Revista care te menține sănătos

Știri

Studiu: câți români ajung anual la dermatolog

19 august 2022
Share
Studiu: câți români ajung anual la dermatolog

Deși 92% dintre români au auzit de cancerul de piele, doar 43% dintre ei ajung anual la dermatolog. Sunt cifrele îngrijorătoare ale celui mai recent studiu privind sănătatea pielii și percepția românilor asupra cancerului de piele. Cât despre expunerea la soare pe perioada orelor de vârf, doar jumătate dintre români evită acest obicei ce poate avea efecte devastatoare asupra sănătății.

Un nou studiu subliniază o evoluție îngrijorătoare în ceea ce privește interesul românilor pentru sănătatea lor. Chiar dacă 1 din 3 cancere diagnosticate este unul dezvoltat la nivelul pielii, mai puțin de jumătate dintre români ajung măcar o dată pe an la dermatolog.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rilastil Sun System Loţiune catifelată cu SPF 50+. Loţiunea emolientă uşor de aplicat, cu spectru larg de protecţie UVA – UVB şi proprietăţi antioxidante, previne apariţia arsurilor solare, a petelor şi iritaţiilor pielii.

Câți români ajung la dermatolog

Datele studiului „Percepția românilor și nivelul de cunoștințe despre cancerul de piele”, realizat recent de Reveal Marketing Research, la solicitarea Fundației pentru Sănătatea Pielii, arată că, deși românii sunt informați despre riscurile cancerului de piele, nu obișnuiesc să meargă la medicul dermatolog.

„Rezultatele vin să confirme ceea ce din păcate vedem tot mai des în ultima perioadă: deși sunt mai bine informați, pacienții nu fac controale regulate și ajung târziu la medic, atunci când primele semne ale pielii au devenit deja leziuni în evoluție gravă”, atrage atenția dr. Mihaela Leventer, specialist în dermatologie și președinte al Fundației pentru Sănătatea Pielii.

Potrivit ultimelor date, 43% dintre români obișnuiesc să facă o vizită anuală la medicul dermatolog, față de 80% în 2016, potrivit unui studiu anterior pe aceeași temă. Iar acest lucru este cu adevărat o problemă, având în vedere evoluția cancerului de piele. Numărul cazurilor ar urma să crească până în anul 2040 cu aproape 50%, ca urmare a expunerii la soare pe parcursul vieții.

Ce știu românii despre melanom

Un procent de 41% dintre români consideră că persoanele cu pielea deschisă la culoare și culoarea ochilor deschisă, care se ard și nu se bronzează sunt mai expuse la cancerul de piele. În realitate, melanomul – cea mai agresivă formă de cancer cutanat, trebuie știut că acest diagnostic nu ține cont de culoarea pielii și nici de vârstă.

„Unul din trei cancere diagnosticate la nivel mondial este un cancer de piele, iar studiile recente indică o evoluție accentuată a incidenței, care ar putea crește la aproape 50% până în anul 2040. Principala cauză o reprezintă expunerea necontrolată la soare pe parcursul vieții – doar 5 arsuri la vârsta copilăriei pot crește riscul de cancer cutanat cu 75%. Dacă pe piele sunt alunițe sau alte leziuni, ele trebuie să fie controlate de către medicul dermatolog, care poate identifica și trata rapid și corect orice afecțiune”, a completat Dr. Mihaela Leventer.

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.