Revista care te menține sănătos

Chirurgie plastică

Reconstructia mamara schimba vieti

Dr. Cristian Nitescu, medic primar chirurgie plastica si estetica, tel. 0722.789.792
11 iunie 2018
Share
Reconstructia mamara schimba vieti

Reconstructia mamara vizeaza „recuperarea” formei si dimensiunilor normale ale unui san pierdut in urma unei operatii de mastectomie dupa un cancer mamar. De multe ori, aceste paciente au nevoie de consiliere psihologica. De aceea, interventia de reconstructie nu este doar una adresata aspectului fizic, ci si psihicului femeii respective.

In functie de aspectul zonei care rezulta dupa operatia de mastectomie, daca exista suficient tegument (piele) sau cicatricea este „stransa” ori tesuturile sunt modificate dupa sedintele repetate de radioterapie, se pot folosi mai multe tehnici de reconstructie mamara. In majoritatea cazurilor, reconstructia se face la un interval de timp variabil dupa mastectomie. In aceasta perioada, pacienta poate urma un tratament de chimioterapie, chiar si radioterapie, care poate influenta operatia. Aceasta deoarece dupa tratamentul cu radioterapie, de exemplu, tegumentul nu mai este de o calitate buna si nu mai permite reconstructia cu implant si/ sau expander tisular, fiind necesare tehnici cu lambouri (bucati de piele) musculocutanate sau lambouri libere microchirurgicale.

Una sau mai multe interventii?

Chiar daca beneficiaza, in cazul fericit, de un implant mamar pentru reconstructie, dupa mastectomie 99% dintre paciente nu mai au areola mamara (mamelon) si atunci este nevoie de reconstructia acesteia, dupa operatia de implant mamar. Daca reconstructia mamara se face intai cu expander si apoi cu implant, practic pacienta va trece prin trei interventii chirurgicale: interventia de expandare tisulara, apoi insertia implantului mamar si, in final, reconstructia areolei mamare. Daca este nevoie de lambouri musculocutanate, de obicei sunt necesare doua sau trei operatii. Uneori, cum este reconstructia cu lambou musculocutanat de drept abdominal, este nevoie si de un retus ulterior al acestui „transplant”, care este destul de mare.

Cancerul de san: simptome si tratament

Recuperare in doua-sase saptamani

In functie de tehnica pentru care se opteaza, recuperarea este mai scurta sau mai lunga, mai usoara sau mai dificila. Insa persoana respectiva trebuie sa constientizeze inca din perioada preoperatorie, din discutiile cu medicul/medicii, ceea ce urmeaza sa suporte ca interventie chirurgicala si cum trebuie sa se comporte postoperator. Recuperarea dupa interventia de reconstructie este o perioada in care pacienta nu trebuie sa fie presata de faptul ca trebuie sa mearga la serviciu sau de alte probleme personale pe care trebuie sa le rezolve urgent, pentru ca este o perioada relativ delicata de convalescenta, ce poate dura intre doua saptamani si o luna si jumatate. In aceasta perioada, pacienta trebuie monitorizata foarte bine si conteaza foarte mult colaborarea dintre ea si medicul curant.

res_inainte de care sunt complicatiile

Care sunt complicatiile?

In principiu, sunt complicatii comune tuturor interventiilor chirurgicale, si anume: serom (acumulare de lichid intr-un tesut sau organ), hematom, dehiscenta de plaga (desfacerea marginilor plagii), dar pot aparea si alte complicatii. De excemplu, in cadrul unor interventii mai laborioase, cum ar fi lambourile libere microchirurgicale pe artera epigastrica inferioara profunda sau lambourile miocutane de drept abdominal, se poate produce o necroza partiala sau totala de lambou sau sangerari postoperatorii care implica o reinterventie. Cu cat chirurgul este mai experimentat si mai bine antrenat in astfel de operatii, cu atat complicatiile sunt mai putine si mai usoare, dar ele nu trebuie excluse niciodata.

Prof. dr. Alexandru Blidaru: „In cancer, durerea apare doar atunci cand boala este in stadiu avansat” 

Program de reconstructie mamara gratuit

De cativa ani, in cadrul unui program national de reconstructie, statul roman deconteaza proteza mamara folosita pentru reconstructia unuia dintre sani, de obicei. De retinut ca, daca exista o asimetrie intre sanul reconstruit si sanul normal, aceasta operatie nu este decontata. Asa cum nu se deconteaza nici reconstructia de areola mamara. 60-70% dintre femeile cu mastectomie apeleaza la acest program. Celelalte nu il acceseaza din motive personale.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.