Revista care te menține sănătos

Medici

Dr. Lucian Rusitoru: „In Romania, 70-80% dintre paciente sunt diagnosticate in cazuri avansate de cancer mamar”

21 septembrie 2022
Share
  • Luna octombrie a marcat Luna Mondiala de Lupta Impotriva Cancerului de San. Tocmai de aceea, am  stat de vorba cu dr. Lucian Rusitoru, medic specialist chirurgie generala, competenta in chirurgie oncologica, si isi desfasoara activitatea in cadrul Institutului Sanului, avand o experienta in domeniu de mai bine de 10 ani.

    Desi subiectul a fost indelung discutat, iar specialistii trag continuu semnale de alarma, un procent ingrijorator ajunge la medic in stadii avansate de boala. Pentru a preveni, este nevoie de screening, de control incepand cu varsta adolescentei, iar dupa 40 de ani se recomanda mamografiile de control. De asemenea, orice modificare pe care pacienta o observa la nivelul sanului nu trebuie trecuta cu vederea.

    Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Vitamina C Naturalis, un supliment alimentar recomandat pentru întărirea sistemului imunitar, stimularea metabolismului şi regenerarea ţesuturilor.
    Dr. Lucian Rusitoru: „In Romania, 70-80% dintre paciente sunt diagnosticate in cazuri avansate de cancer mamar”
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • Ecografie mamara

    Farmacia Ta: Patologia mamara afecteaza din ce in ce mai multe femei. Ce spun statisticile?

    Dr. Lucian Rusitoru: Daca vorbim despre patologie maligna, cancerul de san este a doua cauza de deces in populatia feminina din Romania, dupa cancerul pulmonar. In Europa este prima cauza de deces prin cancer in ceea ce priveste femeile. Una din noua femei europene va face cancer de san pe parcursul vietii, datele variind de la o tara la alta.

    La ce varsta ar trebui sa-si faca o femeie prima ecografie mamara?

    Odata cu dezvoltarea glandei mamare si a sanului, acestea pot fi examinate ecografic. Investigatia poate fi facuta, asadar, inca din adolescenta si este recomandata o data pe an sau la aparitia oricaror modificari la nivelul sanului.

    Dar o mamografie?

    Mamografia se face la recomandarea medicului, daca acesta considera ca este necesara, indiferent de varsta atunci cand exista o leziune suspecta. Mamografiile de control pot fi facute incepand cu 40-45 de ani. Atunci cand exista antecedente de cancer mamar in familie, indicatia efectuarii unei mamografii poate exista inca de la 35 de ani. Pentru femeile cu varste peste 45 de ani, mamografia este investigatia de electie.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • cancer la san

    Nu orice nodul inseamna neaparat cancer, insa simptomele nu trebuie ignorate. Care sunt primele semne ce ar trebui sa trimita pacienta la un control de specialitate?

    Orice modificare pe care pacienta o simte la nivelul sanului. Fie ca vorbim despre durere, modificari de culoare, scurgeri mamelonare seroase sau sangvinolente, palparea unor formatiuni nodulare, toate acestea si nu numai trebuie sa directioneze pacienta la medic.

    Povestiti-ne mai multe despre ecografia interventionala. Ce presupune, mai exact, aceasta si cand este indicata?

    Ecografia interventionala este o parte a ecografiei care se afla la limita dintre imagistica medicala si chirurgie. Ea permite efectuarea unor manevre diagnostice si terapeutice minim-invazive, sub control ecografic. Se pot efectua astfel punctii si biopsii ale organelor profunde si leziunilor acestora, drenarea abceselor si colectiilor, abordul venos sub control ecografic. In cazul afectiunilor mamare, se pot efectua sub control ecografic punctii ale leziunilor mamare (punctie biopsica, punctie asistata de vacuum-aspiratie), punctie aspirativa cu ac fin a ganglionilor, drenajul seroamelor postoperatorii si altele.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • cancer la san investigatii

    Care sunt pasii stabilirii strategiei terapeutice?

    Un prim pas ar fi ca toate femeile sa constientizeze importanta preventiei, a controlului regulat, deci sa se prezinte la medic. Urmatorul ar fi acela de a investiga, clinic si paraclinic, si de a obtine un diagnostic cat mai complet. Odata diagnosticul obtinut, se ia in calcul prezentarea cazului in Comisia noastra medicala si stabilirea celei mai bune optiuni terapeutice.

    Ce presupune tratamentul conservator?

    In cancerul de san, tratamentul chirurgical conservator presupune doar indepartarea unei parti a glandei mamare ce contine leziunea maligna pana in tesutul sanatos. Aceasta interventie se stabileste in functie de tipul si stadiul bolii, uneori chiar la dorinta pacientei, si este urmata obligatoriu de radioterapie.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • sustinere psihologica in cazul cancerului de san

    Cand este nevoie de mastectomie bilaterala?

    Indicatia de mastectomie bilaterala se pune atunci cand avem o leziune ce afecteaza ambii sani. Sunt situatii cand leziunea afecteaza doar un san, dar are potential mare de aparitie/recidiva si de comun acord cu pacienta si la cererea acesteia se poate face si mastectomie profilactica pe celalalt san. De asemenea, in cazul in care avem mutatii genetice cu potential malign pe genele BRCA 1 si BRCA 2, putem discuta de mastectomie bilaterala profilactica.

    Cat de importanta este sustinerea laturii psihologice atunci cand vorbim despre cancer?

    Este foarte importanta. Atat diagnosticul, cat si tratamentul (chirurgical si sistemic) afecteaza foarte mult pacienta si familia. Putem spune ca din acel moment viata se schimba complet pentru pacienta, prioritatile se schimba, si de aceea consideram ca ajutorul de specialitate in gasirea echilibrului de care avem nevoie cu totii, de altfel, este absolut necesar. In cadrul echipei noastre avem un psiholog care discuta cu fiecare pacienta in parte.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • reconstructie mamara

    In ce stadii ale bolii ajung cel mai des pacientele la medic?

    Statistica in Romania este, din pacate, diferita de media europeana. In Europa, 70-80% dintre paciente sunt diagnosticate in stadii incipiente, pe cand in Romania, 70-80% dintre paciente sunt diagnosticate in cazuri avansate. Trebuie sa fac o precizare si sa spun ca am reusit in cadrul Institutului Sanului sa ajutam pacientele sa constientizeze importanta controalelor periodice si sa crestem procentul de diagnostic al bolii in fazele incipiente, cand sansele de vindecare si de supravietuire sunt foarte mari.

    Reconstructia mamara schimba vieti
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • Breast Hospital – Institutul Sanului

    Cat de importante sunt astfel de centre precum Breast Hospital – Institutul Sanului in ceea ce priveste afectiunile mamare si abordarea lor din punct de vedere multidisciplinar?

    Cred ca cel mai important aspect al centrului nostru este tocmai aceasta abordare multidisciplinara a patologiei mamare, care acopera toate aspectele fiecarei afectiuni si presupune un tratament personalizat pentru fiecare pacienta.

    Indiferent de tipul de patologie, pacientele primesc, din momentul diagnosticului si pe parcursul tuturor pasilor necesari in tratament, sprijinul unei echipe complete alcatuite din specialistul in imagistica, chirurg, oncolog, radioterapeut, anatomopatolog, psiholog, chirurg plastician, endocrinolog, nutritionist, genetician si kinetoterapeut. O astfel de echipa, asistata de tehnologie de ultima generatie in domeniul imagisticii si al interventiilor chirurgicale, care asigura o gama completa de investigatii diagnostice si optiuni terapeutice la cele mai inalte standarde are mult mai multe sanse in lupta cu aceasta boala. Acesta este, de fapt, si logoul nostru: „O noua sansa”.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • factorii genetici in cazul cancerului de san

    Care este „aportul” factorului genetic in oncologia sanului?

    Exista o componenta genetica ce poate fi luata in discutie in aparitia cancerului mamar. Discutam in primul rand de mutatii genetice aparute si/sau transmise la nivelul genelor BRCA 1 si BRCA 2, ce pot duce la aparitia cancerului de san. Aceste mutatii pot fi descoperite prin analize specifice. Poate exista in familie o predispozitie genetica dependenta de interactiunile cu mediul inconjurator, unde un rol important il au oncogenele p53, c-HER (0neu) si c-Ha-ras. Acestea, in anumite conditii, pot suferi mutatii si pot duce la aparitia cancerelor mamare, gastrice si colonice. Trebuie specificate si antecedentele familiale de cancer ovarian ce cresc posibilitatea de aparitie a cancerului mamar.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • lupta impotriva cancerului

    Ce ne puteti spune despre miturile in cancerul mamar?

    Miturile sunt greu de invins. Putem spune doar ca preventia si controlul de rutina pot face ca acesta boala sa fie diagnosticata in stadii incipiente si, in felul acesta, sansele de vindecare si de supravietuire sunt foarte mari. Vorbind totusi despre mituri, unul foarte des intalnit este legat de punctia biopsica mamara despre care se spune ca ar raspandi boala. Acest lucru nu este adevarat, punctia biopsica mamara nu raspandeste boala, ci este una dintre metodele de diagnostic pentru leziunile mamare. Alte mituri sunt legate de tratamente mai mult sau mai putin empirice care au tratat cancerul, dar care nu au in spate studii si nu pot fi verificate. De asemenea, mitul ca doar femeile fac cancer de san este fals, barbatii fiind afectati, de asemenea, de acesta boala, dar intr-un procent mult mai mic.

    Cancerul de san la barbat: care sunt factorii de risc?

    Luna octombrie a marcat Luna Mondiala de Lupta Impotriva Cancerului de San. Cat de importante sunt actiunile de constientizare in contextul actual?

    Actiunile de constientizare sunt poate la fel de importante precum tratamentul propriu-zis. Controlul periodic si screeningul national implementat in unele tari europene a facut ca aceasta boala sa fie diagnosticata in aproape 80% dintre cazuri in stadiile I si II, cand putem vorbi chiar despre vindecare. Femeile trebuie sa inteleaga faptul ca un control de rutina le poate salva viata.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.