Revista care te menține sănătos

Analize medicale

Interpretare PDW crescut. Implicații clinice și diagnostic

Andrei Cioată; surse: ncbi.nlm.nih.gov, pharmeasy.in
24 aprilie 2024
Share
Interpretare PDW crescut. Implicații clinice și diagnostic

Trombocitele joacă un rol important în asigurarea hemostaziei primare (oprirea sângerării), dar și în inflamație și răspunsul imun. PDW este un parametru înregistrat pe hemoleucogramă care oferă informații privitoare la lărgimea distribuției trombocitare (Platelet Distribution Width) și reflectă variabilitatea dimensiunii trombocitelor. PDW este considerat a fi un marker al activării și funcției trombocitelor, iar PDW crescut, de exemplu, poate indica anumite condiții care tind să afecteze trombocitele. În mod normal, trombocitele ar trebui să aibă dimensiuni relativ egale, de aproximativ 2-3 μm. PDW crescut indică o varietate anormală în dimensiunea plachetelor.

Un alt parametru care poate fi înregistrat pe hemoleucogramă este VTM, volumul trombocitar mediu. Acesta măsoară dimensiunea medie a trombocitelor, fiind cunoscut faptul că plachetele sanguine tinere au diametru relativ mai mare decât cele mature și funcționale. Astfel, un VTM crescut va indica o producție accelerată de trombocite, iar o valoare scăzută indică faptul că nu se produc suficiente trombocite în măduva osoasă. Însă, s-a observat că PDW este un indicator mult mai specific al reactivității trombocitelor, întrucât doar în anumite circumstanțe cineva s-ar putea confrunta cu PDW crescut. În astfel de condiții, plachetele sunt mult mai reactive.

Ce înseamnă PDW crescut?

PDW este parametrul cunoscut sub denumirea de „lățimea distribuției plachetare”. Uzual, este parte a rezultatelor hemoleucogramei care măsoară variația în dimensiunea trombocitelor. Deși au dimensiuni relativ egale, de 2-3 μm, în anumite condiții, când în organism există infecții sau inflamații, procese autoimune sau maligne, dimensiunea plachetelor variază, devenind reactive sau mai puțin reactive. Acest fenomen se cuantifică prin măsurarea PDW. Este un marker care indică activarea și funcția trombocitelor, iar un PDW crescut indică, în mod obișnuit, o activare și funcționare anormală a trombocitelor, în contextul unei posibile patologicii subiacente.

Valorile PDW se măsoară în procente, intervalul considerat a fi normal fiind în general 40-60% (valorile pot să difere de la un laborator la altul). Variația în dimensiunea plachetelor nu trebuie să depășească limita superioară a acestui interval, iar în cazul în care rezultatul este peste 17%, vorbim despre PDW crescut, adică despre o variație mare în dimensiunea plachetelor. În astfel de condiții, este foarte probabil să fie vorba despre patologii care duc la reactivitate crescută a acestor celule implicate în hemostază, inflamație și imunitate. O gamă variată de patologii s-ar putea asocia cu PDW crescut, dar acest parametru ar trebui corelat și cu alte investigații.

pdw, trombocite, pdw crescut ce inseamna, pdw mare ce inseama, pdw ridicat ce inseamna, latimea distributiei plachetare, dimensiune trombocite, diagnostic,

PDW crescut – implicații clinice și diagnostic

Dimensiunea trombocitelor crește în momentul activării (când sunt necesare), ca urmare a unui proces numit dimerizare. Drept urmare, prin PDW crescut se înțelege faptul că organismul are nevoie de aceste celule și le activează. Însă plachetele nu sunt implicate doar în coagulare și în oprirea sângerării, ci au și alte funcții, cum ar fi medierea inflamației și imunitate. Astfel, PDW crescut poate indica o gamă variată de afecțiuni care își fundamentează etiologia pe procese de tip (auto)imun, inflamator, infecțios, putând indica și probleme hematologice, de coagulare. În esență, pentru relevanță, se verifică și alți parametri hematologici. PDW crescut se observă în:

Condiții inflamatorii

  • infecții bacteriene, virale, fungice și parazitare;
  • boli autoimune, cum ar fi lupus eritematos sistemic, artrita reumatoidă;
  • afecțiuni gastrointestinale, cum ar fi boala Crohn, colita ulcerativă;
  • orice afecțiuni care duce la inflamație sistemică sau localizată.

Afecțiuni hematologice

  • trombocitemia (esențială);
  • anemia (aplastică);
  • leucemia;
  • boli vasculare.

Cauze dietetice

  • deficitul de fier se asociază cu creșterea sintezei trombocitelor (trombocitoza), care va duce la PDW crescut ca urmare a numărului mare de trombocite abia sintetizate;
  • deficitul de vitamină B12 (cobalamină);
  • utilizarea contraceptivelor orale.

Procese maligne

  • PDW crescut este asociat cu anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul colorectal, precum și colangiocarcinomul hilar. Inflamația cronică, de asemenea asociată cu PDW crescut, este favorabilă apariției de novo a cancerului;
  • s-a observat că trombocitele activate, cu PDW crescut, promovează proliferarea celulară și creșterea celulelor tumorale, precum și angiogeneza tumorală;
  • PDW crescut a fost asociat cu un prognostic nefavorabil pentru cancerul gastric, pancreatic, ovarian, endometrial.

PDW crescut la nou-născuți

  • se asociază cel mai frecvent cu o infecție bacteriană.

Cauze circumstanțiale

  • pierderi recente de sânge sau o intervenție chirurgicală recentă;
  • sarcina.

Este foarte important ca medicul specialist să asocieze PDW crescut atât cu posibile cauze, cât și cu alți parametri hematologici investigați prin hemoleucogramă. Chiar dacă în general acest parametru se asociază cu o reactivitate mărită a trombocitelor, așadar cu necesitatea ca acestea să își îndeplinească funcțiile fiziologice, este importantă cuantificarea periodică a PDW, pentru a se observa dinamica, respectiv dacă valoarea continuă să crească, se menține sau scade.

pdw, trombocite, pdw crescut ce inseamna, pdw mare ce inseama, pdw ridicat ce inseamna, latimea distributiei plachetare, dimensiune trombocite, diagnostic,

PDW crescut – riscuri pentru sănătate

Dincolo de posibila cauză subiacentă, PDW crescut s-a înregistrat și la persoanele cu tulburări cardio- și cerebrovasculare, diabet zaharat, cancer și boli pulmonare. De asemenea, s-a raportat faptul că persoanele cu PDW crescut prezintă riscuri mai mari de morbiditate și mortalitate, în asociere cu boli critice și cronice, boli coronariene, cancere, embolii pulmonare, BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică). În contextul unei sarcini active, o femeie însărcinată cu PDW crescut poate prezenta un risc de a naște precoce, înainte de termen. PDW se consideră a fi un biomarker accesibil și relevant al activării trombocitelor, permițând stabilirea unui prognostic.

Spre exemplu, deseori s-a observat că persoanele cu PDW crescut prezintă un diagnostic relativ nefavorabil în infarctul miocardic acut tratat prin intervenție coronariană percutanată, în boala coronariană și în diferite tipuri de cancer. De asemenea, persoanele cu PDW crescut au un risc mai mare de a dezvolta cheaguri de sânge, ceea ce crește, implicit, riscul de embolie pulmonară, accident vascular cerebral. În contextul unei patologii deja diagnosticate, valoarea PDW peste limita superioară este asociată cu prognosticul mai puțin favorabil decât la populația sănătoasă. Se recomandă monitorizarea constantă, prin efectuarea hemoleucogramei, a acestui parametru.

Este foarte important ca bolile asociate cu PDW crescut să fie diagnosticate precoce, deoarece anumite patologii au potențialul de a evolua nefavorabil. În unele cazuri, în special la persoane bolnave de cancer, creșterea acestui parametru a fost asociată cu un risc mai mare de metastaze, probabil deoarece celulele canceroase se pot depune pe trombii formați și pot migra în alte zone ale organismului. În foarte multe dintre cazuri, creșterea valorii acestui parametru este asociată în general cu un rezultat mai puțin bun al intervențiilor chirurgicale, indiferent de natura lor, și cu un risc crescut de tromboză venoasă profundă, tromboembolism pulmonar.

PDW crescut – metode de diagnostic

PDW crescut este un simptom, mai degrabă decât a fi o afecțiune în sine. Această manifestare indică o gamă variată de boli, de la cele de natură infecțioasă și inflamatorie, până la potențiale procese maligne și cancere. Din acest motiv, pentru a se identifica patologia de bază pot să fie necesare o gamă variată de teste și investigații clinice și paraclinice. PDW crescut poate să aibă și valoare predictivă, nu doar de diagnostic, creșterile fiind asociate în general cu un prognostic mai puțin favorabil al bolii și/sau tratamentului elaborat. La persoanele bolnave, creșterea PDW poate indica un risc mult mai mare de complicații ulterioare asociate diagnosticului de bază.

 

sursă foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.