Revista care te menține sănătos

Interviu

Dr. Dana Bratu: „Bronzul este un traumatism pentru piele şi ar trebui evitat”

26 iulie 2021
Share
Dr. Dana Bratu: „Bronzul este un traumatism pentru piele şi ar trebui evitat”

Pentru că sezonul estival vine şi el cu suficiente probleme de sănătate sau cu agravarea lor, Dana Bratu, medic specialist dermatologie, ne vorbeşte despre principalele probleme cu care ne confruntăm şi ce putem face pentru a le evita sau rezolva. Dr. Dana Bratu poate fi găsită la DermaBeauty Clinique, Bucureşti.

În această perioadă, consultaţiile dermatologice vizează, în principal, examenul dermatoscopic al aluniţelor. Persoanele cu alunite pe corp vor să ştie dacă este periculos să le expună la soare, în vacanţă. O altă problemă „de vară” este acneea estivală. În ciuda unei rutine corecte de îngrijire, pot apărea noi leziuni inflamatorii. Umiditatea, soarele, produsele ocluzive şi purtarea măştii pot determina leziuni de acnee mai ales pe zona mandibulară sau pe gât. Dar soarele poate fi şi bun pentru piele. De exemplu, pentru persoanele cu psoriazis vulgar. Dr. Dana Bratu ne atrage atenţia asupra mitului potrivit căruia soarele „usucă” acneea. De fapt, accentuează inflamaţia şi hiperpigmentările postinflamatorii.

Farmacia Ta: Care bronz este sănătos, cel obţinut după zile bune de plajă sau cel obţinut la solar?

Dr. Dana Bratu: Bronzul este o reacţie a pielii de apărare împotriva radiaţiilor ultraviolete. Expuse la aceste radiaţii, melanocitele (celulele responsabile cu producerea de pigment) transferă mai multă melanină keratinocitelor din jur. Astfel, întreg epidermul se închide la culoare, însă nu ca reacţie normală a pielii, ci ca măsură de protecţie împotriva arsurilor solare. Cu toate astea, persoanele cu fototip cutanat deschis, cele care au pielea albă, ochi şi păr deschise la culoare au tendinţa să se înroşească în loc să se bronzeze.

Bronzul este, deci, un traumatism pentru piele şi ar trebui evitat. Radiaţille UVA folosite de saloanele de bronzare sunt responsabile de fotoîmbătrânirea pielii, pete pigmentare, cancer de piele. Radiaţiile UVB au lungime de undă mai mică şi nu ajung până în straturile profunde ale pielii, însă pot cauza arsuri solare. De aceea, recomandăm expunerea la soare în afara intervalului 10:00-16:00 şi doar cu creme cu factor de protecţie solară (FPS).

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele Rilastil Sun System, gama completă pentru protejarea tenului şi a pielii corpului de acţiunea nocivă a razelor solare, atât UVA, cât şi UVB.

Este sănătos să mergem tot anul la bronzat sau pielea noastră are nevoie de pauze?

Studiile arată că expunerea intermitentă la soare, de „vacanţă”, este cea mai periculoasă şi creşte riscul dezvoltării cancerelor de piele. 70% dintre formele de melanom malign apar de novo, adică pe piele aparent sănătoasă, nu din aluniţele pe care le avem din copilărie. Expunerea constantă, cumulativă la soare poate determina apariţia de carcinoame bazocelulare şi spinocelulare pe zonele fotoexpuse (în mod special la nivelul feţei).

Când trebuie să mergem cu aluniţele la specialist?

Recomandăm analiza anuală a aluniţelor cu ajutorul dermatoscopiei medicale, de fiecare dată când observaţi o aluniţă nou apărută sau când una veche îşi schimbă aspectul. Respectiv, se măreşte, îşi modifică forma, culoarea sau devine simptomatică: pruriginoasă (mâncărimea pielii) sau chiar dureroasă.

Dr. Dana Bratu

Cum ne alegem produsul cu FPS?

Produsele de protecţie solară pot fi uşor ocluzive şi comedogenice, aşa că preferăm să facem o distincţie clară între produsele pentru corp şi cele pentru ten. Pentru copii sau persoanele cu piele sensibilă preferăm produsele cu factor de protecţie fizică (ce conţin oxid de zinc şi dioxid de titaniu) şi acestea pot lăsa o peliculă albicioasă.

Pentru ten recomandăm produse care să fie şi elegante cosmetic, adică să nu se simtă pe faţă, să nu lase pelicula albicioasă, şi să nu aibă aspect uleios. Variantele tip gel sunt potrivite tenului gras, seboreic. Iar cremele sunt preferate de persoanele cu ten normal sau uscat, pentru că au proprietăţi hidratante. Produsele cu FPS trebuie folosite pe tot parcursul anului, zi de zi, chiar dacă nu mergem la plajă.

Dacă nu ne ustură pielea după plajă, ne dăm cu loţiune „după plajă”? 

Chiar dacă nu avem simptome, expunerea la radiaţiile UV stimulează inflamaţia cronică şi determină degenerarea fibrelor de colagen. O apă termală şi un produs hidratant cu acid hialuronic, panthenol, ceramide sau glicerină pot fi suficiente pentru kitul nostru de îngrijire de după plajă.

Dar dacă pielea s-a ars, ce ne recomandaţi pentru a calma rapid pielea?

În primul rând, veţi evita să vă mai expuneţi la soare. Apa termală ajută la calmarea pielii inflamate şi o loţiune blândă „after sun”, care să nu conţină parfum sau uleiuri esenţiale pot fi suficiente. În cazuri mai severe de arsură, cu vezicule, recomand consultul dermatologic pentru a stabili dacă sunt necesare cremele cu antibiotice sau corticoizi.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.