Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

8 moduri prin care puteti tine sub control osteoporoza

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
9 mai 2022
Share

osteoporoza-1

Cele mai multe persoane cred ca suplimentele cu calciu sunt cel mai bun aliat impotriva osteoporozei. Adevarul este insa ca exista numeroase moduri prin care se poate realiza acest lucru. Osteoporoza este o afectiune raspandita in toata lumea, ce subtiaza oasele si poate duce la fracturi, durere de spate si de gat, precum si la scaderea in inaltime odata cu inaintarea in varsta.

Osteoproza apare atat la femei, cat si la barbati, insa este mai frecventa la femei dupa menopauza. Cele mai multe persoane nici nu stiu ca au osteoporoza. Din acest motiv, este important sa o preveniti. Daca nu ati reusit, macar sa o tineti sub control.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar OsteoSuport Forte, care conţine un mix de nutrienţi esenţiali pentru organism, recomandat pentru menţinerea sănătăţii oaselor, dinţilor şi unghiilor.

Exercitiile fizice

Reprezinta cea mai buna metoda prin care puteti preveni osteoporoza. Este recomandat sa faceti miscare minimum cinci zile pe saptamana, timp de 30 de minute. De asemenea, optati pentru exercitiile fizice de tip aerobic, inot, ciclism sau plimbari.

Reduceti consumul de sare

Sarea creste cantitatea de calciu excretata in urina si transpiratie, ceea ce duce la afectarea oaselor, in special daca aveti deja un deficit de calciu. In plus, cercetatorii afirma ca persoanele cu hipertensiune arteriala pierd o cantitate mai mare de calciu prin urina.

Limitati consumul de cofeina

Cofeina interactioneaza cu absorbtia calciului. Prin urmare, orice bautura care contine cofeina (cafea, bauturi carbogazoase) sau ciocolata trebuie consumate cu moderatie. Consumul mic de cofeina nu prezinta riscuri, atat timp cat nivelul calciului din organism este normal.

Renuntati la fumat

Fumatul influenteaza vindecarea fracturilor si reduce abilitatea oaselor de a se regenera. Renuntarea la fumat aduce beneficii intregului corp, iar oasele devin mai puternice si se pot recupera mai usor dupa o fractura.

Revizuiti medicamentele pe care le luati

Unele medicamente pot creste riscul de osteoporoza prin subtierea oaselor. Antiinflamatoarele steroidiene (corticosteroizii), precum prednisonul, dexametazona, hidrocortizonul, pot scadea masa osoasa.

Inhibitorii de pompa de protoni folositi in tratamentul refluxului gastroesofagian schimba pH-ul de la nivelul stomacului, ceea ce afecteaza modul de absorbtie a calciului.

Antidepresivele (medicamente folosite pentru tratarea depresiei) sunt asociate, de asemenea, cu osteoporoza.

Reduceti consumul de alcool

Una sau doua pahare de alcool pe zi pot chiar reduce riscul de fracturi. Insa, o cantitate mai mare de alcool poate reduce absorbtia calciului si nivelul estrogenului implicat in cresterea masei osoase. In plus, consumul de alcool creste riscul de caderi si de fracturi.

calciu-si-vitamina-d

Calciul si vitamina D

Doza zilnica de calciu recomandata unui adult este de 1.000 miligrame, iar in cazul femeilor peste 50 de ani, doza recomandata este de 1.200 miligrame. Cele mai multe persoane pot obtine cantitatea necesara de calciu prin dieta, insa si suplimentele sunt recomandate. Acestea trebuie administrate insa in doze corespunzatoare, alaturi de vitamina D. O cantitate prea mare de calciu poate favoriza aparitia pietrelor la rinichi.

Vitamina D ajuta organismul sa absoarba, sa retina si sa utilizeze calciul. Aceasta poate fi obtinuta cu usurinta prin expunerea la soare, insa si din alimente fortificate (lapte, suc de portocale, cereale).

Bifosfonatii

Reprezinta cea mai raspandita forma de tratament antiosteoporotic. Se administreaza cate o tableta zilnic, saptamanal sau lunar, in functie de tipul acestora si de recomandarile medicului. Bifosfonatii previn fracturile de coloana, solduri si incheieturi in cazul persoanelor cu pierdere osoasa mare.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.