Revista care te menține sănătos

Nutriție

Regimul alimentar potrivit pentru „bila lenesa”

8 mai 2013
Share

Dischinezia sau disfunctia biliara, cunoscuta in popor si sub numele generic de „bila lenesa” , creeaza reale neplaceri multor persoane. Insa, daca nu se fac excese si se consuma alimentele corespunzatoare nu vor fi probleme. Daca mancati mai mult decat e cazul, puteti experimenta asa-numitele fenomene dispeptice.

Acestea se manifesta prin senzatie de stomac plin, greata, jena in capul pieptului sau in partea dreapta, simptome care sunt puse adesea pe seama bilei, dar care nu sunt neaparat cauzate de aceasta.Pana la urma, trebuie sa avem o alimentatie corespunzatoare. Trebuie inteles ca bila produsa de ficat se concentreaza in colecist care, atunci cand mancam, se goleste in duoden prin niste mecanisme reflexe, plus ca si pancreasul isi varsa enzimele in duoden. Astfel, are loc cea mai importanta parte a digestiei. Evident ca, atunci cand facem excese, ele nu pot fi compensate prin activitatea biliara.

Prima si cea mai importanta problema nu consta neaparat in ce anume consumam, ci cat. Raspunsul este simplu. Mancam atat cat sa eliminam senzatia de foame, insa niciodata nu trebuie sa ne ridicam de la masa cu senzatia de suprasaturatie. Bineinteles ca trebuie evitate alimentele grase sau cele cu un continut mare de substante sintetice.

 

Fara grasimi animale, daca ai „bila lenesa”

Referitor la ce anume trebuie consumat pentru a-i fi bine colecistului, esential este sa optati pentru produse care stimuleaza mai putin secretia bilei. Se ajunge, astfel, tot la ideea de nutritie sanatoasa. Prima regula in acest sens este alimentatia saraca in grasimi animale, dar in care sa nu se faca nici excese de natura vegetala. Oricum, principalele astfel de surse sunt pestele oceanic (bogat in Omega-3) sau uleiul de masline, ce contine acizi grasi Omega-3 si Omega-6.

 

Evita alcoolul in exces

Daca se intampla totusi sa incalcati regula mentionata, incercati macar sa nu combinati grasimile de origine animala cu alcool, intrucat acest lucru poate crea probleme, dar nu numai pentru bila, ci si pentru pancreas. In ceea ce priveste alcoolul, ideal este sa beti maximum un pahar cu vin la masa.

 

Dieta pentru „bila lenesa” este bazata pe cereale, legume, carne si branzeturi slabe

Pentru a nu suprasolicita bila, alimentatia trebuie sa fie bogata in cereale, lapte si iaurt degresat, in legume si fructe, salate, supe de pui, vita, curcan ori peste, fierte, sau la gratar. Se mai poate consuma cu incredere branza de vaci, paine prajita ori biscuiti. In cazul in care mancati constant slanina si mezeluri, este timpul sa le rariti. Nu este nevoie sa devenim vegetarieni, insa alimentatia trebuie sa fie echilibrata. Daca aveti pofta de un sendvis sau de o bucata de ciocolata, gustati, dar nu abuzati.

 

Si remediile naturale sunt de ajutor in cazul bilei lenese

Papadia, anghinarea, rostopasca, armurariul si sunatoarea ajuta la ameliorarea simptomelor de bila lenesa, stimuland, totodata, secretia si excretia de bila. Aceste plante se administreaza de obicei cu aproximativ 15 minute inainte de masa, sub forma de ceai (infuzie, decoct), pulbere macinata, tinctura sau capsule. 

Daca suferiti de „bila lenesa” este foarte important este sa aveti mese regulate (4-5 pe zi), reduse cantitativ. Preparati alimentele prin fierbere sau coacere si evitati sosurile si tocanitele. De asemenea, renuntati la fumat si faceti miscare. Pentru a asigura drenajul biliar este indicat ca, dupa masa, sa stati culcat pe partea dreapta 30 de minute.

 

 

Text: Cristina Ionescu

Consultant: Conf. Dr. Mircea Manuc

Medic primar gastroenterologie-hepatologie

Centrul Medical MediClass

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.