Revista care te menține sănătos

Știați că?

Unii oameni trăiesc cu impresia că sunt morţi

Dr. Elena Cojocaru, medic psihiatru
29 noiembrie 2019
Share
Unii oameni trăiesc cu impresia că sunt morţi

În categoria bolilor minţii extrem de ciudate intră şi sindromul Cotard, o afecţiune care ne aduce oarecum aminte de celebrul serial The Walking Dead. În acest caz, pacientul are impresia că este mort, că este în stare de putrefacţie, că nu există sau că şi-a „pierdut” organele interne şi/sau sângele.

Afecţiunea a fost prima dată descrisă în 1880 de neurologul Jules Cotard, care o descria ca „le délire des négations” (delirul negaţiilor). În anumite situaţii, pacienţii consideră că vor trăi veşnic, refuză să mânânce, iar decesul vine ca urmare a înfometării. Şi pentru familie este extrem de greu de îngrijit un astfel de pacient, care nu este conştient de propria viaţă şi de nevoile pe care le are.

Sindromul Cotard are trei grade de severitate şi este întâlnit în special în situaţia pacienţilor cu psihoză, afecţiuni neurologice, schizofrenie sau depresie clinică. În cazul sindromului Cotard, în general, tratamentul este farmacologic.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.