Revista care te menține sănătos

Interviu

Dr. Dragos Median: „Antecedentele dicteaza varsta la care incepe screeningul pentru cancerul mamar”

5 septembrie 2017
Share

Dr. Dragos Median isi desfasoara activitatea in Compartimentul de Oncologie Ginecologica din cadrul Spitalului Clinic Filantropia, singurul serviciu din Bucuresti specializat si acreditat in diagnosticarea si tratarea afectiunilor maligne ginecologice, inclusiv cancer mamar.

Am discutat pe larg cu dr. Median si am aflat ca aceasta este cea mai studiata forma de cancer, iar printre cauze se numara si prezenta mutatiilor unor gene (BRCA 1 si 2), precum si alte alterari genetice. De aceea, antecedentele ereditare sunt extrem de importante. La fel de important este sa nu uitam de screeningul mamar, care se refera la controlul imagistic al sanilor, fara a exista vreo suspiciune clinica (fara leziuni palpabile sau simptomatologie mamara), in scopul diagnosticului unor forme incipiente de cancer.

 

Farmacia Ta:Explicati-ne ce este mai exact senologia si care este rolul specialistului in senologie.

Dr. Dragos Median: Senologia este o specialitate medicala care studiaza afectiunile glandei mamare. In practica, nu exista aceasta specialitate clinica; diverse specialitati medicale (oncologie medicala, endocrinologie, radioterapie), chirurgicale (ginecologie, chirurgie, chirurgie plastica) sau paraclinice (radiologie) sunt implicate in diagnosticul si tratamentul acestor afectiuni.

Din pacate, in afectiunile oncologice timpul nu este un prieten. Incepand cu ce varsta ar trebui sa ne controlam sanii?

Pentru populatia generala, varsta la care se recomanda inceperea screeningului pentru cancerul mamar este 45 de ani. Metoda recomandata este mamografia, o data la doi ani. Beneficiul maxim dovedit este insa pentru femeile intre 50 si 70 de ani. Dupa varsta aceasta, este discutabil beneficiul screeningului. Pentru femeile cu antecedente ereditare de cancer de san, screeningul incepe mult mai devreme (la o varsta cu 10 ani mai mica decat varsta diagnosticului celui mai tanar caz din familie). Recomandarea este de a face RMN mamar anual, intercalat la 6 luni cu mamografie.

Ce trebuie sa stim despre mamografie 

Care sunt principalele metode de diagnosticare a cancerului mamar, dar si cele mai nou aparute?

Exista diverse posibilitati de explorare imagistica a sanilor: ecografia, sonoelastografia, mamografia (digitala, cu tomosinteza), imagistica prin rezonanta magnetica. Cea mai utilizata si cu cele mai bune rezultate ramane mamografia. Tehnicile noi pot aduce un avantaj, dar acest aspect nu a fost demonstrat de studii; timpul va da verdictul.

Exista vreo legatura intre stilul de viata si nodulii care pot aparea la sani?

Datele arata un risc mai mare pentru femeile care traiesc in tarile dezvoltate economic, dar nu s-a identificat o cauza clara. Fumatul si consumul de alcool (chiar in cantitati moderate) cresc acest risc. Obezitatea (in special dupa menopauza) creste producerea de estrogeni, iar acest lucru este asociat cu un risc ridicat de cancer mamar. De asemenea, utilizarea tratamentelor de substitutie hormonala are acelasi efect. Aparitia primei menstruatii precoce (inainte de 12 ani), menopauza tardiva (dupa 55 de ani), prima sarcina dupa 30 de ani cresc riscul de cancer mamar. 

Cancerul de san este o tema de mare actualitate in oncologie. Care sunt cauzele aparitiei acestei boli?

In ciuda faptului ca este cea mai studiata forma de cancer, cauzele se pot stabili doar in 10% dintre cazuri. Cel mai important factor de risc este sexul feminin, prin expunerea fiziologica la estrogeni. Cu cat aceasta expunere este mai indelungata (varsta), cu atat riscul este mai mare. Aportul exogen de estrogeni (medicamente) sau obezitatea concureaza in aceeasi directie. Istoricul personal de cancer de san este un factor de risc semnificativ. O femeie care a avut un cancer de san are un risc mare de a face un nou cancer mamar.

Care sunt semnalele de alarma care ar trebui sa trimita o femeie la medic?

Este dovedit ca neoplaziile descoperite prin screening (inainte de a exista semne clinice) au un prognostic net favorabil fata de cele descoperite clinic. Un nodul (cel mai adesea nedureros) nou aparut, retractia tegumentelor sau a mamelonului, modificari de forma (asimetrie) a sanilor, scurgeri mamelonare, sensibilitate crescuta a sanilor sunt motive de prezentare la medic. Scopul consultului nu este si nu trebuie sa fie intotdeauna unul de a descoperi un cancer de san. De cele mai multe ori, este vorba despre afectiuni benigne si usor de vindecat.

Care sunt optiunile terapeutice?

Daca ne referim la un cancer de san, optiunile terapeutice tin de stadiul in care a fost diagnosticat. In stadiile incipiente, chirurgia este primul gest terapeutic. Chirurgia urmareste eliminarea tumorii si explorarea ganglionilor axilari. Tratamentul local poate fi completat cu radioterapie in anumite situatii (interventii conservatoare, tumori mari sau ganglioni axilari invadati). De cele mai multe ori, este nevoie de hormonoterapie. Chimioterapia este rezervata cazurilor avansate sau cu factori de risc prezenti.

Care sunt sansele de vindecare in cazul depistarii precoce a cancerului de san?

Sansele de vindecare sunt mari. Aproape toate femeile in aceasta situatie se vindeca. Problema este riscul de recidiva. Marea provocare este de a impiedica aparitia unei recidive a bolii. Riscul de recidiva variaza in functie de marimea tumorii, agresivitatea acesteia, numarul de ganglioni axilari afectati. De aceea, se recomanda tratamentele adjuvante (chimio-/hormonoterapia, radioterapia).

Cand se apeleaza la mastectomie?

Cel mai adesea cand o interventie conservatoare nu este posibila (din cauza unei tumori mari sau a unui raport tumora/san nefavorabil, in sensul obtinerii unui rezultat cosmetic acceptabil) sau nu este recomandabila (tumori multicentrice). O situatie particulara in Romania este cea in care este nevoie de tratament neoadjuvant (inaintea interventiei chirurgicale) si se obtine un raspuns tumoral clinic complet (tumora nu se mai palpeaza). In aceasta situatie, este dificil pentru chirurg sa localizeze tumora, asa ca se opteaza pentru chirurgie radicala.

Ruxandra Dumitrescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.