Revista care te menține sănătos

Știri

Tallulah Willis, diagnosticată cu autism

Mădălina Cristea; surse: instagram.com, nhs.uk
19 martie 2024
Share
Tallulah Willis, diagnosticată cu autism

Tallulah Willis, fiica celebrilor actori Bruce Willis și Demi Moore, a dezvăluit, în social media, că are autism. Tânăra, în vârstă de 30 de ani, a folosit umorul pentru a face public diagnosticul. “Spune-mi că ești autist fără să-mi spui că ești autist” este textul care a însoțit una dintre postările sale recente. Mărturisirea a stârnit reacții puternice în rândul fanilor.

Tallulah Willis, actriță și designer vestimentar, a postat recent pe Instagram o filmare din copilărie de la unul dintre evenimentele unde l-a însoțit pe protagonistul din Greu de ucis. În imaginile redate, ea se află în brațele tatălui său și îl mângâie pe cap și față, în timp ce acesta acordă un interviu pe covorul roșu.

Postarea tinerei a devenit virală

Descrierea videoului, “Spune-mi că ești autist fără să-mi spui că ești autist”, este însoțită de un emoticon ce ilustrează un chip care râde cu lacrimi. Postarea a strâns peste 27.300 de aprecieri și peste 850 de comentarii.

“Este prima data când împărătășesc public diagnosticul. Am aflat în această vară și asta mi-a schimbat viața!”, a adăugat artista în comentarii. Fanii au apreciat sinceritatea tinerei și au lăsat numeroase mesaje de susținere. De asemenea, aceștia au admirat reacția caldă a lui Bruce și tandrețea pe care acesta o manifesta fără a se simți jenat de camerele de filmat.

Tallulah nu s-a sfiit să interacționeze în comentarii cu comunitatea sa de urmăritori. Prin postarea sa, actrița trage un semnal de alarmă asupra conștientizării diagnosticării tardive a autismului. Există numeroase situații când tulburarea nu este identificată în copilărie. Atfel, de multe ori, autismul este diagnosticat abia la maturitate, fapt care afectează starea de bine a pacientului și întârzie recuperarea.

Transparență în relația cu fanii

Tallulah a vorbit dintotdeauna cu deschidere despre starea sa de sănătate. Ea a mărturisit de-a lungul timpului că s-a confruntat cu ADHD, tulburări de alimentație, depresie și tulburare de personalitate Borderline. Mai mult decât atât, tânăra obișnuia să își țină un jurnal al progreselor pe Instagram, loc unde fanii și membrii familiei îi lăsau în comentarii mesaje laudative și de susținere în parcursul său terapeutic.  

Transparența este o trăsătură întâlnită și la ceilalți membri ai familiei Willis. Aceștia nu au ezitat să țină fanii la curent cu evoluția stării de sănătate a actorului Bruce Willis, de la afazie la demență frontotemporală.

Semne ale autismului la adulți

Potrivit specialiștilor de la The National Health Service (NHS), UK, autismul în rândul adulților se poate manifesta astfel:

 • dificultate în a înțelege ceea ce simt oamenii din jur;
 • neliniște când vine vorba despre implicarea în anumite situații sociale;
 • dificultate în a lega prietenii;
 • preferința pentru solitudine;
 • lipsă de interes/politețe față de oamenii din jur;
 • dificultate în a înțelege sarcasmul;
 • nevoia de a respecta o rutină pe termen nelimitat și confruntarea cu anxietate dacă apar schimbări în aceste deprinderi repetitive;
 • imposibilitatea de a înțelege normele sociale;
 • evitarea contactului vizual;
 • iritabilitate sau supărare atunci când o persoană se apropie prea mult;
 • interesul neobișnuit pentru anumite mirosuri, texturi, sunete, subiecte sau activități.

Diagnosticul de autism se stabilește mai greu în cazul femeilor decât al bărbaților. Acestea învață să ascundă semnele pentru a se încadra mai ușor în societate. Reușesc să copieze comportamentul oamenilor care nu au autism, prezintă mai puține comportamente repetitive și fac față mai ușor la situațiile sociale.

 

foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.