Revista care te menține sănătos

Interviu

Dr. Iuliana Nita: „Primavara agraveaza problemele pielii”

26 aprilie 2021
Share

Schimbarea anotimpului, trecerea de la o temperatura la alta, vantul, ploaia, polenul, toate lasa o amprenta asupra pielii noastre. In functie de gradul ei de sensibilitate, aceasta poate fi mai mult sau mai putin vizibila. Dincolo de fondul genetic, un rol important il joaca ingrijirea pe care i-o acordam.

Dupa iarna grea in care alimentatia ne-a fost privata de anumite vitamine si minerale, pielea, le fel ca intregul organism, are nevoie de seruri pe baza de vitamine si peptide care sa o protejeze de factorii de mediu. Deoarece soarele si alergenii isi pun amprenta asupra aspectului pielii, este nevoie sa acordam o mai mare atentie cremelor fotoprotectoare si produselor desensibilizante. Acestea sunt cateva dintre sfaturile primite de la medicul Iuliana Nita, dermatolog la Centrele de Slabit si Infrumusetare SILHOUETTE.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele RILASTIL XEROLACT, recomandate ca adjuvant în toate cazurile de psoriazis, ichtioza, eczemă cronică şi în cazurile de piele uscată cauzată de diabet.

Farmacia Ta: Pe parcursul iernii, multi dintre noi simt efectele neplacute pe care le are frigul asupra pielii. Cum o ajutam sa-si revina dupa acest sezon?

Dr. Iuliana Nita: Primavara este indicat sa inlocuim produsele de ingrijire cu texturi dense utilizate pe timpul iernii cu texturi mai lejere, fluide, pe baza de aloe vera sau mar verde. Primavara agraveaza problemele pielii din cauza vantului si schimbarilor de temperatura (care usuca si sensibilizeaza tenul), ultravioletelor mai intense, alergenilor din aer care fac tenul sensibil sa reactioneze. In acest anotimp, pielea secreta mai mult sebum. Pentru venirea primaverii, pielea trebuie pregatita printr-o curatare adecvata si o hidratare intensa.

Ce fel de produse ar trebui sa alegem pentru ingrijirea tenului primavara?

Produsele cu texturi mai lejere sunt potrivite acestui anotimp. Ritualul de ingrijire a pielii trebuie sa contina trei pasi esentiali: curatare, hidratare si ingrijire adecvata problemelor pielii. Curatarea tenului se face pentru a indeparta machiajul, praful sau excesul de sebum si se realizeaza cu gel fara sapun, spuma pentru curatare sau cu apa micelara. Pentru hidratare, putem folosi produse care reactiveaza functiile pielii agresate de vreme. Acidul hialuronic si colagenul sunt ingredient esentiale pentru toate tipurile de ten. Un produs ideal este non-comedogenic, fara parabeni, hipoalergenic si fara conservanti.

Cum ingrijim zonele-problema?

Zona ochilor, gatul, decolteul, mainile si picioarele sunt zone cu nevoi speciale. Pielea subtire din jurul ochilor capata un contur cu aspect mai tanar daca se utilizeaza hidro-lipozomi pentru hidratare. Aceasta zona poate necesita tratamente antirid, anticearcane sau decongestionant. Pentru efectul antirid sunt cunoscute: extractul de hibiscus, siliciul organic, peptidele, DMAE-ul (Dimetilaminoetanol). Rutinul este un exemplu foarte bun pentru reducerea pungilor de sub ochi. Pielea gatului si decolteul au si ele mare nevoie de hidratare. Trebuie protejate cu creme cu factor de protectie solara. Pentru buze, recomandarea este un tratament intens hidratant si aplicarea, de mai multe ori pe zi, a unui balsam special. De asemenea, pielea mainilor sau a picioarelor are nevoie de impachetari cu parafina si de masaje efectuate cu ulei de argan, unt de shea, aloe vera.

Cu ce frecventa ar trebui sa ne exfoliem tenul?

Exfolierea se face pe tot parcursul anului, de una-doua ori pe saptamana, utilizand un produs abraziv cu particule fine, alfa-hidroxi-acizi din fructe sau enzime. Exfolierea ajuta tenul la regenerare, insa nu se face in mod agresiv, pentru a nu provoca iritatii. Alfa-hidroxi-acizii curata in profunzime, inchid porii si ofera luminozitate tenului. Gomajul corporal se poate face cu samburi de kiwi, zahar brun si trebuie urmat de hidratare imediata.

Exista afectiuni ale pielii care se pot agrava primavara?

Primavara alergiile se agraveaza ca urmare a polenului, dar si a acarienilor sau ciupercilor (fungi) tot mai frecvente care stimuleaza sistemul imun. Daca apar eruptii pe piele, nasul curge, ochii se inrosesc sau apar probleme de respiratie, probabil este vorba despre o alergie. Din cauza temperaturilor mai mari si a expunerii la soare, pot aparea afectiuni precum cuperoza, eruptia polimorfa la lumina, urticaria sau lupusul. Pentru a preveni aceste afectiuni, este necesara utilizarea cremelor cu factor mare de protectie (30+), fara parabeni, parfum ori alte ingrediente alergenice.

Ce inseamna pielea sensibila sau intoleranta? Cum o ingrijim?

Pielea intoleranta prezinta roseata, ustura, reactioneaza usor la produsele de ingrijire sau factori externi. Factorii care duc la sensibilizarea pielii sunt produsele cosmetice inadecvate si stilul de viata. Ingrijirea tenului sensibil trebuie sa respecte cu strictete urmatorii pasi: demachiere folosind un produs de curatare dermatocosmetic, tonifiere, gomaj, masca, crema de final protectoare, calmanta. Extractul de arnica, tei, castanul de India ajuta la desensibilizarea tenului. Tenul sensibil, iritat, alergic poate fi calmat cu extract de musetel sau lemn-dulce. Acest tip de piele are nevoie de formule hipoalergenice, fara conservanti sau parfum.

Un subiect in voga acum este rejuvenarea. Cat de mult ne poate ajuta medicina sa pacalim timpul?

Rejuvenarea se poate face prin tratamente faciale sau corporale executate acasa, urmand un anumit ritual de ingrijire, in saloane, utilizand aparate si produse speciale, sau in cabinetul medical prin terapii invazive sau non-invazive. Tratamentele faciale cu masti pe baza de alge marine ofera fermitate pielii si remodeleaza ovalul fetei. Exista aparate care, prin actiunea mecanica pe care o produc, au efect de lifting, stimuland sinteza de acid hialuronic, colagen si elastina. Dupa utilizarea acestor aparate, pielea este mai ferma si supla, se sculpteaza conturul facial, iar ridurile fine se netezesc, inclusiv cele de la conturul ochilor. Atat tonusul muscular facial, cat si cel corporal pot fi imbunatatite prin proceduri de biostimulare cu electrozi.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.