Revista care te menține sănătos

Analize medicale

Nodulii tiroidieni. Investigatii clinice

5 ianuarie 2011
Share

 

Termenul de nodul tiroidian se refera la orice crestere anormala a celulelor glandei tiroide sub forma unui nodul in interiorul tiroidei. Desi majoritatea nodulilor tiroidieni sunt benigni (non-cancerosi), un procent mic pot fi maligni (cancerosi).

Nu se cunoaste cauza formarii majoritatii nodulilor tiroidieni non-cancerosi, insa factorii de risc pentru cancerul tiroidian sunt sexul masculin, varsta (sub 20 sau peste 60 de ani), expunerea la radiatii ionizante, mai ales in copilarie, si un istoric familial de cancer tiroidian.

Uneori, lipsa iodului din alimentatie poate determina aparitia nodulilor tiroidieni.

In majoritatea cazurilor, nodulii tiroidieni nu produc niciun fel de simptome, fiind descoperiti intamplator in cursul unui examen medical de rutina. De asemenea, pacientul poate descoperi o umflatura pe fata anterioara a gatului, atunci cand se priveste in oglinda. Aproximativ 9 din 10 noduli sunt benigni.

Care sunt simptomele?

Daca nodulul este alcatuit din celule tiroidiene care secreta in exces hormoni tiroidieni, pacientul poate acuza simptome de hipertiroidie (nervozitate, agitatie, tremuraturi ale mainilor, insomnie, palpitatii etc.). Un numar mic de pacienti se plange de durere la nivelul gatului, mandibulei sau urechii. Daca nodulul este suficient de mare, poate determina dificultate la inghitire sau la respiratie. In cazuri rare, daca nodulul irita nervii coardelor vocale, poate aparea raguseala, iar daca acesta are un continut lichid, se numeste chist tiroidian.

Diagnosticul se stabileste pe baza testelor clinice

Testele initiale de laborator sunt reprezentate de masurarea in sange a nivelului hormonilor tiroidieni (tiroxina, T4) si a hormonului stimulator al tiroidei (TSH). Rareori este posibila determinarea unui nodul tiroidian canceros numai prin teste de sange si examinare clinica. De aceea, sunt necesare teste specializate: biopsia tiroidiana cu ac fin, scintigrama tiroidiana si/sau ecografia tiroidiana.

Biopsia tiroidiana cu ac fin depisteaza posibilele celule canceroase

Biopsia tiroidiana cu ac fin se realizeaza sub anestezie locala, fiind nevoie de un ac foarte fin prin care se extrag cateva celule din nodulul tiroidian. Este o procedura relativ simpla care nu necesita o pregatire speciala. De obicei, se extrag celule din diferite zone ale nodulului, pentru a depista eventuala prezenta a celulelor canceroase. Ulterior, celulele se examineaza la microscop de catre medicul anatomopatolog. Rezultatul biopsiei cu ac fin indica de regula una dintre urmatoarele situatii:

  • Nodulul este benign (non-canceros) in aproximativ 60% dintre cazuri;
  • Nodulul este malign (canceros), 5% dintre biopsii, si indica frecvent cancerul papilar, unul dintre cele mai comune cancere tiroidiene;
  • Nodulul este suspect, 10% dintre biopsii, indicand fie un adenom folicular (non-canceros), fie un cancer folicular. Adesea, medicul recomanda in aceasta situatie efectuarea unei scintigrame;
  • Biopsia este nediagnosticabila sau inadecvata in aproximativ 20% dintre cazuri. Acest lucru inseamna ca nu au fost extrase suficiente celule pentru a putea stabili un diagnostic. Acesti noduli trebuie indepartati chirurgical sau reevaluati prin o a doua biopsie cu ac fin, in functie de indicatia medicului.

Scintigrama tiroidiana evidentiaza zonele de hiper- si hiporeactivitate

Scintigrama tiroidiana utilizeaza o cantitate mica de iod radioactiv pentru a obtine o imagine a glandei tiroide. Din cauza ca celulele tiroidiene canceroase nu preiau asa usor iodul, comparativ cu celulele tiroidiene normale, acest test este folosit pentru a determina probabilitatea ca un nodul tiroidian sa contina celule canceroase. Daca este utilizata ca prima metoda de diagnostic, scintigrama poate determina care dintre pacienti necesita o biopsie tiroidiana. Scintigrama ofera urmatoarele rezultate:

  • Nodulul este „rece”, cu alte cuvinte nodulul nu preia in mod normal iodul radioactiv. La acesti pacienti se indica realizarea biopsiei cu ac fin;
  • Nodulul este „functional”, adica preia iodul radioactiv asemanator celulelor normale. In acest caz, nu este necesara o biopsie imediata, deoarece probabilitatea unui cancer este foarte mica;
  • Nodulul este „cald”, adica preia mai mult iod decat celulele normale. Probabilitatea unui cancer este extrem de rara, de aceea nu este nevoie de biopsie.

Ecografia tiroidiana masoara dimensiunea nodulului

Ecografia tiroidiana poate determina daca un nodul este chistic sau solid si poate masura exact dimensiunea acestuia. Ecografia este indicata in supravegherea nodulilor tiroidieni care nu sunt excizati chirurgical. Desi exista semne ecografice sugestive de cancer, ecografia singura poate rareori stabili daca nodulul este benign sau malign. Se mai utilizeaza pentru ghidarea biopsiei cu ac fin si identificarea nodulilor mici care nu sunt palpabili.

Tratamentul presupune excizia chirurgicala in cazul nodulilor cancerosi

Toti nodulii cancerosi sau suspecti de cancer trebuie indepartati chirurgical. Majoritatea cancerelor tiroidiene sunt curabile. Orice nodul care nu este excizat trebuie urmarit indeaproape, la fiecare 6 luni, prin examen medical si ecografie. Chiar daca rezultatul biopsiei arata un nodul benign, uneori se recomanda excizarea acestuia, in momentul in care creste in dimensiuni. In cazul nodulilor benigni, se mai poate face tratament cu hormoni tiroidieni in doze suficient de mari, pentru a elimina functia tiroidei. Astfel, nodulii isi reduc dimensiunile.

Dr. Camelia Diaconu,

Medic primar medicina interna,

Competenta ecografie cardiaca si generala,

Spitalul Judetean Ilfov, Bucuresti

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.