Revista care te menține sănătos

Știri

Sunt persoanele care-si rod unghiile perfectioniste?

20 martie 2015
Share

Rosul unghiilor este un obicei care pare a satisface o nevoie si a livra o forma de recompensa, sustin cercetatorii.

Mai multi experti de la Institutul de Sanatate Mentala din Montreal si de la Universitatea din Montreal, Canada, au analizat 24 de persoane care aveau obiceiuri repetitive precum rosul unghiilor si le-au comparat cu alti 24 de oameni care nu prezentau astfel de comportamente repetitive. Participantii au completat chestionare pentru a le fi evaluate emotiile cum ar fi plictiseala, furia, vinovatia, starea de iritabilitate, anxietatea etc.

Rosul unghiilor nu este doar un tic nervos

Apoi, participantii au fost pusi in fata unor situatii diferite, fiecare situatie conceputa pentru a scoate la iveala una dintre aceste emotii: stres, starea de relaxare, frustrarea, plictiseala. In unele dintre aceste cazuri, pacientii au fost rugati sa priveasca diferite filmulete in care se prabusea un avion (stres) sau sa urmareasca valurile marii care se apropiau de mal (relaxare). Pentru a masura nivelul de frustrare al participantilor, expertii i-au lasat pe voluntari singuri intr-o camera pret de 6 minute. Echipa a constatat ca, in timpul experimentelor care provocau plistiseala si frustrare, subiectii care prezentau comportamente repetitive simteau o dorinta puternica de a apela la aceste comportamente. Potrivit rezultatelor studiului, participantii cu astfel de comportamente se manifesta atat in situatii stresante, cat si atunci cand sunt relaxati, deci nu sunt doar ticuri nervoase. Si tot expertii sustin ca aceste persoane sunt perfectioniste deoarece nu se pot relaxa si indeplini sarcini intr-un ritm normal. Sunt, prin urmare, predispuse la emotii precum frustrare, nerabdare si nemultumire atunci cand nu isi ating scopul. De asemenea, se confrunta si cu niveluri mai mari de plictiseala.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Medicalnewstoday.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.