral inexplicabil sau al unui atac ischemic tranzitoriu, ETE poate ajuta la identificarea unei potențiale cauze cardiace. Cauzele ar putea fi un foramen ovale patent sau alte anomalii structurale care ar putea permite cheagurilor să ajungă de la inimă la creier.

Ecocardiografia transesofagiană este, de asemenea, utilizată în timpul și după intervenții chirurgicale sau proceduri cardiace. De exemplu, poate fi utilizată în timpul înlocuirii valvelor, al reparării defectelor cardiace congenitale sau al inserării dispozitivelor de închidere.

În plus, ETE poate ajuta la evaluarea problemelor cu aorta, cum ar fi disecțiile sau anevrismele, în special în situații de urgență.

Foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.