Revista care te menține sănătos

Știri

Efectele consumului de zahar asupra memoriei alimentare

18 noiembrie 2015
Share

Cum controleaza creierul orele la care mancam? Printr-o memorie alimentara care depinde de aportul energetic si de cantitatea de zahar consumata, potrivit unui studiu recent realizat de catre neurologii de la Universitatea de Stat din Georgia (Atlanta, Statele Unite).

In cadrul studiului, cercetatorii au realizat un experiment pe sobolanii de laborator. Acestora li s-a dat sa bea lichide care contineau zahar, zaharina sau un alt indulcitor.

Amintirile pe termen lung

Specialistii au observat ca rozatoarele care consumasera lichidele cu indulcitori prezentau o cantitate mai mare a proteinei Arc in hipocampus, zona centrala a creierului. Aceasta proteina are un rol important in formarea amintirilor pe termen lung si asigura o buna comunicare intre neuroni, esentiali pentru a se crea amintirile. Cu cat sobolanii de laborator consumau mai mult zahar, cu atat se produceau mai multe amintiri legate de mesele pe care le consumau. La ce ajuta acest tip de memorare? Pentru a se ajusta comportamentul alimentar. Astfel, cantitatea de zahar pe care o consumam in timpul mesei va determina timpul care se va scurge inainte de urmatoarea masa, precum si cantitatea de zahar ingerata ulterior. O masa bogata in calorii va determina ca urmatoarea masa sa fie luata mai tarziu. Studiul ar putea avea consecinte in ceea ce priveste preventia si tratamentul obezitatii.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Topsante.com

Nota pentru articolul «Efectele consumului de zahar asupra memoriei alimentare»:3.00/ 5 (2 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.