Revista care te menține sănătos

Nutriție

Varza, izvor de sanatate

7 februarie 2007
Share

Denumita stiitific Brassica oleraceea, varza este recunoscuta inca din antichitate ca aliment si remediu, mai ales in combaterea deficientelor de vitamina C sau a scorbutului – boala cauzata de lipsa vitaminei C, care se manifesta prin anemie, sangerarea gingiilor si caderea dintilor.

Varza poate fi consumata proaspata sau conservata (varza acra), in ambele situatii avand efecte benefice.

Varza contine zaharuri, saruri minerale, un principiu hipoglicemiant, vitamina C si provitamina A, principii antibiotice, mucilagii si altele.

Sucul de varza
, amestecat cu cel de morcov (pentru corectarea gustului) si cateva picaturi de zeama de lamaie, reprezinta una din formele de protectie, pentru cei care nu o suporta si doresc sa beneficieze de substantele pe care aceasta le contine.

Remedii cu varza

Un pahar de zeama de varza acra baut zilnic in mai multe reprize, intre mese, timp de cateva saptamani, reprezinta un bun remediu in combaterea ulcerului, prin faptul ca, in afara de vitaminele obisnuite, ea mai contine si factorul sau vitamina U antiulceroasa, ce se distruge prin fierbere.

Varza cruda este activa in colitele ulceroase, hemoroizi si constipatie, in special prin mucilagiile si substantele celulozice pe care le contine.

Puternic diuretica, varza este indicata in edeme, litiaza renala, ciroza si ascita. Este de asemenea inclusa in regimul alimentar al diabeticilor. Varza poate deveni indigesta, mai ales datorita unor ingrediente folosite la prepararea ei.

Indicatii pentru afectiuni externe

Varza este folosita cu bune rezultate in tratarea unor afectiuni externe, cum sunt abcesele sau furunculele. Se mai foloseste totodata, sub forma de cataplasma in cazul arsurilor, flebitei, varicelor si ulcerului varicos. In aceste situatii se folosesc frunzele fara nervuri, zdrobite prin presare cu o sticla si aplicate pe zona afectata.

Sub forma de comprese, varza are efect favorabil in degeraturi, contuzii si entorse.

In cosmetica se prepara masti din frunze de varza la care au fost scoase nervurile si care au fost presate prin rulare cu ajutorul unei sticle; frunzele spalate se aplica sub forma unei masti pe perioada noptii, pentru reactivarea circulatiei, pentru curatarea tenului si combaterea celulitei.
Mircea Teodosiu,
farmacist primar

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.