Revista care te menține sănătos

Coronavirus

Copiii și infecția cu noul coronavirus

Mădălina Cristea; sursă: Ministerul Sănătății – România, health.harvard.edu
5 aprilie 2021
Share
Copiii și infecția cu noul coronavirus

Noua tulpină SARS-CoV-2, descoperită în Marea Britanie, este mult mai contagioasă decât cea clasică și afectează inclusiv copiii cu vârste sub 10 ani. „Avem 167 de copii internați, dintre care 16 sunt la ATI, doi sunt intubați”, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, duminică, în cadrul unei conferințe de presă.

„Sistemul medical nu poate duce pe umerii săi, singur, toată povara pandemiei. (…) Mai pe românește, avem nevoie de ajutorul fiecăruia dintre dumneavoastră, avem nevoie să evitați aglomerările, avem nevoie să purtați masca, avem nevoie să rămâneți în casă dacă nu este esențial să ieșiți, avem nevoie de măsuri de igienă precum spălarea mâinilor și, mai presus de toate, avem nevoie ca oamenii să se vaccineze.”, subliniază ministrul.

Dacă până acum coronavirusul afecta sever persoanele cu comorbidități, în prezent, boala poate căpăta forme grave chiar și în cazul adulților sănătoși, dar și al copiilor.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Imunovit gummy, special creat pentru susţinerea sistemului imunitar la copii.

Noua tulpină de coronavirus, mult mai periculoasă pentru copii

„Ceea ce am observat la această tulpină nouă din Marea Britanie este faptul că afectează mai mult vârstele mici, spre deosebire de tulpina iniţială, şi faptul că se transmite mult mai uşor, astfel încât acele focare care cuprind o familie întreagă şi nu doar anumiţi membri ai familiei sunt mai mult decât reale”, explică secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, în cadrul aceleiași conferințe.

Potrivit secretarului de stat, în ultima perioadă, s-a constatat că o parte din copiii infectați cu coronavirus suferă de boli cronice, situație care îi face fragili în fața răspunsului la infecția cu COVID. Există, desigur, și cazuri în care copiii sănătoși au dezvoltat forme grave ale bolii.

„Toate aceste activități școlare sau activități în comun ale copiilor trebuie să fie supravegheate cu maximă atenție și cu foarte mare grijă, pentru că prezintă un risc și pentru copii dacă nu se respectă acele măsuri pe care noi le-am pus la punct și le-am pus la dispoziția colegilor din sistem.”, consideră medicul Andreea Moldovan.

Cum poate fi limitată transmiterea COVID-19 în școli

La ce simptome să fim atenți în cazul copiilor

Potrivit ultimelor statistici de la nivel mondial, copiii, inclusiv cei cu vârste foarte mici, pot dezvolta COVID-19. Mulți dintre ei nu prezintă simptome. Există, desigur, cazuri în care se manifestă simptome blânde, cum ar fi febră ușoară sau tuse și, din păcate, există și cazuri în care se pot declanșa complicații severe. Una dintre acestea este sindromul inflamator multisistemic, o afecțiune care poate pune în pericol viața pacienților. De aceea, medicii vă sfătuiesc să contactați urgent medicul de familie sau să sunați la ambulanță dacă observați că micuțul dumneavoastră prezintă unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

  • tulburări gastrointestinale (dureri de stomac, grețuri și vărsături persistente)
  • iritabilitate/somnolență/slăbiciune
  • buze roșii, crăpate
  • limbă cu aspect de căpșună
  • mâini și/sau picioare umflate
  • creșterea ganglionilor limfatici
  • eczeme
  • conjunctivită
  • febră persistentă

Există multe afecțiuni care pot provoca simptome similare cu cele ale sindromului inflamator multisistemic. Medicul va dori mai întâi să știe dacă micuțul dumneavoastră a fost în preajma cuiva confirmat pozitiv în urma testării COVID-19 și va pune întrebări despre toate manifestările menționate mai sus. În cadrul investigației vor mai fi necesare un test rapid sau un test PCR, probe de sânge și, eventual, alte investigații medicale care ar putea detecta o posibilă inflamație sau o problemă în funcționarea optimă a organelor.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.