Revista care te menține sănătos

ORL

Tratați sinuzita cu seriozitate!

Andreea Clucerescu; Consultant: Dr. Simion Constantina, medic primar medicină de familie
31 octombrie 2023
Share
Tratați sinuzita cu seriozitate!

Durere de cap, nas înfundat, senzație de cap greu, oboseală, stări febrile… Acestea sunt doar câteva dintre simptomele care prevestesc sinuzita. Ce declanșează sinuzita și cum poate fi ea tratată, aflați în cele ce urmează.

Sinuzita reprezintă infectarea mucoasei care căptușește interiorul foselor nazale și sinusurile. Părțile cele mai afectate de sinuzită sunt sinusurile, cavități situate în jurul nărilor, ce au rolul de a încălzi aerul și de a menține echilibrul capului. Datorită faptului că acestea comunică cu fosele nazale, ele se aerisesc odată cu respirația și elimină secrețiile prin fosele nazale atunci când acestea nu sunt afectate de boală.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Naturalis SinuStop; care susţine sănătatea tractului respirator superior, datorită celor 8 extracte naturale pe care le conţine.

Sinuzita poate fi:

  • Sinuzită acută – de obicei cauzată de o inflamație virală, durează în jur de patru săptămâni dacă nu este tratată adecvat);
  • Sinuzită cronică – declanșată de infecții bacteriene sau fungice; aceasta poate cauza modificări permanente ale mucoasei care căptușește sinusurile și poate duce la complicații cum ar fi bronșite, traheite, dar și infecții oculare sau chiar meningite.

De cele mai multe ori, sinuzita este precedată de o răceală sau de o alergie produsă de substanțele poluante din mediu, de aerul rece, umiditate, alcool sau parfum. Semnele se prezintă ca o înrăutățire a simptomelor răcelii după o perioadă de cinci, șapte zile.

Sinuzita, cauze și simptome

Cauzele apariției sinuzitei sunt numeroase și foarte diverse. Printre cele mai frecvente se numără factorii de natură infecțioasă (virusuri, microbi) sau deviația de sept, rinitele, polipii, iar în cazul copiilor, reacțiile alergice.

Simptomele specifice acestei boli se manifestă la început ca o simplă răceală, însă, netratate, pot duce la complicații serioase:

  • înfundarea nasului;
  • secreții purulente și urât mirositoare;
  • durere de cap în jurul frunții și deasupra sprâncenelor;
  • senzație de cap greu;
  • oboseală;
  • dureri în spatele ochilor;
  • mici stări febrile;
  • dureri de dinți;
  • diminuarea sensibilității gustative.

Această afecțiune a sinusurilor are două variante de manifestare în ceea ce privește cauzele apariției ei.

Dintre afecțiunile ORL, sinuzita reprezintă aproximativ 25% și procentul se află în continuă creștere.

sinuzita

Tipuri de sinuzită

În funcție de simptome și localizare, putem distinge două tipuri de sinuzită:

Sinuzita maxilară, unilaterală sau bilaterală, se manifestă printr-o durere localizată la nivelul maxilarului, cu trimitere spre dinții superiori sau spre ochi. Acest tip de sinuzită este însoțit de secreții nazale abundente și purulente, dar și de o stare febrilă persistentă. Durerea resimțită în cazul acesteia, se accentuează la aplecarea capului.

Sinuzita frontală, unilaterală sau bilaterală, este caracterizată prin durere și sensibilitate la nivelul frunții, secreții nazale purulente, miros neplăcut și febră. În cazul apariției unei dureri la palparea arcadei superioare de la nivelul rădăcinii nasului, sinuzita frontală poate fi iminentă.

Sinuzita, tratamentul alopat

La baza tratamentului pentru sinuzită stau adesea antibioticele, care pot fi administrate numai la recomandarea medicului. Pe lângă aceste medicamente se mai pot adaugă și antiinflamatoare sau dezinfectante nazofaringiene. Dacă tratamentul este urmat conform indicațiilor, sinuzita poate fi vindecată în aproximativ două săptămâni în cazul sinuzitei acute și în trei săptămâni în cazul celei cronice.

Ca metodă alternativă există chirurgia endoscopică, prin care poate fi salvată structura normală a sinusurilor, însă doar dacă pacienții se prezintă la timp la medic. În caz contrar, se poate ajunge la intervenția chirurgicală clasică ce are o perioadă de recuperare în jur de aproximativ două săptămâni.

Sinuzita, metode alternative de tratament

Metodele alternative de tratare a sinuzitei dau rezultate numai în cazul în care sunt folosite împreună cu tratamentul medicamentos recomandat de medic.

S-a dovedit că tinctura de propolis poate avea efecte uimitoare dacă se toarnă zilnic câteva picături în fiecare nară.

Bitterul suedez poate fi folosit sub formă de comprese care se aplică pe frunte în fiecare seară, timp de 15 minute.

Sucul de varză albă proaspătă turnat în nas în fiecare seară poate da rezultate satisfăcătoare.

Ca metodă populară străveche este cunoscută inhalaţia cu usturoi și oțet, care se prepară din usturoi ras, o linguriță de oțet de mere și apă clocotită. Procedura se poate face de două ori pe zi, dimineața, pentru ca sinusurile să fie eliberate întreaga zi.

Zeama de lămâie reprezintă un antiinflamator și un dezinfectant recunoscut. Prin turnarea unei picături în fiecare nara, ea poate ajuta la eliberarea sinusurilor.

Inhalaţiile, ca tratament pentru sinuzită, se pot prepara cu ajutorul esențelor extrase din cătină, brad, mentă sau sunătoare.

Evitați frigul, curentul și fumul de țigară, deoarece înrăutățesc sinuzita și pot cauza complicații.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.