Revista care te menține sănătos

Știri

Sperante pentru pacientii cu Alzheimer: amintirile pierdute ar putea fi recuperate

31 decembrie 2014
Share

Cercetatorii din California sustin ca au facut o descoperire revolutionara in privinta recuperarii amintirilor pierdute, demonstrand ca modul in care sunt stocate amintirile pe termen lung contravin unei teorii in care s-a crezut pana acum.

Timp de decenii, majoritatea neurologilor au crezut ca amintirile sunt stocate la nivelul sinapselor – conexiunile dintre celulele creierului (neuroni) – care sunt distruse de boala Alzheimer. Un nou studiu ofera dovezi care contrazic ideea ca memoria pe termen lung este depozitata la nivelul sinapselor.

„Memoria pe termen lung nu este stocata la nivelul sinapselor. E o idee radicala, dar la asta conduc elementele studiului. Sistemul nervos pare a fi capabil de a regenera conexiuni sinaptice pierdute. Credem ca memoria pe termen lung este stocata in nucleul neuronilor. Noi nu am dovedit asta, ci doar ca nu se afla la nivelul sinapselor”, a spus David Glanzman, unul dintre autorii principali ai studiului, profesor de biologie integratoare, fiziologie si neurobiologie din cadrul UCLA.

 

Eficienta doar in primele stadii ale bolii

Rezultatele au fost publicate recent in eLife, un jurnal on-line de stiinta foarte apreciat, studiul fiind efectuat pe o specie de melci. Glanzman a spus ca aceasta cercetare ar putea avea implicatii semnificative pentru persoanele cu boala Alzheimer. Mai exact, chiar daca boala distruge sinapsele din creier, nu inseamna ca si amintirile sunt distruse.

„Atat timp cat neuronii sunt inca in viata, memoria va fi in continuare acolo, ceea ce inseamna ca pacientul ar putea fi capabil sa recupereze o parte din amintirile pierdute in primele stadii ale bolii Alzheimer”, a spus el. Glanzman a adaugat ca, in etapele ulterioare ale bolii, neuronii mor, ceea ce inseamna probabil ca amintirile nu mai pot fi recuperate.

 

Mircea Doaga

Sursa: dailymail.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.