Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Ce trebuie să ştii despre artrita reumatoidă (reumatism)

8 aprilie 2021
Share
Ce trebuie să ştii despre artrita reumatoidă (reumatism)

Odată cu înaintarea în vârstă, începem să avem probleme inevitabile cu articulațiile. Cu toate acestea, nu doar îmbătrânirea duce la deteriorarea cartilajului de la nivelul articulațiilor. Există o serie de cauze care determină instalarea artritei. Iată ce ar fi bine să ştiţi despre  artrită, despre cum o puteţi preveni și care sunt remediile care vă pot ajuta în caz de artrită.

Artrita reumatoidă – ce este şi cum o recunoşti?

Fiind o inflamație la nivelul articulațiilor, artrită reumatoidă presupune uzarea în timp a cartilajului ce le îmbracă. Osul ajunge să se deformeze, iar articulația nu mai este la fel de flexibilă că înainte. Deși există peste 100 de afecțiuni articulare inflamatorii cunoscute sub numele de artrită, cele mai des întâlnite forme ale acesteia sunt artrita reumatoidă și osteoartrita. Prima dintre acestea, artrita reumatoidă, este o formă foarte dureroasă și neplăcută a artritei și este o boală autoimună. Osteoartrita, pe de altă parte, se instalează atunci când cartilajul de la capetele oaselor se deteriorează. De obicei, articulațiile genunchilor, mâinilor, coloanei și șoldurilor sunt cele care prezintă cel mai frecvent probleme în acest sens. Dacă unui pacient îi sunt afectate mai mult de cinci articulații în același timp, boala este cunoscută sub denumirea de poliartrită, care poate apărea la orice vârstă, fiind asociată cu diverse boli autoimune.

Cauzele apariției artritei sunt diverse, dar majoritatea situațiilor de acest gen pot fi produse fie de o accidentare care duce la o artrită degenerativă, fie de o problemă de metabolism. De exemplu, o cantitate ridicată de acid uric în organism va determina guta. Pe de altă parte, și existența unei infecții poate duce la apariția artritei, cum este cazul infecției cu boala Lyme care generează mai apoi artrită. În cazul pacienților cu lupus eritematos sistemic, un sistem imunitar scăzut va duce la artrită.

Cum recunoaștem artrita? De cele mai multe ori, în rândul simptomelor manifestate se numără durerile articulare, umflarea pielii în zonă articulațiilor, dar și o senzație de rigiditate la nivelul acestora. În plus, bolnavii de artrită vor sesiza că mobilitatea le este redusă, iar pielea din jurul articulațiilor este înroșită, inflamată. În zonele afectate se manifestă o sensibilitate crescută, cât și o senzație de căldură locală. De obicei, în aceste cazuri articulațiile pot fi înțepenite dimineață, fiind prezente durerea și oboseala, resimțite adesea și în timpul nopții. În cazul artritei reumatoide, o febră ușoară, o stare generală de slăbiciune, precum și pierderea apetitului sunt alte simptome frecvent întâlnite, manifestate mai intens în primele ore ale zilei.

Remedii pentru artrita reumatoidă

Pentru că o artrită netratată poate duce la deformarea ireversibilă a articulațiilor, este absolut necesar să acționăm pentru a o combate. După un consult medical și investigații ce pot include teste imagistice și analize de laborator, medicul va diagnostica artrita și va stabili tratamentul adecvat în funcție de stadiul afecțiunii. În acest sens, se vor prescrie medicamente pentru a calma inflamația și pentru a ameliora durerile articulare. În alte situații, poate fi nevoie de purtarea unor atele cu bretele, pentru un plus de suport la nivelul încheieturilor. Dacă va fi nevoie de reparația sau înlocuirea completă a cartilajelor deteriorate, atunci se va impune intervenția chirurgicală, în forme mai serioase ale artritei.

De mare ajutor în tratarea anumitor forme ale artritei este fizioterapia, întrucât activitatea fizică va contribui la îmbunătățirea flexibilității articulațiilor, ajutând la fortificarea mușchilor din jurul zonelor afectate. Acupunctura, dar și masajul pot reduce considerabil durerile, ameliorând simptomele. În unele cazuri chiar și aplicarea compreselor calde va reduce rigiditatea specifică artritei, iar compresele reci vor reduce spasmul muscular și durerea.

Remediile pentru artrita reumatoidă sunt multiple, tratamentul pe bază de ingrediente naturale contribuind eficient la ameliorarea simptomelor.

Ceaiul sau loțiunile pe bază de extract de gheara-diavolului vor ajuta la reducerea disconfortului articular și la îmbunătățirea mobilității articulațiilor, prin prezența compușilor activi harpagozidă și beta-sitosterol, cu efecte benefice în ameliorarea reumatismului, în cazul persoanelor care suferă de osteoartrită sau de reumatism degenerativ. Datorită calităților sale antiinflamatorii, această plantă este foarte des recomandată în tratarea celor mai frecvente cazuri de artrită. Se folosește extern pentru reducerea durerilor articulare, sub formă de unguent sau gel în compoziția cărora este element de bază.

Arnica, măceșele, tămâia și ceaiul de tămâie sunt de asemenea bune adjuvante în tratarea artritei. Consumul de ceapă, usturoi, ghimbir, ceai verde și pudră de turmeric vor preveni durerile articulare, întrucât acestea prezintă valențe antiinflamatoare, ajutând la menținerea funcțiilor și structurii normale a articulațiilor.

De asemenea, antiiritantele pe bază de mentol sau capsaicina vor ajuta la reducerea durerii prin aplicarea acestora pe piele, în zona inflamată.

Naturalis ArtroSuport gel: dispozitiv medical cu utilizare în artrita reumatoidă

Pentru a te bucura de o formulă complexă, care înglobează o serie de compuși care luptă eficient pentru tratarea artritei reumatoide, Naturalis ArtroSuport gel vă va ajuta să amelioraţi durerea și rigiditatea musculară locală. Substanțele active din compoziția gelului vor destinde musculatura încordată și contractată, calmând și reducând durerea acută de la nivelul articulațiilor, prin producerea unui efect intens de încălzire la nivelul zonei afectate. 

Senzația plăcută de căldură se datorează salicilatului de metil din uleiul de Gaultheria procumbens, care intensifică circulația sangvină din capilare, iar camforul o accentuează și o menține.

Extractele de gheara-diavolului și arnică asigură efectul analgezic dovedit clinic în tratamentul afecțiunilor reumatice.

De altfel, Naturalis ArtroSuport este indicat atât în cazul durerii și rigidității musculare resimțite în caz de răceală sau gripă, dar și în torticolis sau dureri reumatice acute precum artroze ale mâinilor, picioarelor și genunchilor sau spondilită anchilozantă.

Prin urmare, gelul emulsionat Naturalis ArtroSuport are o serie de beneficii în tratamentul artritei reumatoide și al altor afecțiuni reumatice, manifestate prin intensificarea microcirculației la nivelul pielii și producerea unei senzații plăcute de căldură, dar și prin calmarea durerii și a rigidității musculare. Un ajutor de nădejde și după efortul fizic intens, acesta va relaxa musculatură tensionată și contractată.

Bucură-te de mobilitate și de libertate de mișcare cu Naturalis ArtroSuport!

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.