Revista care te menține sănătos

Știri

Cât trebuie să dormim pentru a ne menţine sănătatea fizică şi mintală?

Elena Coroianu; sursa: medscape.com
9 mai 2022
Share
Cât trebuie să dormim pentru a ne menţine sănătatea fizică şi mintală?

Un somn 7 ore pe noapte, constant, a fost asociat cu o funcție cognitivă și o sănătate mintală optimă pentru adulții de vârstă mijlocie. Concluzia aparţine unui studiu recent, la care au participat aproape 500.000 de persoane.

Tulburările de somn sunt frecvente la maturitate, iar studii anterioare au arătat asocieri între prea mult sau prea puțin somn și riscul crescut de declin cognitiv. Dar, potrivit autorilor noului studiu, perioada ideală de somn pentru menținerea sănătății mintale nu a fost bine definită.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar SomnControl care prin ingredientele sale ajută la reducerea stresului şi la îmbunătăţirea calităţii somnului, fiind un remediu eficient pentru insomnie.

Somnul, factor-cheie în sănătatea noastră

Somnul este important pentru sănătatea fizică și psihică și are, de asemenea, o funcție neuroprotectoare prin eliminarea deșeurilor din creier.

Studiul a fost publicat în Nature Aging, iar echipa de cercetători din China și Marea Britanie a analizat datele aparţinând Biobank din Marea Britanie; o bază de date națională a persoanelor din Regatul Unit, care include evaluări cognitive, chestionare de sănătate mintală, date de imagistică cerebrală şi informaţii ce ţin de genetică.

Populația studiată a inclus 498.277 de participanți, cu vârsta cuprinsă între 38-73 de ani, care au completat chestionare despre durata somnului, în perioada 2006 – 2010. Vârsta medie la momentul inițial a fost de 56,5 ani, 54% dintre subiecţi erau femei, iar durata medie a somnului a fost de 7,15 ore.

Cercetătorii au revizuit, de asemenea, datele imagistice ale creierului și datele genetice de la 39.692 de participanți în 2014, pentru a examina relațiile dintre durata somnului și structura creierului și dintre durata somnului și riscul genetic. În plus, 156.884 de participanți au completat un chestionar de urmărire online privind sănătatea mintală în 2016-2017 pentru a evalua impactul somnului asupra sănătății mintale.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar StresControl. Este recomandat pentru combaterea efectelor stresului, reducerea anxietăţii şi îmbunătăţirea calităţii somnului.

Somnul ajută, dar doar în doza potrivită

Una dintre concluziile studiului este că atât somnul excesiv, cât și cel insuficient au fost asociate cu afectarea performanței cognitive. Mai precis, funcții cognitive specifice, inclusiv potrivirea în perechi, urmărirea traseului, memoria prospectivă (primul tip de memorie care cedează în tulburările de memorie) și timpul de reacție au fost semnificativ afectate de prea mult sau prea puțin somn.

Când cercetătorii au analizat asocierea dintre durata somnului și sănătatea mintală, durata somnului a fost asociată cu simptome de anxietate, depresie, suferință mentală, manie și autovătămare. Toate asocierile dintre durata somnului și sănătatea mintală au fost semnificative statistic după controlul variabilelor de confuzie.

La o analiză ulterioară, cercetătorii au stabilit că durata constantă a somnului de aproximativ 7 ore pe noapte este optimă pentru performanța cognitivă și pentru o bună sănătate mintală.

Cercetătorii au folosit, de asemenea, date neuroimagistice pentru a examina relația dintre durata somnului și structura creierului. În general, au fost observate schimbări mai mari în regiunile creierului implicate în procesarea cognitivă și memorie.

Somnul dulce mult aduce: cum îl obţinem

Relaţia somn-funcţie cognitivă se schimbă după vârsta de 65 de ani

Asocierea dintre durata somnului și funcția cognitivă a scăzut în rândul persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, în comparație cu cele cu vârsta de aproximativ 40 de ani, ceea ce sugerează că durata optimă a somnului poate fi mai benefică la vârsta mijlocie, au observat cercetătorii. Cu toate acestea, nu a fost observat un impact similar al vârstei pentru sănătatea mintală. Pentru structura creierului, relația neliniară dintre durata somnului și volumele corticale a fost cea mai mare la cei cu vârsta cuprinsă între 44-59 de ani și s-a aplatizat treptat odată cu înaintarea în vârstă.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.