Revista care te menține sănătos

Știri

Cum poate fi îmbunătăţită eficienţa vaccinului antigripal

Alin Claudiu Popescu; sursa: dailymail.co.uk
4 septembrie 2020
Share
Exclusiv online
Cum poate fi îmbunătăţită eficienţa vaccinului antigripal

Sezonul răcelii şi gripei se apropie, iar vaccinul antigripal este o soluţie recomandată pentru a ne proteja organismul. Cu toate acestea, eficienţa vaccinului gripal nu este niciodată de 100%. Eficienţa depinde, printre altele, de vârsta şi de starea de sănătate a pacientului.

Ţinând cont că un număr mare de cazuri de gripă poate aglomera extrem de mult sistemele medicale din întreaga lume, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Washington, St. Louis, SUA, spun că şi intrarea în contact, în anii precedenţi, cu virusul gripal (fie prin îmbolnăvire, fie în urma administrării vaccinului) poate scădea eficienţa vaccinului antigripal.

Vaccinul trebuie să țintească celulele B naive

Cercetarea a avut ca scop descoperirea unei metode care să le arate oamenilor de ştiinţă dacă un vaccin antigripal ţinteşte celulele imune potrivite, astfel încât să apară un răspuns imun corect al organismului şi de lungă durată. Pentru aceasta, cercetătorii americani au extras celule B de la opt adulţi tineri sănătoşi, care îşi făcuseră vaccinul antigripal quadrivalent cu un an în urmă.

Vaccinul a generat răspuns atât din partea celulelor B naive, cât şi din partea celor de memorie. Atunci când o persoană contractează un virus gripal sau îşi face un vaccin antigripal, celulele B de memorie din sânge sunt susceptibile să îl întâmpine mai întâi și să înceapă să producă anticorpi, care este posibil, însă, să nu fie perfecţi. Și acest lucru poate împiedica celulele B naive din ganglionii limfatici să producă anticorpi împotriva noilor tulpini de gripă, după vaccinarea anuală.

„Studiul nostru arată că vaccinul antigripal poate angaja ambele tipuri de celule din centrele germinale, dar încă nu știm cât de des se întâmplă acest lucru. Dar, având în vedere că eficacitatea vaccinului antigripal se situează în jur de 50%, probabil că acest lucru nu se întâmplă atât de des pe cât ne-am dori”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Ali Ellebedy, imunolog.

Studiul arată că soluţia pentru a creşte eficienţa vaccinului antigripal, chiar universal, este dezvoltarea unei modalităţi ca vaccinul împotriva gripei să țintească aceste celule B naive și să le ocolească pe cele de memorie din fluxul sangvin.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.