Revista care te menține sănătos

Știri

Skin Matters: noutăţi, ameninţări, provocări şi oportunităţi pentru o piele sănătoasă

21 mai 2021
Share
Skin Matters: noutăţi, ameninţări, provocări şi oportunităţi pentru o piele sănătoasă

Fundația Dr. Leventer pentru Sănătatea Pielii a organizat, în perioada 16-17 aprilie 2021, Conferința Internațională Skin Matters. Evenimentul a reunit peste 250 de specialişti din cinci ţări, cu toţii preocupaţi de cancerul de piele și de estetica pielii sănătoase. Participanţii s-au putut conecta cu 35 de speakeri, profesionişti în diferite discipline medicale. În cadrul conferinţei online, s-a pus accentul pe patru segmente de dezbatere: dermato-oncologie, reconstrucții chirurgicale complexe, managementul plăgilor cronice și dermatoestetică.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele Rilastil Acnestil, recomandate în tratamentul acneei uşoare şi moderate.

Semnele care pot sugera declanşarea cancerului cutanat

În cadrul primei zile a conferinței, Dr. Roxana Tomescu, medic specialist dermatovenerologie, a susținut o prezentare științifică despre semnele clinice de alertă în cancerele cutanate.

„Un prim semn care ar trebui să ne îngrijoreze este reprezentat de leziunile care nu se vindecă în câteva săptămâni, care prezintă prurit sau care sângerează. De asemenea, o atenție sporită trebuie acordată semnelor de tip Rățușca cea urâtă, traduse printr-un nev nou apărut sau printr-un nev preexistent care și-a schimbat caracteristicile”, a afirmat Dr. Roxana Tomescu, medic specialist dermatolog.

Dr. Anca Stanciu, Dr. Cecilia Enescu și Dr. Anita Barcan au atras atenţia asupra provocărilor care pot apărea în cazul reconstrucției nasului, urechii și buzei.

 „Aproximativ 45% până la 55% din cancerele de piele auriculare sunt localizate pe marginea helicoidală. Acestea sunt văzute cel mai adesea la bărbați din cauza tunsorilor care lasă urechea externă expusă radiațiilor ultraviolete,” afirmă Dr. Cecilia Enescu, medic primar dermatolog, specializată în dermato-oncologie și dermatoestetică.

Testarea genetică pentru depistarea afecţiunilor pielii, cheia spre un tratament eficient

În cea de-a doua zi a conferinței, s-a discutat despre melanom, radioterapia cancerelor cutanate, îngrijirea plăgilor și dermatoestetică.

Dr. Anca Neacșu a atras atenţia asupra importanţei testării genetice pentru depistarea afecţiunilor pielii.

“Consultul genetic și testarea genetică sunt utile pentru pacienții dermatologici. Testarea genetică poate aduce informații relevante despre boală și inclusiv despre riscurile pacientului, dar și ale rudelor de a dezvolta anumite patologii. În ceea ce privește cancerele dermatologice, testarea genetică poate indica tratamentul cel mai eficient,” afirmă Dr. Anca Neacșu.

Ameninţările şi oportunităţile din domeniul dermatoesteticii

Dr. Luminiţa Enache a punctat câteva dintre oportunităţile din domeniul dermatoesteticii. Mai exact, a vorbit despre utilitatea dermatocosmeticelor. Dacă iniţial acestea au fost create pentru a oferi o îmbunătățire a aspectului, prin aplicare directă pe piele, ulterior au obţinut un rol de suport în managementul multor afecțiuni dermatologice, printre care acneea, rozaceea, dermatita seboreică sau dermatita atopică.

Totodată, dezvoltarea dermatocosmeticii a generat şi ameninţări. Una dintre acestea este dată de complicațiile injectării de toxină botulinică. Pentru le evita, Dr. Gabriela Dodan recomandă cunoașterea anatomiei mușchilor targetați, stăpânirea unei tehnici de administrare corecte, cunoașterea istoricului medical al pacientului și respectarea indicațiilor postinjectare.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.