Revista care te menține sănătos

Știați că?

Suspiciunea şi sensibilitatea duse la extrem pot fi tratate

Dr. Elena Cojocaru, medic psihiatru
22 noiembrie 2019
Share

Aţi întâlnit, cu siguranţă, oameni care arată un comportament suspicios faţă de cei din jur. Atunci când acesta este exagerat şi este asociat şi cu o sensibilitate peste măsură, care se manifestă în interpretarea eronată a unor discuţii neutre ca şi atacuri la persoană, poate fi vorba despre un tip de personalitate paranoidă.

Astfel de pacienţi se consideră atacaţi în permanenţă, chiar dacă discuţia nu este despre ei. Mai mult decât atât, reacţionează atacând, la rândul lor, fără un motiv logic pentru interlocutor. Din cauza acestor comportamente inadecvate, personalitatea paranoidă provoacă situaţii sociale jenante, iar pacientul riscă să fie exclus din cercurile respective.

Şi în plan personal, această tulburare se manifestă extrem de negativ. Persoana reacţionează negativ la adresa partenerului de viaţă, cele mai dese acuze fiind cele de infidelitate, fără a avea nevoie de dovezi clare. Tehnicile de psihoterapie suportivă sunt recomandate, punându-se accentul pe evitarea confruntărilor între specialist şi pacient.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate