Revista care te menține sănătos

Interviu

Dr. Toni Feodor: „Varicele sunt o problemă care nu se rezolvă de la sine, dar care poate evolua spre alte complicații”

21 septembrie 2022
Share
 • Problemă de ordin estetic sau un potenţial risc de sănătate? Dr. Toni Feodor, medic specialist Chirurgie Generală și Chirurgie Vasculară la Clinica Vascularte, din Bucureşti, ne explică de ce varicele trebuie monitorizate și tratate personalizat pentru a li se opri evoluția sau chiar pentru a fi eliminate.

  Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena VenoSuport Naturalis, supliment alimentar ce menţine sănătatea sistemului circulator, prin susţinerea unei bune funcţionări a vaselor de sânge.

  Varicele sunt vene răsucite, lărgite, evidente. Orice venă care este aproape de suprafața pielii (superficială) poate deveni varicoasă. Varicele afectează cel mai frecvent venele de la nivelul picioarelor deoarece statul în picioare și mersul pe jos cresc presiunea în partea inferioară a corpului.

  Pentru mulți oameni, și venele păianjen (capilare mărite, o variație comună, ușoară a venelor varicoase) sunt, pur și simplu, o preocupare cosmetică inițial. Pentru alte persoane, venele varicoase pot provoca disconfort și durere. Însă, uneori, venele varicoase duc la probleme mai grave decât atât.

  Dr. Toni Feodor: „Varicele sunt o problemă care nu se rezolvă de la sine, dar care poate evolua spre alte complicații”
  Vezi tot
  < Inapoi
  Urmatorul >
 • https://www.farmaciata.ro/dr-toni-feodor-varicele-sunt-o-problema-care-nu-se-rezolva-de-la-sine-dar-care-poate-evolua-spre-alte-complicatii/

  De ce apar varicele în timpul sarcinii?

  Femeile pot fi mai susceptibile de a dezvolta vene varicoase decât bărbații, iar pentru multe femei acestea îşi fac „intrarea în scenă” în timpul sarcinii. Mai precis, varicele apar atunci când uterul aplică presiune asupra unei vene mari (vena cava inferioară), care transportă sângele de la picioare înapoi la inimă.

  Pot deveni inconfortabile (provoacă mâncărimi) sau chiar dureroase. De obicei, apar la nivelul picioarelor, zona genitală și rect (hemoroizii sunt și ei un tip de vene varicoase).

  De reţinut că, indiferent de momentul apariţiei lor, varicele tind să fie ereditare şi nu se pot face prea multe pentru a le preveni.

  Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Diolex Gel, un produs special conceput pentru îngrijirea picioarelor, care îmbunatăţeşte tonicitatea vasculară, stimulează circulaţia sângelui şi oferă o senzaţie plăcută de răcorire a „picioarelor grele”.

  Ce opțiuni de tratament există?

  Tehnologia oferă în zilele noastre proceduri diverse: ablația cu radiofrecvență, flebectomia, scleroterapia, tratamentul cu laser endovenos etc. Pot există și proceduri combinate la care se adaugă sfatul cardiologilor, nutriționiștilor clinicii pentru o intervenție completă și o evoluție post-intervenție fericită.

  Vezi tot
  < Inapoi
  Urmatorul >
 • https://www.farmaciata.ro/dr-toni-feodor-varicele-sunt-o-problema-care-nu-se-rezolva-de-la-sine-dar-care-poate-evolua-spre-alte-complicatii/

  Se pot trata doar medicamentos (fără chirurgie)?

  Fără chirurgie vorbim, mai degrabă, despre ameliorare sau prevenție decât despre tratament propriu-zis. Situația se poate îmbunătăți în unele cazuri, mai ales în cazul venelor varicoase în sarcină. Iar recomandările includ:

  • pauze frecvente de la statul prelungit pe scaun și mișcare cât mai mult posibil;
  • a nu încrucișa picioarele atunci când se stă în șezut;
  • ridicarea picioarelor pe un suport atunci când stăm în șezut;
  • purtarea ciorapilor de compresie. Astfel, mușchii picioarelor se comprimă ușor și ajută venele în procesul de trimitere a sângelui înapoi spre inimă. Acești ciorapi diferă de cei normali deoarece aplică cantități treptate de presiune pe picior, cu cea mai mare compresie la gleznă. Ciorapii compresivi se recomandă numai de către medicul specialist în chirurgie vasculară, în funcție de situația particulară a pacientului care primește o astfel de indicație.
  • exerciții zilnice cu impact redus dacă medicul curant recomandă;
  • dormitul pe partea stângă pentru a nu pune presiune pe vena cava inferioară, care se află pe partea dreaptă a corpului.

  Orice tratament medicamentos, fie alopat sau nu, trebuie luat doar la recomandarea unui medic specialist, sub o atentă supraveghere în cazul pacienților cu alte patologii, mai ales cronice, precum: afecțiuni cardiace, alergice, endocrinologice etc.

  Vezi tot
  < Inapoi
  Urmatorul >
 • https://www.farmaciata.ro/dr-toni-feodor-varicele-sunt-o-problema-care-nu-se-rezolva-de-la-sine-dar-care-poate-evolua-spre-alte-complicatii/

  Pot să apară complicații dacă nu le operăm?

  Categoric, DA! Chiar dacă, aparent, la debutul afecțiunii, varicele pot părea o problemă minoră sau doar una estetică, implicațiile pentru starea de sănătate generală sunt majore în unele cazuri. Trebuie să nu uităm că ele constau într-o afecțiune cu bătaie lungă, că nu se rezolva de la sine și că pot evolua spre alte complicații. De ce? Pentru că împiedică sângele să aibă traiectul corespunzător.

  Principalele complicații sunt: sângerarea; cheagurile de sânge – ce pot duce la tromboflebită, umflarea (inflamația) venelor din picior, tromboză venoasă profundă – care poate provoca durere și umflarea piciorului; în cele din urmă, poate duce la complicații grave, cum ar fi embolia pulmonară.

  Ce putem face pentru a preveni varicele?

  O schemă eficientă prevenție poate fi făcută de specialiști, dar controalele de rutină - cu care ar trebui să ne obișnuim și în ceea ce privește sănătatea vasculară - sunt importante.

  O bună hidratare; mișcare multă; evitarea sedentarismului și a pozițiilor deficitare pentru circulație, atât statul prelungit în picioare, cât și statul mult timp în șezut; o poziție bună de somn și o alimentație sănătoasă sunt aspecte cu implicare directă și pe termen lung în prevenția afecțiunilor circulatorii.

  Vezi tot
  < Inapoi
  Urmatorul >
#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.