Revista care te menține sănătos

Interviu

Dr. Marius Sava: „Cel mai important inamic al somnului este creierul”

24 februarie 2023
Share
  • Ce facem când nu putem pune geană pe geană sau când insomnia pare să fi devenit a doua natură? Dr. Marius Sava, medic specialist în somnologie în cadrul reţelei de sănătate Regina Maria, Bucureşti, ne ajută să dezlegăm tainele somnului odihnitor. Iată cum să scăpaţi de povara nopţilor albe şi, astfel, să aveţi grijă de sănătatea dumneavoastră.

    Potrivit statisticilor furnizate de către Societatea Română de Pneumologie, aproximativ o treime dintre români suferă de insomnie. Din păcate, majoritatea nici nu conştientizează simptomele sau gravitatea situaţiei. Orele de somn pierdute au consecinţe imediate asupra organimsului, încă din următoarea zi. Pe termen lung, insomnia poate afecta profund sănătatea fizică şi psihică, dar şi relaţiile cu oamenii din jur. Somnul odihnitor nu are o reţetă, însă există câteva lucruri pe care, dacă le aveţi în vedere, Moş Ene nu va mai întârzia să apară.

    Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar SomnControl. Datorită ingredientele sale ajută la reducerea stresului şi la îmbunătăţirea calităţii somnului, fiind un remediu eficient pentru insomnie.

    Dr. Marius Sava: „Cel mai important inamic al somnului este creierul”
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
  • https://www.farmaciata.ro/dr-marius-sava-cel-mai-important-inamic-al-somnului-este-creierul/

    Majoritatea oamenilor se confruntă, la un moment dat în viaţă, cu dificultăţi în a adormi. Când apar motivele de îngrijorare şi nevoia de a merge la specialist?

    Din păcate, insomnia tinde să devină o problemă de sănătate publică, cu o incidenţă crescândă în ultimii ani. Aceasta are consecinţe semnficative asupra stării psihice şi fizice, făcând ca persoana afectată de acest simptom să nu fie în parametri optimi în ceea ce priveşte nivelul de activitate. De obicei, pentru insomnia acută, care este de cele mai multe ori cauzată de un stres recent, pacientul nu necesită tratament sau îngrijire specială, episodul durând câteva zile. În momentul în care simptomele nu se remit şi durează mai mult de o săptămână, este nevoie de un control la medicul specialist.

    Insomnia: ce să faceţi când nu puneţi geană pe geană

    La cine apelăm când nu putem dormi?

    Primul pas care trebuie făcut în momentul în care conştientizăm că insomnia devine o problemă este un consult la un medic generalist sau la medicul de familie, acest lucru fiind necesar în orientarea către demersul ulterior. După aceea, trebuie identificată cauza insomniei. În eventualitatea în care este o cauză organică, în funcţie de organul afectat, medicul specialist va conduce terapia. Având în vedere faptul că în 80% dintre situaţii cauza este psiho-somatică, medicul psihiatru este cel care se va ocupa de conduita ulterioară. Dacă nu este identificată o cauză organică sau funcţională, pacientul va apela la un medic ce are specializare în patologia somnului. Toate aceste investigaţii sunt gratuite sau parţial compensate în cadrul asigurărilor sociale de sănătate.

    Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Benesio StresCalm. Principalele sa beneficii sunt: creşte rezistenţa organismului la stres; îmbunătăţeşte vitalitatea şi tonusul psihic; susţine performanţele mintale; ajută la inducerea somnului.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
  • https://www.farmaciata.ro/dr-marius-sava-cel-mai-important-inamic-al-somnului-este-creierul/

    Care sunt cele mai bune metode de tratament în cazul insomniei? Insomnia trece vreodată de la sine?

    Insomnia acută necesită tratament pe o perioadă scurtă de timp. Uneori nu este necesară nicio măsură medicamentoasă, ci doar psihologică. Înainte de a lua orice decizie asupra tratamentului, trebuie să fie luaţi în vedere factorii externi care influenţează somnul. Aşadar, în primul rând, trebuie să fie luate în considerare trucurile igieno-dietetice cum ar fi:

    • exerciţiile fizice zilnice;
    • eliminarea cafelei din alimentaţie;
    • oprirea fumatului;
    • încetarea utilizării telefonului înainte de culcare;
    • servirea ultimei mese înainte de ora 19;
    • închiderea oricărei surse de lumină din cameră pentru stimularea melatoninei;
    • evitarea discuţiilor în contradictoriu.

    Pe lângă acestea, există şi terapii psihologice pentru limitarea stresului şi identificarea problemei şi, bineînţeles, medicaţie cu viză simptomatică şi curativă.

    De cât somn avem nevoie? Contează ora la care mergem la culcare sau doar numărul de ore dormite?

    Fiecare individ este unic. Un om poate să doarmă 5 ore pe noapte şi să fie mai odihnit decât o persoană care doarme 9 ore. Contează foarte mult calitatea somnului. Fiecare persoană trebuie să doarmă atât de mult încât să nu-i fie afectată activitatea din următoarea zi. Bineînţeles că există şi recomandări în funcţie de vârstă. Un bebeluş, în prima lună de viaţă, trebuie să doarmă 16-20 de ore pe zi. Nevoia de somn scade treptat, odată cu încetinirea sau oprirea creşterii. Recomandarea generală pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18-65 de ani este de 7-9 ore de somn pe noapte, iar după vârsta de 60 de ani este de 6-8 ore.

    Referitor la ora de culcare, în fiecare dintre noi există un „ceas”, un ritm conceput pentru supravieţuire. Acest ceas este şi cel care creează nevoia odihnă.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
  • https://www.farmaciata.ro/dr-marius-sava-cel-mai-important-inamic-al-somnului-este-creierul/

    Sforăitul afectează atât „emiţătorul”, cât şi „receptorul”. Cum poate fi rezolvată această situaţie?

    Aproape toată lumea sforăie din când în când. Pentru unii oameni poate reprezenta o problemă semnificativă momentul în care apare sforăitul, deoarece poate să aibă loc un eveniment care se numeşte hipopnee. Acesta reprezintă limitarea fluxului de aer care ajunge la plămâni, consecinţa fiind o proastă oxigenare a creierului. Mai grav decât atât, poate apărea apneea, care reprezintă oprirea completă a respiraţie, moment în care are loc o microtrezire a creierului pentru a „reseta” respiraţia. Uneori, consecinţele pot fi dezastroase. Acesta este motivul pentru care marii sforăitori trebuie să meargă la un medic ce are competenţă în somnologie pentru diagnosticarea sindromului de apnee în somn.

    Cine sunt inamicii somnului?

    Aş spune că cel mai important inamic al somnului este creierul nostru. În momentul în care vrem să dormim, acesta începe să proceseze informaţiile din timpul zilei, creând scenarii şi gânduri care nu permit relaxarea. Atunci când mergi în dormitor, trebuie să laşi gândurile la intrare, apoi dispozitivele electronice, cel mai important fiind telefonul. Acesta îţi creează falsa impresia că te relaxează. Dimpotrivă! Lumina albastră a telefonului ţine „încordaţi” neuronii şi nu-i lasă să intre în starea de relaxare pentru somn. Există şi tehnici pentru adormirea rapidă. Din păcate, nu funcţionează de fiecare dată, dar merită încercate. Una dintre cele mai cunoscute este „Tehnica 4-7-8”. Iată ce presupune: expirăm prelungit; tragem aer încet pe nas timp de 4 secunde; ţinem respiraţia 7 secunde; expirăm încet, cu buzele întredeschise, timp de 8 secunde; repetăm tot ciclul de 4 ori.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.