Revista care te menține sănătos

Oncologie

5 simptome ale cancerului de san ce pot trece neobservate

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
19 iulie 2021
Share
5 simptome ale cancerului de san ce pot trece neobservate

De cele mai multe ori, diagnosticul de cancer de san se pune pe baza aparitiei unui nodul la nivelul sanului, care determina vizita la medic. Medicul initiaza anumite teste, precum examinarea sanilor, efectuarea unei ecografii, mamografii, biopsii sau a unei combinatii a acestora, ce poate stabili daca nodulul este canceros sau nu.

Din acest motiv, femeile sunt incurajate sa se autoexamineze regulat si sa observe eventualele schimbari aparute la nivelul sanilor. Insa, aparitia nodulilor nu este singurul simptom al cancerului de san si nu orice nodul presupune existenta cancerului. De fapt, poate sa nu fie nici primul semn. Exista si alte simptome ale cancerului de san ce pot trece neobservate. Iata care sunt, pentru a le cunoscute si pentru a merge imediat la medic daca prezentati vreunul.

Schimbarea de textura sau „gropitele” la nivelul pielii sanilor

O zona a pielii sanilor care se simte mai dura sau mai ingrosata in comparatie cu restul si/sau aparitia unor „gropite” pot semnala aparitia cancerului de san. In unele tipuri de cancer de san, ductele ce pornesc din interiorul sanului si ajung la nivelul pielii se blocheaza, ceea ce determina aparitia schimbarilor la nivelul pielii, ce pot lua aspectul unei „coji de portocala”.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Vitamina C Naturalis, un supliment alimentar recomandat pentru întărirea sistemului imunitar, stimularea metabolismului şi regenerarea ţesuturilor.

Retractia mamelonului

Unele tipuri de cancer de san cauzeaza retractia sau inversia mamelonului catre interior. In mod normal, acest lucru apare din cauza masa tumorale care creste in interiorul sanului, schimband forma acestuia.

Dr. Dragos Median: „Antecedentele dicteaza varsta la care incepe screeningul pentru cancerul mamar”

Secretiile mamelonare

O alta anormalitate a mameloanelor o reprezinta secretia mamelonara. Din fericire, insa, de cele mai multe ori, secretia mamelonara nu este un simptom al cancerului de san, insa, este foarte important sa mergeti imediat la medic. Controlul medical este cu atat mai urgent, cu cat secretia se manifesta fara a atinge sau apasa mameloanele, in special daca exista sangerari sau daca este la un singur san.

Ingrosarea mameloanelor

Cheia care sta la baza diagnosticarii precoce a cancerului de san este abilitatea fiecarei femei de a observa orice anormalitate la nivelul sanului/sanilor. De aceea, este important sa fiti atente la orice modificare aparuta la nivelul sanului/sanilor si sa va adresati medicului. Fiecare femeie este diferita, iar autoexaminarea regulata va ofera sansa de a depista orice modificare in timp util.

Insa, este bine de stiut ca aspectul si alte detalii ale sanilor se pot modifica atat in perioada menstruatiei, cat si la menopauza. Dar daca observati ca mameloanele sunt mai ingrosate decat de obicei sau daca textura acestora este schimbata, trebuie sa mergeti imediat la medic pentru investigatii suplimentare. Orice schimbare la nivelul sanilor sau al mameloanelor nu trebuie ignorata niciodata.

7 pasi esentiali prin care puteti preveni reaparitia cancerului de san

res_inainte de umflarea

Umflarea si roseata

Cancerul de san inflamator apare, de obicei, cu roseata si inflamatia pielii. Pielea se umfla pe masura ce celulele canceroase blocheaza vasele care transporta lichidul limfatic.

Cancerul de san poate fi diagnosticat uneori dupa aparitia simptomelor, insa multe femei cu cancer de san pot sa nu prezinte simptome. Din acest motiv, autoexaminarea sanilor, controlul periodic, mamografia sau ecografia de san efectuate conform indicatiilor medicului sunt extrem de importante pentru depistarea precoce a cancerului de san.

Biopsia se efectueaza atunci cand mamografia, alte teste imagistice sau controlul medical indica o schimbare la nivelul sanului, posibil canceroasa. Biopsia este singura metoda prin care se poate pune diagnosticul cert de cancer de san.

Nota pentru articolul «5 simptome ale cancerului de san ce pot trece neobservate»:4.67/ 5 (9 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.