Revista care te menține sănătos

Chirurgie plastică

Vara se poarta picioarele frumoase! Remedii impotriva venectaziilor

Dr. Andrei Martin, medic specialist chirurgie plastica, reparatorie si microchirurgie reconstructiva, director medical Clinica MediSpa dermatologie & chirurgie plastica
28 iunie 2017
Share

picioare-frumoasa-vara-1

Venectaziile, numite si stelute vasculare, sunt dilatatii ale vaselor de sange foarte subtiri, cu aspect de vinisoare de culoare rosie, albastra sau violet. Mai frecvente la femei, venectaziile sunt situate la nivelul membrelor inferioare, insa pot aparea si pe fata.

Odata cu vremea calda, renuntam la piesele vestimentare lungi, iar aspectul picioarelor incepe sa ne preocupe din ce in ce mai mult. Specialistul care investigheaza cauza aparitiei stelutelor vasculare si care le poate trata este medicul dermatolog. Pentru a determina cauzele, dermatologul va poate recomanda efectuarea mai multor investigatii. De asemenea, tot el va va oferi si o serie de recomandari in ceea ce priveste preventia.

Cauzele venectaziilor

Factorii genetici, statusul hormonal si stilul de viata se numara printre principalele cauze ale aparitiei venectaziilor. De asemenea, venectaziile se pot mosteni, ca si insuficienta venoasa cronica si varicele. Femeile care iau contraceptive sunt mai predispuse la aparitia venectaziilor, din cauza modificarilor hormonale. Aceasta afectiune a vaselor de sange este mai frecventa la pubertate, in timpul sarcinii si la menopauza.

5 cauze care favorizeaza aparitia varicelor

Stilul de viata, factor important

In ceea ce priveste stilul de viata, aparitia vaselor de sange dilatate este favorizata de obezitate, de un job care presupune statul in picioare foarte multe ore, dar si de alimentatia dezechilibrata care duce la constipatie (se produce presiune abdominala), precum si de episoadele trombotice anterioare. Printre simptomele pe care le experimenteaza persoanele care se confrunta cu aceasta problema se numara senzatia de picioare grele, de arsuri, intepaturi la nivelul membrelor etc.

terapie-laser-picioare

Laserul, terapie de prima linie

Terapia laser se numara printre cele mai recomandate metode de tratament, deoarece nu prezinta riscurile asociate tratamentului injectabil sau celui chirurgical, fiind rapida si eficienta. Laserul Nd:YAG, de exemplu, emite energie luminoasa, care este absorbita de hemoglobina din vase, coaguland sangele. Dispozitivul poate penetra la orice nivel, iar parametrii aparatului se pot seta diferit, in functie de dimensiunea vaselor. Pentru a elimina complet venectaziile, sunt necesare aproximativ 3 sedinte, la interval de 2-4 luni.

Exista si efecte secundare?

Disconfortul resimtit in timpul tratamentului este minim, de aceea procedura nu necesita anestezie locala. Senzatia este descrisa de pacienti in mod diferit, in functie de gradul de sensibilitate, insa se rezuma la o durere suportabila. In urma tratamentului se pot observa o usoara inflamatie a pielii si roseata pe zona vaselor de sange, insa acestea dispar daca sunt aplicate comprese reci. In cazul persoanelor care prezinta fragilitate vasculara crescuta, pot aparea hematoame.

Alte metode de tratament

Persoanele predispuse la afectiuni ale vaselor de sange pot apela si la drenajul limfatic. Se recomanda si purtarea ciorapilor terapeutici, elastici, care se gasesc in farmacii. Acesti ciorapi pot fi purtati intreaga zi. Se mai poate apela si la scleroterapie, care presupune injectarea unei substante saline cu ajutorul unui ac foarte fin.

Pentru a preveni aparitia venectaziilor, trebuie sa aveti un stil de viata sanatos si o greutate corporala optima. Este recomandata activitatea fizica moderata, fara a pune presiune foarte mare pe vasele de sange. Dupa sport nu se recomanda sauna!

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.