Revista care te menține sănătos

Știri

Premieră medicală în tratarea limfedemului: transfer dublu de ganglioni vascularizați

26 ianuarie 2022
Share
Premieră medicală în tratarea limfedemului: transfer dublu de ganglioni vascularizați

Un transfer dublu de ganglioni vascularizați este cea mai nouă premieră medicală din România. Performanţa aparţine echipei chirurgicale a Centrului de Excelență în Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă Zetta, coordonată de Dr. Dragoș Zamfirescu.

Transferul dublu de ganglioni vascularizați face parte dintr-o operație amplă de reconstrucție a sânului unei paciente și de tratament microchirurgical al limfedemului instalat după mastectomie și iradiere.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Diolex comprimate, care contribuie la menţinerea unei circulaţii adecvate şi susţine sănătatea venelor şi a capilarelor.

limfedem, mastectomie, ganglioni,

Detaliile unei premiere medicale

Pacienta în vârstă de 53 de ani, din Pitești, a suferit în urmă cu 23 de ani o mastectomie oncologică, în urma căreia a făcut un limfedem. De atunci, antebrațul i-a crescut progresiv în diametru, ajungând ca, înainte de operaţie, din cauza greutăţii să nu mai poată ridica mâna.

Potrivit specialiştilor, tratamentul limfedemului este mai delicat și dificil.În cazul de faţă, din cauza dimensiunilor, „s-a decis efectuarea nu a unuia, ci a două transferuri de ganglioni: unul a fost recoltat din regiunea supraclaviculară contralaterală (n.r. zona gâtului) și transplantat la nivelul pumnului membrului cu limfedem, iar celălalt a fost cu ganglioni incluși în lamboul DIEP și poziționat la nivelul axilei. În total, în cadrul acestei intervenții efectuate în premieră în țara noastră, au fost făcute microchirurgical patru anastomoze arteriale și patru venoase“, a declarat doctorul Dragoş Zamfirescu, medic primar în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă.

Potrivit specialistului, genul acesta de intervenții nu vindecă, nu înlătură cauza apariției limfedemului, dar reprezintă cea mai nouă și cea mai de succes metodă de îmbunătățire a rezultatelor tratamentului limfedemului și de creștere a calității vieții acestor pacienți.La aproximativ 20% dintre cazuri se reduc dimensiunile limfedemului în proporție de 50-60%; și în 60% din cazuri reducerea este de sub 50%. Din păcate, există și posibilitatea ca la 20% dintre pacienți să nu se observe nici o schimbare.

Reconstrucţia mamară schimbă vieţi

Până la 40% dintre pacientele cu mastectomie pot dezvolta limfedem

Anual, în România, aproximativ 8.000 de femei diagnosticate cu cancer la sân suferă o mastectomie. Din păcate nu există date statistice despre incidența limfedemului postmastectomie în România. Dar la nivel internațional, experții estimează că între 5-40% dintre paciente pot dezvolta un anumit grad de limfedem (breastcancer.org). Acest risc este cu atât mai mare cu cât pacienta are o disecție și o evidare ganglionară axilară mai agresivă; a făcut radioterapie; este fumătoare; obeză sau are diabet. Chiar și pacientele cărora li se recoltează doar ganglionul santinelă pot să facă un oarecare grad de limfedem.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.