Durerile in gat nu sunt doar deranjante, ci pot fi si semnele unor afectiuni – unele destul de simplu de tratat, chiar si cu leacuri din casa – altele complicate si periculoase, ce necesita urgent un consult medical de specialitate.
In general, durerile in gat semnaleaza o raceala sau o gripa, afectiuni ce nu trebuie nicidecum neglijate, mai ales ca tratarea gatului este o parte importanta a procesului de vindecare bolii. Dar durerile in gat pot fi simptome si pentru amigdalita, candida, faringita ori laringita, oreion sau varicela, iar in cazuri nefericite chiar pentru cancer. De multe ori, insa, aceste dureri pot fi cauzate de aerul uscat, de o alergie sau, pur si simplu, de poluare.
Afectiuni provocate de durerile in gat
Raceala si gripa sunt cele mai comune afectiuni care, de regula, debuteaza cu dureri in gat. Iar pentru a raci nu este nevoie sa fie frig afara. Dimpotriva, se raceste cu „succes” si vara: este suficient sa bei apa prea rece, sa mananci prea repede o inghetata, sa stai prea mult in preajma unui aparat de aer conditionat sau sa te prinda un val de racoare, combinat cu o ploaie, cand esti imbracat pentru canicula.
De asemenea, principalul simptom al amigdalitei este durerea in gat, combinata cu amigdale inflamate si inrosite, tuse, cefalee, durere la inghitire, febra. In unele cazuri, apare si marirea ganglionilor limfatici de la nivelul gatului.
Marirea nodulilor limfatici, a ganglionilor – adenopatia – aduce cu sine si durerea in gat. La fel, faringita se manifesta prin simptome de durere, febra, dificultati la inghitire, ganglioni umflati. Adesea e insotita de o bronsita cronica sau de sinuzita. La randul sau, laringita afecteaza corzile vocale, cauzand raguseala, tuse seaca si durere.
La inflamarea gatului poate duce si candida, aceasta ciuperca putand afecta si cavitatea bucala. De asemenea, varicela si oreionul pot da dureri in gat persistente. Nu trebuie exclus nici cancerul tiroidian. Oricum, cand durerea in gat persista, este tot mai intensa si insotita de umflarea ganglionilor limfatici de la nivelul gatului, este recomandat sa mergeti la medic.
Cum tratam durerile in gat
In primul rand, importanta este hidratarea. Trebuie consumata apa, nu prea rece, ci la temperatura camerei, sucuri naturale de legume sau fructe, supe si ciorbe calde. Pe langa pastilele de supt destinate ameliorarii durerilor din gat, care se gasesc in farmacii, se recomanda si 3 cani pe zi de ceai din plante care stimuleaza imunitatea si amelioreaza durerile in gat.
Supa fierbinte de pui cu legume este un remediu ideal si gustos pentru tratarea durerilor din gat. Exista chiar studii stiintifice care arata ca, in momentul in care consumam supa de pui scad durerile in gat. Este insa recomandata supa din pui de casa, nu supele la plic sau cele din comert.
Otetul din cidru de mere detine proprietati antibacteriene, reducand astfel infectiile care cauzeaza durerile in gat. Aciditatea otetului din cidru de mere organic scade pH-ul tesuturilor, care ajuta la prevenirea inmultirii bacteriilor.
Totodata, ceaiul fierbinte de lamaie indulcit cu miere poate face minuni, cercetarile in acest sens demonstrand ca mierea este la fel de eficienta ca ingredientul activ din OTC-urile destinate durerilor in gat, numit dextromethorphan. Atentie! Mierea nu se va administra insa copiilor mai mici de un an, deoarece aparatul lor digestiv, inca imatur, nu poate neutraliza bacteriile continute in mod natural de miere.
Text: Mircea Doaga