Revista care te menține sănătos

Știri

Dormiti suficient daca vreti sa va mentineti greutatea!

18 ianuarie 2013
Share

Daca doriti sa scapati de excesul ponderal sau, pur si simplu, sa va pastrati silueta, nu este suficient sa aveti o alimentatie sanatoasa si sa faceti miscare. Potrivit celor mai recente studii stiintifice, si somnul are o importanta deosebita in procesul de eliminare a kilogramelor.

Specialistii de la Universitatea de Medicina din Quebec, Canada, sugereaza ca somnul insuficient poate deregla nivelul anumitor hormoni implicati in controlul digestiei, precum grelina, leptina sau cortizolul.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, expertii au selectat 40 de persoane adulte, care au fost impartite in doua categorii: prima reprezenta persoanele care dorm mai putin de sase ore pe noapte, iar cea de-a doua categorie acoperea persoanele carora li s-a spus sa doarma intre sapte si opt ore pe noapte. O a treia categorie a constituit baza de comparatie, respectiv un grup de persoane care aveau un regim de somn normal.

La inceputul si sfarsitul perioadei de observatie, respectiv dupa sase ani, a fost masurat indicele de masa corporala (IMC) si cantitatea de grasime din corpul subiectilor, iar rezultatele au relevat ca, in cazul persoanelor din prima categorie, IMC crescuse cu aproximativ doua puncte (27.7) fata de IMC-ul persoanelor din a doua categorie (25.5). Acest lucru se poate traduce in kilograme acumulate, mai exact circa 5 kilograme pentru cei care nu iau somnul in serios.

Autorul studiului concluzioneaza ca durata somnului trebuie sa fie de mimimum 7 ore si de maximum 8 ore pentru a nu lua in greutate. Asadar, noptile albe pot constitui un factor de risc important in aparitia obezitatii, dar si a altor afectiuni, precum apneea in somn.

Paula Rotaru

Sursa: www.passionsante.be

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.