Stiri

De ce avem un miros neplacut cand suntem bolnavi

luni, 10 februarie 2014
Share

Un nou studiu sugereaza ca o anumita afectiune are un miros aparte, al unui sistem imunitar hiperactiv. Tocmai de aceea, exista persoane care isi pot da seama cand cei din jur se lupta cu o infectie din organism doar mirosindu-i.

Studiul a fost realizat de specialistii de la Institutul Karolinska. La acesta au participat 8 subiecti si 40 de voluntari, recrutati pentru a mirosi tricourile bolnavilor. Voluntarii au evaluat intensitatea mirosului, cat de placut este acesta pe o scara de la -7 la +7 si cat de „sanatos” este pe o scara de la -4 la +4, unde 0 insemna ca mirosul nu era nici sanatos, nici nesanatos. Rezultatele au indicat ca tricourile nepurtate erau catalogate ca avand un miros mai putin intens, mai placut si mai sanatos decat cele purtate. Pe de alta parte, tricourile purtate de voluntari atunci cand sistemul lor imunitar era hiperactiv au fost catalogate drept cele mai intens si mai urat mirositoare.

Cercetari anterioare realizate asupra legaturii dintre miros si boala au indicat ca anumite afectiuni sunt asociate cu anumite mirosuri. De exemplu, limfadenita cervicala tuberculoasa este asociata cu un miros similar cu cel de bere statuta, pe cand mirosul frigurilor galbene este similar cu cel de macelarie.

 

Cristina Ionescu
Sursa: Business Insider

#tags   \   ,
tonica
2017-05-10T18:06:50+00:00

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *Mentine-te
sanatos
in fiecare luna
catena
Mentine-te sanatos cu NEWSLETTERUL
Nu, multumesc