Revista care te menține sănătos

Digestie

Colita ulcerativa: sfaturi pentru ameliorarea simptomelor

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
14 august 2017
Share
Colita ulcerativa: sfaturi pentru ameliorarea simptomelor

Viata poate fi dificila uneori, atunci cand va confruntati cu colita ulcerativa. Aceasta reprezinta o boala inflamatorie a sistemului digestiv si poate cauza durere abdominala, febra, scadere in greutate, precum si diaree cronica cu sange.

 

In unele cazuri, este dificil chiar sa ajungeti la toaleta in timp util, facand situatia mai grea si stanjenitoare. Iata care sunt sfaturile ce v-ar ajuta sa traiti mai bine daca aveti colita ulcerativa.

Faceti exercitii fizice

In timpul unei accentuari a colitei ulcerative, este posibil sa va simtiti prea slabit si obosit pentru a face exercitii fizice. Insa, este necesar sa evitati sporturile prea solicitante, care va pot agrava situatia. In schimb, optati pentru plimbari usoare sau yoga. Exercitiile fizice ajuta atat la ameliorarea simptomelor, cat si la eliminarea stresului.

Odihniti-va suficient

Somnul de calitate este un factor important pentru persoanele care sufera de o afectiune cronica, precum colita ulcerativa. Corpul are nevoie de odihna si de regenerare pentru a face fata acestei boli. Din acest motiv, este recomandat sa dormiti 7-8 ore pe noapte.

Colita ulcerativa, boala lumii moderne

Optati pentru medicamente impotriva diareei

Nu este recomandat sa luati medicamente impotriva diareei in mod regulat, deoarece poate duce la o complicatie mai severa, denumita megacolonul toxic. Insa, acestea pot fi de ajutor in anumite momente, atunci cand nu puteti ajunge la toaleta o ora-doua.

Acceptati sprijinul celor din jur si discutati despre problema

O afectiune cronica si izolarea pot demoraliza. Din acest motiv, este recomandat sa anuntati persoanele din jur in legatura cu afectiunea pe care o aveti, pentru a gasi sprijin si intelegere. Mai mult, puteti discuta si face schimb de experiente cu persoane ce sufera de aceasta boala, online, pe forumuri de specialitate.

Fiti pregatit mereu

Persoanele care sufera de colita ulcerativa pot avea neplacerea de a nu putea ajunge la toaleta in timp util. De aceea, este important sa fiti mereu pregatit pentru astfel de situatii neplacute. Asigurati-va ca aveti mereu servetele uscate si umede, precum si un schimb de haine in masina.

In plus, daca mergeti in locuri nevizitate anterior, este de preferat ca primul lucru pe care il faceti sa fie identificarea toaletei. Locatia exacta a acesteia va scapa de stres intr-un moment dificil.

Colita ulcerativa: sfaturi pentru ameliorarea simptomelor

Adoptati o dieta adecvata

Dieta in colita ulcerativa este foarte importanta. Iata ce trebuie sa faceti:

• Limitati consumul de lactate.

• Evitati alimentele procesate si bogate in grasimi.

• Limitati consumul de fibre. Daca aveti colita ulcerativa, consumul de fructe si legume proaspete bogate in fibre poate fi o problema, inrautatind simptomele. Incercati sa le fierbeti sau sa le gatiti la abur, in schimb.

• Evitati consumul de condimente picante, alcool si cofeina.

• Optati pentru mese mici, de preferat 5-6 pe zi, in locul celor 3 mese mari.

• Beti multe lichide, in special apa si ceaiuri.

• Discutati cu un medic nutritionist. Pentru a afla exact ce alimente aveti voie sau nu sa consumati, este necesar sfatul unui specialist pentru alcatuirea unui plan zilnic.

Pe langa aceste sfaturi, este necesar sa consultati medicul periodic si in special in momentele in care simptomele se agraveaza.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.