Revista care te menține sănătos

Interviu

Constantin Ionescu-Targoviste: „Miscarea este aur pentru persoanele cu diabet”

5 septembrie 2017
Share

Care sunt cu adevarat cauzele diabetului, poate fi diabetul declansat de un soc emotional si care este cel mai eficient tratament pentru aceasta boala? De ce nu au efect dietele si de ce ar trebui sa ne gandim de doua ori inainte sa apelam la chirurgia obezitatii?

Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile la care ne-a raspuns Prof. Dr. Constantin Ionescu Targoviste, renumit academician si diabetolog, director al Institutului de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Farmacia Ta: Cum putem preveni aparitia diabetului?

Constantin Ionescu-Targoviste: Putem preveni aparitia diabetului asa cum este el definit acum, prin hiperglicemie, daca mentinem greutatea normala sau, daca am devenit pe parcurs obezi, sa incercam sa readucem greutatea la nivelul celei normale. De altfel, epidemia mare de diabet inregistrata in prezent este indusa de epidemia de obezitate care o precede si o conditioneaza. Acesta este motivul pentru care sta la latitudinea noastra teoretic sa luam masurile de rigoare. Din pacate insa, societatile sunt astfel construite de 200 de ani, avand ca emblema pe cele mai performante din punct de vedere economic. Aceasta este cauza raului. O astfel de societate, bazata pe consum cu orice pret, nu poate trai, este asemenea unui om care se urca pe o bicicleta si daca nu pedaleaza cat de cat, cade. O societate astfel construita impulsioneaza consumul. Primul consum impulsionat si la indemana este hrana. Pentru asta, au fost inventate cele mai tentante si mai la indemana mijloace. Fiecare se ingrijeste in primul rand sa aiba ce manca.

F.T.: Oamenii tin foarte multe diete acum si tot nu reusesc sa slabeasca. Ce este de facut?

C.I.T: Dietele pe care le tin nu sunt menite sa slabeasca, de altfel toate alimentele care se produc industrial au in ele acest pacat mare, si anume faptul ca sunt bogat calorice, iar pentru a fi consumate trebuie sa fie apetisante. As zice ca sunt promovate extrem de agresiv pe toate caile media si, pe de-o parte, noi generam niste diete pe care omul nu le agreeaza pentru ca nu este tentant sa tii o dieta de slabire, nu e deloc placut, si cel care face lucrul acesta o face de nevoie de multe ori si cu suferinte mari fizice, psihice sau apeleaza chiar la situatii extreme, cum ar fi chirurgia bariatrica, chirurgia obezitatii, care costa foarte mult si la care vom vedea pe termen lung rezultatele.

F.T.: Este sau nu daunatoare chirurgia obezitatii?

C.I.T.: Fara indoiala, este o interventie care modifica anatomia intestinului si este posibil ca, in timp, sa apara si efecte secundare nedorite pe care nu le poti vedea in primii ani. Si acestea pot fi corectate, in orice caz, este un domeniu de interes pentru acele persoane cu obezitati monstruoase as zice eu, care ii pun in fata situatiei: ori raman lipit de scaun, ori ma duc si ma operez.

F.T.: De ce ajung totusi oamenii in aceasta situatie, de a fi supraponderali?

C.I.T.: Sunt doua probleme aici. Una este de ordin biologic, pentru ca sunt unele persoane care din punct de vedere genetic au o structura metabolica ce economiseste foarte mult, este ca o masina cu randament mare, deci nu are nevoie de multa benzina. Daca nu ai nevoie de multa benzina, ar trebui sa faci ceva cu ea. Ori organismul nu are asemenea capacitate, rezervorul lui este in interiorul corpului si atunci, avand o masin foarte performanta si neconsumand multa energie, aportul caloric pe care il aduci in fiecare zi, si care este mai mare decat consumul, se acumuleaza, se depoziteaza in tesutul adipos si creeaza extrem de multe probleme care nu au fost anticipate cu 15-20 de ani in urma.

F.T.: Credeti ca diabetul are si cauze psihice?

C.I.T.: As zice ca este mai degraba o chestiune de mediu. Pe langa aportul caloric crescut, a scazut foarte mult gradul de activitate fizica. Omul sta toata ziua ori la calculator, ori la televizor. Pericolul cel mai mare este la copii, care au devenit dependenti de calculator, de jocurile pe calculator, uneori chiar si de invatatul pe calculator, si asta este o problema extrem de sensibila si greu de rezolvat pe termen scurt si lung.

Cauza principala este tentatia pe care o are omul mergand pe strada, unde gasesti peste tot ceva de mancare, suplimentar fata de ceea ce altadata manca dimineata, la pranz si seara. Iar ce se gaseste pe piata este bogat caloric, bogat in lipide, cu multi aditivi alimentari si, pana la urma, acestia actioneaza asupra sistemului nervos, creand dependente.

F.T.: Cum isi pot da seama oamenii ca sunt predispusi la declansarea diabetului?

C.I.T.: Noi am facut un scor de risc pentru diabet si recomandam ca aceia care au un scor mediu sau mare sa-si monitorizeze anual glicemia, mai ales dupa varsta de 40 de ani. Sigur ca prin asta am depista ceva mai repede diabetul si am lua masurile de precautie necesare. Persoanele obeze, femeile care au nascut copii macrosomi, persoanele care au mai multi membri in familie cu diabet sunt categorii expuse, mai ales daca punem la socoteala, pe langa sedentarism si aport caloric crescut, obezitatea.

F.T.: De ce trebuie sa tina cont persoanele care au diabet si vor sa aiba copii?

C.I.T.: Sa nu se ingrase in cursul sarcinii mai mult decat este indicat. Trebuie sa urmareasca greutatea lor si a copilului, pentru ca greutatea copilului urmeaza greutatea mamei. Persoanele obeze sau diabetice nasc copii cu greutate mai mare – copii macrosomi. Ori o femeie care a nascut copii cu greutate mare trebuie sa stie ca e predispusa la diabet. Astfel, trebuie sa mearga la un centru de diabet, sa faca o hiperglicemie provocata si sa vada daca exista sau nu o tulburare de glicoreglare, asa cum o numim noi, care poate fi sanctionata prin dieta si miscare.

F.T.: Care este la ora actuala cea mai eficienta metoda de tratament pentru cei cu diabet tip 2?

C.I.T.: Eu le spun intotdeauna pacientilor: miscarea este aur pentru a tine sub control diabetul. Al doilea lucru, sa manance alimente naturale si in cantitatile prescrise si sa se uite zilnic pe cantar. Deci, efortul fizic este aurul, dieta este argintul si, la urma, vine bronzul – terapia medicamentoasa. Exista unele medicamente, in general care provin din lumea plantelor, ce pot fi prima linie terapeutica

Text: Bianca Badescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.