Revista care te menține sănătos

Știri

Unde sunt cheile? Călătoria mentală în timp o să vă ajute să le găsiți!

Mădălina Cristea; sursa: sciencedaily.com
22 februarie 2021
Share
Unde sunt cheile? Călătoria mentală în timp o să vă ajute să le găsiți!

De câte ori vi s-a întâmplat să uitaţi unde aţi parcat maşina, unde v-ați lăsat cheile sau unde eraţi când aţi folosit ultima oară telecomanda? În oricare dintre aceste situaţii, bunica v-ar recomanda să puneţi o cană cu gura în jos pentru a vă aminti unde este obiectul de care aveţi nevoie. Pe de altă parte, oamenii de ştiinţă vă recomandă stimularea creierului printr-o tehnică non-invazivă pentru a vă îmbunătăţi călătoria mentală în timp.

Cercetătorii de la Northwestern University Feinberg School of Medicine au descoperit o modalitate inedită de a îmbunătăți memoria evenimentelor complexe și realiste. În cadrul unui studiu realizat recent, ei au folosit stimulări magnetice transcraniene la rețeaua creierului responsabilă de memorie. Cu scopul de a măsura modul în care funcționează memoria în timpul sarcinilor cotidiene, oamenii de ştiinţă le-au cerut participanților la cercetare să vizioneze videoclipuri realiste, în care actanţii realizau activități specifice vieții de zi cu zi. Descoperirile indică nu doar faptul că este posibilă măsurarea și manipularea tipurilor de memorie realistă, ci și faptul că metoda ar putea fi folosită, în cele din urmă, pentru a îmbunătăți memoria persoanelor cu tulburări de neurologice sau tulburări de memorie cauzate de leziuni cerebrale.

„În viața de zi cu zi trebuie să ne amintim de evenimente complexe care implică multe elemente, precum locații diferite, oameni și obiecte (…) Prin acest studiu, am reușit să aratăm că memoria pentru evenimente complexe și realiste poate fi îmbunătățită într-un mod sigur și non-invaziv folosind stimularea creierului”, explică autorul principal al studiului, Melissa Hebscher.

Metode prin care vă puteţi îmbunătăţi memoria

Stimularea magnetică, rezultate încurajatoare

Experimentul a fost realizat, în cadrul unui laborator controlat, pe un eșantion de 20 de tineri adulți cu vedere normală sau posesori de dioptrii și fără antecedente de boli sau leziuni neurologice, afecțiuni psihiatrice, abuz de substanțe sau afecțiuni medicale grave.

Cercetărorii au folosit stimularea magnetică transcraniană cu scopul de a modifica activitatea creierului și memoria pentru evenimente realiste. Imediat după stimulare, fiecare participant a avut de efectuat un test de memorie, în timp ce creierul său era scanat folosind imagistica prin rezonanță magnetică funcțională. Important de menționat este că această stimulare le-a permis subiecților să răspundă corect la întrebări specifice cum ar fi identificare culorii cămășii pe care o purta un actor sau a unui copac aflat în fundal. Mai mult decât atât, cercetătorii au constatat că stimularea creierului duce la o mai bună calitate a reintegrării amintirilor în creier. Potrivit lui Hebscher, reintegrarea are loc atunci când creierul retrăiește un eveniment.

Stimularea magnetică transcraniană face ca activitatea creierului unei persoane din timpul vizionării unui videoclip să seamăne mai mult cu activitatea creierului său atunci când își amintește același videoclip. Pentru a compara cele două situații, autorii studiului au folosit o tehnică de imagistică numită analiză a modelului multi-voxel. Rezultatele procedurii demonstează că o astfel de stimulare îmbunătățește precizia memoriei și „călătoria mentală în timp”.

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.