Revista care te menține sănătos

Știri

Primul caz de ciupercă neagră în România din 2022

29 iulie 2022
Share
Primul caz de ciupercă neagră în România din 2022

A fost operat primul pacient cu ciuperca neagră din 2022 în România. Potrivit specialiștilor, mucormicoza – așa cum este cunoscută printre medici afecțiunea – poate apărea şi pe fondul unui sistemul imunitar slăbit în urma infectării cu SARS-CoV-2, dar şi pe fondul altor afecțiuni.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Naturalis ImunoSuport ULTRA. Acesta contribuie la funcţionarea normală a sistemului imunitar, datorită combinaţiei de vitamina D, vitamina C şi zinc, care acţionează sinergic.

În urmă cu o săptămână, a fost operat primul caz de ciuperca neagră în România din 2022. Este vorba de un bărbat ce a fost diagnosticat cu ciupercă neagră sau mucormicoză. Acesta a fost operat la Institutul ORL din Capitală, fiind ulterior internat pe secţie la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balș”, unde a primit tratament de specialitate.

Pacientul este în vârstă și suferă de mai multe probleme de sănătate, printre care şi diabetul zaharat. Totodată, se știe că a trecut și prin infecția cu COVID-19, după cum a declarat dr. Răzvan Hainăroşie, director medical la Institutul de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională ORL „Prof. Dr. Dorin Hociotă” din Bucureşti.

În 2021, cel puţin 6 astfel de cazuri au fost diagnosticate în România. Cu toții au supravieţuit, o singură pacientă şi-a pierdut un ochi pe fondul infecţiei fungice, a mai dezvăluit medicul Răzvan Hainăroşie.

Ce este ciuperca neagră?

Mucormicoza sau ciuperca neagră poate apărea la aproximativ o lună de la infecţia cu COVID-19 pe fondul unui sistem imunitar slăbit, mai ales în cazul celor care au avut forme severe de boală, dar şi pe fondul altor afecţiuni, precum diabetul sau HIV/SIDA.

În momentul în care ciuperca invadează ţesutul uman, ea trombozează ţesutul respectiv și se colorează în negru.

Specialiștii susțin că înainte de pandemia COVID-19, cazurile de mucormicoză erau cu totul excepţionale. Medicii atrag atenția că un diagnostic pus cât mai rapid poate salva viața pacientului ce suferă de ciuperca neagră.

În cazurile în care se ajunge la complicaţii la nivelul plămânilor, creierului sau la nivelul mai multor organe, riscul de deces al pacientului cu mucormicoză este extrem de ridicat.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.