Revista care te menține sănătos

ORL

Dureri în gât – ce semnalează și cum scapi de ele

31 octombrie 2023
Share
Dureri în gât – ce semnalează și cum scapi de ele

Durerile în gât nu sunt doar deranjante, ci pot fi și semnele unor afecțiuni – unele destul de simplu de tratat, chiar și cu leacuri din casă – altele complicate și periculoase, ce necesită urgent un consult medical de specialitate.

În general, durerile în gât semnalează o răceală sau o gripă, afecțiuni ce nu trebuie nicidecum neglijate, mai ales că tratarea gâtului este o parte importantă a procesului de vindecare bolii. Dar durerile în gât pot fi simptome și pentru amigdalită, candida, faringită ori laringită, oreion sau varicelă, iar în cazuri nefericite chiar pentru cancer. De multe ori, însă, aceste dureri pot fi cauzate de aerul uscat, de o alergie sau, pur și simplu, de poluare.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Naturalis Septocalmin cu albastru de metilen. Conţine un amestec complex de uleiuri esenţiale cu vitamina C, extract de propolis şi vitamina B6. Datărită acestor ingresiente are un efect calmant asupra gâtului, faringelui şi corzilor vocale.

Afecțiuni provocate de durerile în gât

Raceala și gripa sunt cele mai comune afecțiuni care, de regulă, debutează cu dureri în gât. Iar pentru a răci nu este nevoie să fie frig afară. Dimpotrivă, se răcește cu „succes” și vara: este suficient să bei apă prea rece, să mănânci prea repede o înghețată, să stai prea mult în preajma unui aparat de aer condiționat sau să te prindă un val de răcoare, combinat cu o ploaie, când ești îmbrăcat pentru caniculă.

De asemenea, principalul simptom al amigdalitei este durerea în gât, combinată cu amigdale inflamate și înroșite, tuse, cefalee, durere la înghițire, febră. În unele cazuri, apare și mărirea ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului.

Mărirea nodulilor limfatici, a ganglionilor – adenopatia – aduce cu sine și durere în gât. La fel, faringita se manifestă prin simptome de durere, febră, dificultăți la înghițire, ganglioni umflați. Adesea e însoțită de o bronșită cronică sau de sinuzită. La rândul sau, laringita afectează corzile vocale, cauzând răgușeală, tuse seacă și durere.

La inflamarea gâtului și dureri în gât poate duce și candida, această ciupercă putând afecta și cavitatea bucală. De asemenea, varicela și oreionul pot da dureri în gât persistente. Nu trebuie exclus nici cancerul tiroidian. Oricum, când durerea în gât persistă, este tot mai intensă și însoțită de umflarea ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului, este recomandat să mergeți la medic.

dureri in gat

Dureri în gât – metode de tratament

În primul rând, importantă este hidratarea. Când vă confruntați cu dureri în gât, trebuie să consumați apă, nu prea rece, ci la temperatura camerei, sucuri naturale de legume sau fructe, supe și ciorbe calde. Pe lângă pastilele de supt destinate ameliorării durerilor din gât, care se găsesc în farmacii, se recomandă și 3 căni pe zi de ceai din plante care stimulează imunitatea și ameliorează durerile în gât.

Supa fierbinte de pui cu legume este un remediu ideal și gustos pentru dureri în gât. Există chiar studii științifice care arată că, în momentul în care consumăm supă de pui, scade intensitatea durerii în gât. Este însă recomandată supa din pui de casă, nu supele la plic sau cele din comerț.

Oțetul din cidru de mere deține proprietăți antibacteriene, reducând astfel infecțiile care cauzează dureri în gât. Aciditatea oţetului din cidru de mere organic scade pH-ul țesuturilor, care ajută la prevenirea înmulțirii bacteriilor.

Totodată, ceaiul fierbinte de lămâie îndulcit cu miere poate face minuni, cercetările în acest sens demonstrând că mierea este la fel de eficientă ca ingredientul activ din OTC-urile destinate durerilor în gât, numit dextromethorphan. Atenție! Mierea nu se va administra însă copiilor mai mici de un an, deoarece aparatul lor digestiv, încă imatur, nu poate neutraliza bacteriile conținute în mod natural de miere.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.