Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Tinitusul: De ce iti tiuie urechile?

1 septembrie 2008
Share

Tiuitul urechilor nu trebuie interpretat ca fiind numai o superstitie. Problema poate fi mai serioasa decat pare, in special daca se manifesta la persoanele trecute de prima tinerete. Tinitusul este definit ca perceperea anormala a unor sunete sau zgomote in ureche, in absenta unui stimul sonor extern. Pacientul poate percepe senzatiile auditive sub diferite forme …

Fosnete, pocnituri, suieraturi, ticait, tarait etc.
Bolnavul are senzatia ca zgomotul provine din interiorul sau din afara urechii. Sunetul sau zgomotul este de intensitate joasa sau inalta, uneori foarte intens (acopera zgomotele externe), perceput permanent sau cu perioade de liniste, intr-o ureche sau in ambele urechi. Daca apare bilateral, tinitusul se asociaza sau anunta surditatea, care este de obicei surditate de tip senzorial.

Tinitusul este una dintre cele mai importante manifestari otoneurologice, alaturi de hipoacuzia de perceptie si vertij. Apare cu o frecventa de aproximativ 63% la persoanele de peste 45 de ani.

Simptomele pot cauza tulburari emotionale
Tinitusul poate provoca simptome neplacute, cum ar fi intoleranta la sunete puternice, ce pot cauza importante tulburari emotionale. Afectiunea nu este o boala de sine statatoare, ci un simptom care poate apare in diverse afectiuni otorinolaringologice sau neurologice, uneori si de cauze psihice (anxietate, depresie, insomnie). La pacientii cu tinitus, calitatea vietii este modificata in sens negativ, putand provoca iritatie, pierderea atentiei si a memoriei.

Tinitusul poate fi de mai multe feluri:
tinitus obiectiv – cand poate fi auzit si de persoanele din jur; tinitus subiectiv – cand este auzit doar de persoana afectata; tinitus asociat unor stari emotionale.

De ce apare?
Situatiile cele mai frecvente in care apare tinitusul sunt cele in care exista o afectare a sistemului auricular:
traumatisme ale urechii; corpi straini auriculari; dop de cerumen; expunerea acuta sau cronica la zgomote; medicatie ototoxica: aspirina, unele antibiotice, chimioterapice; infectii: otita externa, otita medie, labirintita, mastoidita; otoscleroza; tumori: neurinom de acustic (surditate unilaterala); ateroscleroza vaselor din urechea medie sau interna; sindrom Meniere. Tinitusul poate aparea si in afectiuni sistemice sau neurologice, cum ar fi:
hipertensiune arteriala; migrena; infectii: sifilis, meningite; scleroza multipla; intoxicatii cu plumb, fosfor, mercur; tumori la nivelul capului si gatului. O forma particulara de tinitus este tinitusul pulsatil, care este sincron cu bataile inimii, fiind determinat de o serie de afectiuni vasculare. Mai exact, acesta poate aparea in caz de tumora glomica, anevrism arterial, malformaţie arterio-venoasa sau boala vasculara ocluziva (ateroscleroza carotidiana). Grupe de risc
Exista anumite grupe de risc la care tinitusul apare cu o frecventa mai mare. Militarii care lucreaza cu armament, pilotii, telefonistele, dactilografele si muncitorii din hale sunt cei mai expusi la a dezvolta afectiunea. Insa prezinta risc crescut si marii consumatori de cafea, ceai, tigari, cei cu un stil de viata haotic si persoanele care asculta muzica la casti sau la volum mare.

Tratament individualizat
Tratamentul trebuie individualizat in functie de cauza care l-a produs, daca aceasta a putut fi decelata (de exemplu tratarea hipertensiunii arteriale). Daca insa nu se cunoaste cauza, exista un tratament general, simptomatic al tinitusului, care poate usura viata bolnavului:
evitarea expunerii prelungite la zgomot puternic; evitarea stresului, alcoolului si tutunului; ameliorarea tinitusului prin expunerea la sunete exterioare mai puternice (bolnavul sa nu stea in liniste totala); indepartarea cerumenului; diminuarea tinitusului prin amplificarea sunetelor normale, care se poate face prin protezarea cu aparat auditiv. Aceasta se realizeaza prin desensibilizarea graduala a pacientului, determinarea lui sa suporte si sa accepte tinitusul la un alt nivel. Desensibilizarea se face printr-un generator de zgomote, care da indicatii apropiate si care poate fi utilizat ca un instrument combinat (sistem de auz – generator de zgomote). Tratamentul medicamentos cuprinde vasodilatatoare, antidepresive triciclice, benzodiazepine sau alte medicamente indicate in migrene.

Text: Dr. Cezara Danciu,
Medic specialist ORL,
Spitalul Clinic Coltea

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.