Revista care te menține sănătos

Analize medicale

Examinari medicale pe care le puteti face si acasa

9 martie 2022
Share

Cu siguranta, trebuie sa vizitati cabinetul medicului ori de cate ori sesizati nereguli in ce priveste sanatatea, sau o data la sase luni pentru controlul de rutina.

Insa exista o serie de teste pe care le puteti face singuri, acasa, prin care obtineti o perspectiva asupra starii dumneavoastra de sanatate.

1. Examinarea sanilor, necesara o data pe luna

Cel putin o data pe luna, orice femeie trecuta de 20 de ani ar trebui sa-si autoexamineze sanii. Orice modificare ce tine de culoare, umflaturi, secretii, aspect de coaja de portocala etc. reprezinta semnale de alarma care necesita consult medical imediat. Perioada cea mai potrivita pentru autoexaminarea sanilor este dupa o saptamana de la terminarea ciclului, atunci cand sanii nu sunt sensibili, tari sau umflati.

2. Masurarea tensiunii arteriale

Aceasta poate fi masurata atat la cabinetul medicului, cat si de catre un membru al familiei. Pentru aceasta, va fi necesara achizitionarea unui tensiometru, disponibil in farmacii. Tensiunea arteriala se masoara in pozitia culcat sau sezut. La varstnici sau la persoanele care sufera de diabet se masoara in picioare. Limitele normale se situeaza sub 120/80.

3. Alunitele la control!

Orice alunita care isi modifica aspectul, de la culoare pana la textura, si orice pata care isi modifica forma pot constitui motive de ingrijorare. La originea acestor schimbari se poate ascunde un anumit tip de cancer de piele, numit melanom.

4. Deficit de fier, risc de anemie

Oboseala, slabiciunea, paloarea, culoarea galbuie a pielii, decolorarea gingiilor si unghiile galbui si friabile sunt semne care indica o carenta de fier, favorizand aparitia anemiei. Asadar, consultul medical pentru recomandarea unor suplimente alimentare sau a unui regim este imperios necesar.

5. Masurarea glicemiei

Picurati o cantitate mica de sange pe suprafata unor benzi reactive ale unui glucometru, iar rezultatele vor fi afisate in doar cateva secunde. Valorile normale ale glicemiei se situeaza intre 70-110 mg/dL, in cazul in care testele sunt efectuate dimineata, pe nemancate. Este indicat ca aceste teste sa fie facute cu regularitate, in special daca aveti peste 45 de ani, suferiti de obezitate, nu faceti miscare sau o ruda apropiata (parinte, frate, sora) sufera de diabet.

6. Monitorizarea ritmului cardiac

Plasati doua degete deasupra incheieturii mainii sau pe vena gatului si numarati bataile inimii timp de 30 de secunde, dupa care inmultiti cu 2. La adulti, ritmul cardiac normal in stare de repaus este de 60-85 de batai pe minut. Insa, in cazul in care sesizati batai neregulate sau anormal de rapide ori lente, consultati de urgenta medicul cardiolog.

7. Respiratie suieratoare, motiv de ingrijorare

In caz de wheezing sau respiratie suieratoare, examinarea sputei (secretia cailor respiratorii) pentru identificarea diverselor boli pulmonare este edificatoare. O sputa galbuie, verzuie sau maronie poate indica o infectie bacteriana, iar sputa vascoasa, alba si aerata este specifica persoanelor care sufera de astm bronsic.

8. Testul echilibrului indica riscul de fracturi

Intr-un studiu realizat de catre cercetatorii americani se arata ca persoanele varstnice care nu isi pot pastra echilibrul mai mult de cinci secunde atunci cand stau intr-un picior sunt de doua ori mai expuse riscului de fracturi pe parcursul urmatorilor trei ani.

Text: Paula Rotaru

Sursa: www.everydayhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.