Revista care te menține sănătos

Știri

Zgomotele din trafic și zgomotele din urechi: ce legătură există?

Mădălina Cristea; sursă: sciencedaily.com
10 februarie 2023
Share
Zgomotele din trafic și zgomotele din urechi: ce legătură există?

Locuiți sau lucrați in apropierea unui bulevard tranzitat de mașini? Dintr-un studiu efectuat recent de către cercetătorii danezi de la University of Southern Denmark Faculty of Health Sciences rezultă că expunerea constantă la zgomotul produs de traficul rutier crește riscul de apariție a tinitusului. Mai exact, atunci când locuința sau serviciul dumneavoastră se află în apropierea unui drum aglomerat, există riscul să vă adânciți într-un cerc vicios al stresului și al insomniei.  Așadar, dacă vă confruntați cu sentimente de furie sau neliniște și dormiți prost din cauza sunetelor produse de mașinile de pe bulevard, crește riscul de a vă confrunta cu zgomote în urechi, manifestare care nu va face altceva decât să augmenteze stresul deja existent și să pună somnul pe fugă.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar SomnControl, un remediu eficient pentru reducerea stresului, îmbunătăţirea calităţii somnului şi combaterea insomniei.

Rețeta daneză a tihnei și a somnului odihnitor

Cu cât rezidenții danezi sunt mai expuși, în propriile locuințe, la zgomote puternice produse de traficul rutier, cu atât sunt mai expuși riscului de a face tinitus, sugerează cercetătorii de la The Department of Clinical Research și The Maersk Mc-Kinney Moller Institute din cadrul University of Southern Denmark. “În cercetările noastre, am descoperit peste 40.000 de cazuri de tinitus și am remarcat că pentru fiecare 10 decibeli de zgomot în plus măsurați în casele oamenilor, riscul de apariție a tinitusului crește cu șase procente”, explică dr. profesor Manuella Lech Cantuaria, unul dintre cercetătorii care au realizat studiul.

Rezervă online și ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar StresCalm, recomandat pentru a ajuta organismul în lupta cu stresul și a restabili echilibrul funcțiilor fizice si psihice.

tinitus, zgomote in urechi, zgomote din trafic, sunete in urechi, anxietate, insomnie, depresie,

10% din populație suferă ocazional de tinitus

Oamenii de știință danezi sunt îngrijorați de problemele de sănătate pe care le-ar putea cauza zgomotele din trafic. Aceștia sugerează că, în general, aproximativ 10% din populație suferă, din când în când, de tinitus. Este o afecțiune asociată cu stresul și somnul de slabă calitate, manifestări care, la rândul lor, pot fi agravate de zgomotul din trafic, iar aici avem o o posibilă ciclicitate. De asemenea, specialiștii consideră că sunetele auzite noaptea sunt mai dăunătoare sănătății decât cele resimțite pe timpul zilei. Ele afectează somnul, atât de important pentru restabilirea sănătății fizice și psihice.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar StresControl, recomandat pentru combaterea efectelor stresului, reducerea anxietăţii şi îmbunătăţirea calităţii somnului.

Legea daneză a zgomotului

Nivelul de ghidare stabilit de către danezi pentru identificarea zgomotului dăunător din trafic este de 58 de decibeli. Specialiștii estimează că 1.4 milioane de cetățeni din Danemarca sunt expuși, în propriile locuințe, la zgomote de peste 58 de decibeli. Este doar un mit că înlocuirea mașinilor cu benzină sau motorină cu mașini electrice poate reduce semnificativ expunerea la zgomotul din trafic în casele oamenilor. De fapt, sunetele deranjante provin, în principal, de la contactul dintre anvelope și drum. Cu toate acestea, să nu uităm, totuși, de claxoane.

Pierderea auzului neurosenzorial: cauze și tratament

Cum poate fi împrietenit traficul rutier cu somnul

În Germania, autoritățile au decis reducerea, în anumite locuri, a limitei de viteză, pentru a ameliora disconfortul fonic resimțit de către cetețeni pe timpul nopții. O altă modalitate de a reduce zgomotul din trafic este plasarea panourile fonoabsorbante (bariere de zgomot) de-a lungul drumului sau schimbarea suprafeței bulevardului sau a străzii cu una care atenuează zgomotul anvelopelor.

Somnul dulce mult aduce: cum îl obţinem

tinitus, zgomote in urechi, zgomote din trafic, sunete in urechi, anxietate, insomnie, depresie,

Ce este tinitusul?

Tinitusul este o experiență sonoră care, surprinzător, nu provine dintr-o sursă externă a corpului. Poate fi descrisă ca un țiuit, bâzâit, zumzet sau altă formă de zgomot în urechi sau în cap. Uneori, este vorba un simptom al unei boli sau leziuni subiacente, alteori poate fi un caz idiopatic, ceea ce înseamnă că are o cauză necunoscută. De multe ori, tinitusul se află în strânsă legătură cu pierderea auzului, motiv pentru care o astfel de manifestare cere opinia urgentă a unui specialist. Această afecțiune poate avea un impact negativ asupra calității vieții, deoarece poate cauza insomnii, dificultăți de concentrare și anxietate sau depresie. Există mai multe variante de a ameliora simptomele tinitusului, inclusiv tratamentul psihologic și aparatele auditive.

 

 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.